VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

”Är det nåt mamma?”

Chloéy pratar en hel del och många ord har hon säkert fått från förskolan vilket är jätte positivt, mer av det! Hemma har hon börjat säga nya fraser och prata på ett helt annat sätt. Det märks att hon tänker väldigt mycket och därför kommenterar hon ofta vuxna samt ifrågasätter lite smått varför och det är helt rätt. Följande kommentarer, påståenden och frågor får vi ganska ofta:

När Chloéy noterar att Anton eller jag har på oss något nytt kan hon t.ex. säga: ”Nya skor mamma?
Varför de?” återkommer allt fler gånger men hon förstår inte vad det är för en fråga för svaren jag försöker förklara när hon säger ”varför”kopplar hon inte samman.
Vad fin du är!” sägs ofta när jag har gjort mig i ordning lite extra.
Är det nåt mamma” frågade Chloéy när jag satt och stirrade ut i tomma intet en måltid förra veckan för att jag var trött. Jag blir både chockad och rörd över att hon noterar vissa beteenden.
När hon bläddrar i en tidning säger hon”den vill jag ha mamma, och den och den och den…

Jag bara älskar att Chloéy pratar för det är så roligt när man kan förstå varandra med verbal kommunikation även fast kroppsspråket utgör närmre 80% av de flesta människors kommunikation. Det som kan vara svårt ibland är att förstå vad hon faktiskt vill förmedla ibland men det är ordförrådet som måste bli bättre för att hon ska kunna förklara för mig vad som har hänt när hon blir ledsen till exempel. Än så länge får vi ställa frågor kring vad som kan ha hänt, ”gick tornet du byggde sönder?” osv. Det är inte lätt att hantera olika känslor heller för barn vet inte vad känslor är från första början så vi måste visa och förklara. Jag brukar vara väldigt tydlig med just känslor och prata om vilken känsla hon känner. När hon är arg för att hennes torn har fallit i bitar så säger jag att det är okej att vara arg men inte att putta eller slå lillebror för det vilket ofta händer. Alla känslor är okej att visa men till en viss grad, särskilt ilska. Så småningom kommer hon kunna förklara för mig varför hon är ledsen, arg, glad osv och sådant pratar vi öppet om här hemma gällande allt och alla.

Ha en fin tisdag, kram allihopa 🙂

20171020_081837 20171020_081840(0)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna