Välkommen till mammaochpappablogg! I vår familj är det jag – mamma Julia, pappa Anton samt våra två hjärtegryn Chloéy 2 år och James 1 år. Vår vardag är hektisk och vi delar ofta med oss av erfarenheter kring familjelivet utan filter! Alla är välkomna hit, hoppas ni tycker om bloggen och allt vad den innehåller :) KONTAKT OCH SAMARBETEN: julia_sandberg94@hotmail.com

Annons

Prata med era partners

Anton gillar att titta på Lyxfällan när det är på TV så jag hänger på ibland och kikar jag också. Egentligen vill jag inte se för jag tycker det är så jobbigt att se människor som har satt sig i så idiotiska pengakriser, särskilt vuxna som har barn att ta hand om. Jag blir alltid förvånad över hur de tänker och hur de inte har tänkt. Själva har vi stor koll och jag är tacksam över mitt lilla kontrollfreak när det handlar om ekonomi. Det var inte ekonomi jag tänkte prata om men det har lite med Lyxfällan att göra. Sist vi tittade så var det ett medelålders par som var skuldsatta som de flesta i programmet är. Det kom snabbt fram att de inte hade någon kommunikation alls med varandra. Hur går det ihop sig tänker jag? Är det vanligt att många par inte har det?

Periodvis har Anton och jag inte tid att prata med varandra. Jag menar inte vardagsprat för det är det enda vi pratar om när barnen är vakna och när de sover ligger vi utslagna i soffan haha! När jag vill ”prata” med Anton så vill jag föra djupa diskussioner kring allt möjligt. Vår relation, vårt mående, familjelivet, framtiden, mål i livet osv. Jag behöver de samtalen med honom för att veta att vi är på samma bana för när vi inte lyckas få till en lite längre pratstund på 1,5/2 veckor så tycker jag det är skitjobbigt. Ibland när det går ännu längre tid mellan våra pratstunder så blir jag ett känslomässigt vrak rent ut sagt men det beror förstås på vad jag behöver prata om (Anton är inte i lika stort behov som jag och det är någonting han tar hänsyn till, han känner ju mig). När jag jobbar många dagar i rad och tar extrapass utöver det så hinner vi knappt med vardagspratet och jag känner jag direkt  utanför. Jag har liksom ingen koll på barnen, hemmet eller Anton och det tycker jag är jobbigt. Då behöver jag återkoppla och landa lite och att prata med Anton i 15 min-30 min och det hjälper otroligt mycket de gångerna.

Som småbarnsförälder är det svårare att få till den där behövliga egentiden men även par som inte har barn har problem med att sitta ner och prata som jag har förstått det. Jag tänker mycket på de paren jag har sett i Lyxfällan som inte har någon koll på inkomster eller utgifter. Den ene tar lån utan att partnern har någon aning och den andra spelar på Casino utan den andres vetande. Det måste finnas mycket dåligt samvete i deras känslor och skam. Jag skulle inte kunna hålla sådant hemligt men sedan är jag kass på att ljuga så jag kanske är ett dåligt exempel.

Jag får känslan av att de flesta pratar för lite och för sällan med deras partners. Jag tror att man måste våga öppna upp sig och säga rakt ut vad man tänker och känner oftare och det viktigaste är att vara ÄRLIG! Jag tycker verkligen att det är en superviktig sak i ett förhållande för utan ärlighet finns ingen tillit eller respekt och dem sakerna hänger ihop. Jag tycker även att man ska  ta hand om ekonomin på ett sådant sätt att båda personerna har tillräckligt med vetskap för att klara av att betala räkningar och veta hur mycket pengar som faktisk kommer in och går ut. Vet man inte sina utgifter eller inkomster så är det väldigt enkelt att gå över budget så att säga. Ekonomi är ett väldigt tråkigt ämne att bråka om dessutom och det vill nog de allra flesta undvika.

Ta hand om er, kram! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Annons