VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Kruppanfallet i måndags

Idag har barnen fått gå till förskolan igen. Det har varit lite snuvigt och förkylt här hemma så Chloéy stannade hemma från skolan i förrgår och det berodde främst på att hon fick ett ”kruppanfall” på natten. Jag beskrev händelsen lite kort på mitt instagramkonto julsaaaan att det var en av de läskigaste upplevelserna hittills som har att göra med barnen…

Chloéy vaknade upp väldigt plötsligt vid tolv på natten i måndags och hade jättesvårt för att andas. Anton hade ännu inte gått och lagt sig så han hörde Chloéy hosta inifrån hennes rum så han gick dit . Det är alltid läskigt när det händer olyckor eller liknande med sina egna familjemedlemmar för man blir automatiskt sämre på att göra rätt saker och den här gången var det Anton som inte klarade av att lugna Chloéy. Jag vaknade ganska plötsligt jag också men av att jag hörde Anton prata allvarligt med Chloéy. Han sa något om att hon måste dricka vatten och försöka hosta och jag förstod inte varför men sedan hörde jag konstiga ljud som kom från Chloéy så jag sprang in i hennes rum och förstod direkt vad som var fel – andningen. Anton trodde att Chloéy bara behövde hosta så att det rasslande ljudet skulle försvinna (som en vanlig slemhosta). Han försökte även tvinga i henne vatten men hon totalt vägrade och det förstår jag för kan man inte andas ordentligt vill man inte ha en flaska med vatten i munnen. Jag tog Chloéy i min famn och talade lugnt till henne och vaggade henne samtidigt som jag tröstade och klappade på henne för hon var både ledsen och panikslagen. Hon klamrade fast vid mig som en apa och blev genast trygg. Jag ifrågasatte Anton direkt och undrade vad han höll på med för han var fast besluten om att Chloéy bara behövde hosta lite så jag stod ett tag och skällde på honom för att så inte var läget. Hon kunde ju inte andas! Jag fick nästan tvinga honom att ringa 1177 och innan dess var jag påväg att ta bilen till sjukhuset men Anton ringde och förstod allvaret när det inte gick över och när det varken hjälpte med vatten eller att hosta för hostade gjorde hon några gånger men det kom hon ingenstans med.

Sköterskan på 1177 konstaterade att det var krupp genom att lyssna på Chloéys andning via telefonen som lät rasslande och väldigt ansträngande. Vi blev ändå kopplade till barnakuten för att få en bedömning eftersom Chloéy verkade ha extra svårt att andas emellanåt. Men efter råden om att ge henne Alvedon och frisk luft gick det så pass bra att hon kunde somna senare på natten igen med extra kuddar bakom huvudet så att hon fick ”sittsova”. Innan vi var med om den här händelsen så kunde jag aldrig ana att det var så krupp såg ut. Jag har bara hört om det för jag vet att en av mina små kusiner har haft stora problem med krupp och astma bland annat. Nu förstår jag hur panikartat det kan bli men nu vet jag exakt vad som behöver göras nästa gång och i första hand är det att göra precis som jag gjorde – lugna ner barnet. Får föräldrarna panik så får barnet panik och det brukar vara en av föräldrarna som kan hålla lugnet och ändå se allvaret och vad som behöver göras. Det är ju en av de värsta sakerna som kan hända ens barn när de slutar andas eller får svårt att andas eller när de sätter i halsen så det gäller att vara förberedd och HLR det vet jag hur man gör, även hur man går tillväga vid luftvägsstopp men frågan är ju alltid om man agerar på något annat sätt än vad man faktiskt har lärt sig för vi människor agerar instinktivt och ibland kan det göra mer skada än nytta. Chloéy har inte haft några fler ”anfall” eller problem med andningen så vi hoppas det förblir så, nu har hon endast lite hosta och vanliga förkylningssymptom.

Hoppas ni får en jättebra torsdag allihopa, var försiktiga och ta hand om er och era barn<3

20170902154542


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna