VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Termer på MVC jag inte förstod…

När jag var förstföderska var såklart allting nytt som har med barn, graviditet och förlossning att göra. Direkt under första MVC besöket kände jag mig väldigt liten för barnmorskorna pratade i termer jag inte förstod och det fortsatte de göra under alla besök, även efter förlossningen. Till och med när James var i magen hade jag svårt att komma ihåg de olika begreppen och pinsamt nog kom han bara 11 månader efter Chloéy haha. Jag tänker göra klart för mig och andra som inte har koll på termerna här och nu, säg till om ni saknar några :)

Hb värde – blodvärdet (koncentration av hemoglobin i blodkropparna). Är detta värdet lågt så har man järnbrist och det fick jag lite smått under bägge graviditeterna men jag ville inte ta järntabletter p.g.a förstoppningseffekten.

P glukos blodprov – ett prov som visar blodsockervärdet (glukos) i blodet det vill säga om man har graviditetsdiabetes eller inte. Detta har jag aldrig haft.

Äggvita i urinen – tecken på havandeskapsförgiftning eller urinvägsinfektion (man har protein i urinen). Havandeskapsförgiftning kan vara allvarligt och i värsta fall görs akut kejsarsnitt om värdena inte blir bättre eller håller sig på en jämn nivå.

Nupptest – en annan förkortning på ”kombinerat ultraljud och blodprov” KUB vilket i sig är ett test för att se efter om fostret har Downs Syndrome.

Foglossning – från bäckensmärtor till ryggsmärtor på grund av att lederna gör sig mer rörliga.

BF – beräknat förlossningsdatum, det datumet bebisen/bebisarna är beräknade att komma vilket sällan stämmer exakt.

BVC – barnavårdscentral. Inte visste jag att det fanns en särskilt vårdcentral för bebisar när jag skulle få mitt första barn men nu är det en självklarhet.

Cervix – livmoderhalsen

Vul – vaginalt ultraljud

Fontanell – ett mjukt område på bebisarnas huvud mellan skallben, detta växer ihop ungefär vid 1 års ålder.

Sammandragningar VS värkar – en sammandragning är när livmodermuskeln spänner sig (den övar sig inför förlossningen så detta kan hända lite då och då under graviditeten), en värk däremot är en kraftigare sammandragning som påminner om mensvärk och den kommer tätare och blir kraftigare tills bebisen/bebisarna är ute.

Slemproppen –  en slemmig flytning som är ett tecken på att livmoderhalsen börja öppna sig. Detta kan ske flera veckor innan förlossningen verkligen startar. Min slempropp kom en dag innan James föddes och lite rester kom även samma dag som han föddes. Värkarna startade inte direkt därefter men inom ett dygn var allt igång och då var jag i vecka 39.

Bristningar – sår i slidan eller mellangården efter förlossningen. Detta sys oftast ihop precis efter förlossningen men har man problem med att hålla tätt längre fram bör man söka hjälp. I värsta fall kan man spricka ända från slidan till rumphålet men det händer väldigt sällan!

Avslag – blödning alla föderskor får både som fött vaginalt eller via kejsarsnitt. Det tar 4-6 veckor innan den försvinner och man får blödningen för att det blir ett sår i livmodern efter att moderkakan har lossnat.

Eftervärkar – när livmodern drar ihop sig till sin vanliga storlek efter en förlossning. Det känns som mensvärk och just under amningstillfällena drar livmodern ihop sig mer så därför kan det göra extra ont då. Jag tog värktabletter efter min andra förlossning mot detta och det hjälpte bra i ett par dagar, sedan behövde jag inget.

Mjölkstockning – mjölkgångarna i bröstet eller brösten har täppts till och det orsakar smärtor och det bildas små knölar i brösten. Man kan få feber när detta sker som oftast går över av sig självt. Jag hade inte stockning med mina barn, jag hade heller inte överdrivna mängder mjölk så det är mindre chans att få stockning då.

Framfall – när organen i underlivet sjunker ner och gör så att livmodern buktar fram i slidöppningen vilket kan kännas tungt och det kan skava. Det kan även vara svårt att göra nummer 1 och 2 men dessa besvär försvinner efter ett par månader. Knipövningar är att rekommendera. Jag har inte fått framfall men jag har gjort knipövningar efter båda förlossningarna för att stärka muskulaturen i underlivet så att jag enklare kan hålla tätt.

Nu har jag gått igenom de allra flesta termer jag tyckte var svåra att begripa mig på när jag var förstföderska särskilt. Jag googlade alltid upp uttrycken när jag kom hem från MVC även fast jag hade frågat barnmorskan där också men minnet är kort när man är gravid haha! Hoppas jag har lärt er något och att inlägget är till någon hjälp. 

KRAM!

(All fakta som finns med i inlägget är egen kunskap samt fakta från 1177 vårdguiden)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna