VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Varmvattenbassäng och Chloéys nya medicin

Idag var tredje gången jag och Chloéy badade i varmvattenbassäng! Jag bad om att få göra detta av Chloéys reumatism-läkare som inte sa emot mig. Det är mycket enklare att få igenom sådant som var så svårt till en början – så skönt! Chloéy gillar att bada i det varma vattnet och vi har fått en lista med övningar hon kan göra men de tråkar ut henne väldigt fort. Det viktiga är inte att göra övningarna säger dem, det är bara bra att hon är i vattnet och förhoppningen är att hennes värk ska avta efter ett tag.

20191030_150856 20191030_150938

Det är ju så att Chloéy har värk i benen till och från. Den har inte riktigt försvunnit eller avtagit så som värken i händerna har vilken vi inte märkt av på väldigt länge. Hon är inte stel i benen vad vi kan se eller som hennes läkare känner när hon är på undersökningar. Men värk har hon och det säger hon nästan varje dag. Efter förskolan är hon ofta helt slut och orkar inte göra någonting. Vi ser på henne att hon är betydligt tröttare än andra barn i samma ålder och det tar längre tid för Chloéy att återhämta sig. Om hennes reumatism kommer finnas med henne under hela hennes liv vet jag att hon kommer lära sig att hantera sjukdomen. Hon kommer veta när hon ska vila och när hon kan vara mer aktiv. I den ålder hon är idag funkar det inte att säga åt henne att sitta still. Men hon har sedan ett tag tillbaka förstått att hon inte orkar lika mycket som hennes förskolekamrater. Hon springer inte efter när de andra tävlar för hon vet att hon inte kommer hinna ifatt dem. Hon känner sig säkert frustrerad men jag hoppas att hon inte tar det för hårt!

Den nya medicinen som vi har gett henne tre gånger hittills vill jag också berätta om. Den är också ett biologiskt läkemedel som Enbrel (den vi gav henne tidigare). Hon fick även Metotrexat förut, alltså två sprutor sammanlagt men eftersom denna gav henne magont som jag berättat om tidigare så valde vi att sluta ge henne Metotrexat. Det resulterade i att vi även bytte ut Enbrel till en annan sort som heter Humira. Denna sprutan ger vi Chloéy en gång varannan vecka. Det är en lägre dos jämfört med innan och den svidande känslan är inte lika omfattande. Den är en win-win medicin än så länge. Utan Metotrexaten händer inte så mycket i dagsläget. Dess funktion mot hennes ledvärk var inte särskilt verkande utifrån den effekten vi hoppades på och eftersom den gav fler biverkningar än tvärtom var den inte värd att fortsätta ge. Dock ger den ett skydd mot immunförsvaret som kan vara bra när man får biologiskt läkemedel och detta skyddet går Chloéy miste om när hon inte kan ta den medicinen. Jag tror ändå att vi har valt det bästa för just Chloéy och det är huvudsaken!

20191011_162708 20191011_162752

För övrigt fungerar Chloéys vård som den gör för alla andra antar jag. Den är otydlig ibland, missar förekommer hit och dit och många samtal blir det för att allt ska bli rätt. Men sådan är svensk vård idag och det gäller faktiskt att man är uppmärksam i vården som ges. Allt ifrån läkares agerande till medicinering och andra medel vi har rätt till.

Om ni har några frågor om Chloéys sjukdom får ni gärna höra av er, det finns en video om den nya medicinen på vår youtube-kanal (klicka på länken nedanför). Där kan ni se när vi ger henne den nya sprutan och få lite mer info. Ha det bäst, kramis<3

Humira – youtube

20191011_162839


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna