VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Vikten av att kunna HLR

De flesta av oss har någon gång medverkat i en HLR-utbildning. Antingen via skola eller jobb. Jag har själv gått HLR-utbildning men ärligt talat är det för många år sedan. Jag är dock noggrann med att titta på videos där andra genomför HLR och jag går igenom övningarna i huvudet då och då. Men det räcker såklart inte. Det krävs att man går en praktisk HLR-utbildning regelbundet för att det ska sitta som en smäck när och om man skulle behöva använda sig av dessa livsviktiga kunskaper!

Många företag skickar iväg sin personal på HLR vilket jag tycker borde vara självklart hos alla. I de bästa fallen borde alla kunna det. Jag har fått förmånen att samarbeta med HLR Experten som finns beläget i Stockholm och som riktar sig mot företag i Stockholm samt omgivande län. De erbjuder både HLR utbildning för vuxna och barn HLR-utbildning, där man förutom hjärt och lungräddning även lär sig att agera vid luftvägsstopp. Utöver dessa erbjuder de även en första hjälpen kurs. Samtliga utbildningar kan vara skillnaden mellan liv och död och därför är det särskilt viktigt att vi är fler som kan agera när något faktiskt händer. Du kan aldrig veta om din närmsta kollega får plötsligt hjärtstopp eller om din chef sätter ordentligt i halsen. Vi måste vara redo!

På HLR Expertens hemsida kan ni läsa mer om HLR i deras guide: hur gör man hjärt och lungräddning. De har även tydliga HLR affischer som visar hur man gör HLR på både barn och vuxna! Personligen tycker jag att det minsta man kan göra är att sätta upp affischer för att göra dessa synliga i företagets lokaler som påminner hur alla ska agera. Pengar kanske inte finns just nu till att utbilda alla i företaget men det går att göra något och en affisch är ett bra första steg! HLR affischerna laddar ni ner GRATIS och det kan alla göra, privatpersoner också! Så se till att ladda ner dessa!

20200331_18525820200331_185431

En förälders värsta mardröm är att det ska hända något med sina barn. Jag är ofta orolig men jag är väldigt säker på att jag har bra kunskaper med mig från både jobb och studier som lärt mig hur jag ska agera. Samtidigt är det viktigt att vi som privatpersoner också går dessa utbildningar. Särskilt HLR för barn. Det är något jag tycker borde vara obligatoriskt hos alla BVC men i dagsläget finns det inte tillräckligt med resurser för alla BVC till detta. Det är väldigt tragiskt att samhället inte prioriterar den tjänsten i ett tidigt skede, till föräldrar som spenderar 24 timmar om dygnet med sina små bebisar och barn. Men vi som inte får tillgång till utbildningar via barnavårdcentralen får själva prioritera att utbilda oss. Tills ni tar det steget tycker jag ni ska ladda hem affischerna och skriva ut dem precis som jag har gjort!

Utöver kunskaper om HLR, luftvägsstopp, första hjälpen och allt däremellan vill jag även uppmana er att tänka på brandsäkerheten både hemma och på ert företag! Ofta ses den inte över om det inte har hänt någon allvarlig olycka eller ett tillbud men det bör tas omhand innan det sker något alls. HLR Expertens brandmän och kvinnor erbjuder er också grundläggande brandutbildning om behov finns. Då får ni bland annat lära er att släcka en brand och blir uppmärksammade på brandrisker i er verksamhet. Som ett tillägg kan också företag utbilda sin personal till att agera utrymningsledare vid en nödsituation som kräver en snabb och effektiv utrymning.

Ta hand om er där ute och förbered er på att ni kommer ha användning för dessa kunskaper när ni minst anar det. Förhoppningsvis behöver ni aldrig genomföra HLR men det är en trygghet att veta hur man ska agera samt att människor i din omgivning kan hjälpa dig om du är offret!

Kram!

 DSC01317

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna