VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Preventivmedel för män

Jag låg i sängen och skrev ett argt inlägg om preventivmedel och män för några veckor sedan. När inlägget var färdigt så kom jag på att jag inte hade kollat upp fakta om hur det faktiskt ligger till. Det är ju pinsamt att skriva om ett problem som egentligen inte finns så jag kollade upp saken och såhär är det:

Det finns preventivmedel för män. Jag hade ingen aning men nu vet jag och därför ska inte mitt inlägg handla om varför det inte finns preventivmedel för män. Det ska handla om varför läkemedelsföretagen inte köper in medlen hit till Sverige och till andra länder!!!

Det finns alltså både p-piller och p-stavar för män men intresset kring dessa är för litet för att det ska lanseras. Forskare har tagit fram ett fungerande p-piller till män och de bara väntar på att vi ska köpa dem. Till och med världsorganisationen WHO har skapat preventivmedel men läkemedelsbranschen vill inte lansera dem.

Båda medlen har testats på män i fyra olika kontinenter och de fungerar. Männen blir tillfälligt infertila när de använder sig utav p-piller eller p-stav men inga direkta biverkningar har framkommit. Några klagade över att det kan ta 3-9 månader för männen att bli fertila igen men det är likadant för kvinnor. Vi får en hel drös med förändringar i vår kropp när vi tar dessa preparat och enligt en forskare vid namn Ronald Swerdloff så får män färre biverkningar

Jag fick förstorade cystor vid en av mina äggstockar som svullnade och gjorde väldigt ont när jag tog en viss sorts piller. Därför blev jag tvungen att byta preventivmedel men jag har fortfarande inte hittat ett som passar mig och min kropp. Jag är inte mig själv och det märker både jag och min omgivning. Sedan jag började med preventivmedel efter mina två graviditeter och förlossningar har jag bara haft problem. Jag fattar inte hur jag orkade leva såhär i tonåren. Jag är en riktig bitch för det mesta. Jag är superkänslig. Jag är dubbelt så arg när jag är arg. Jag mår illa för ofta. Jag har menstruation alltför länge. Jag får finnar. Jag har olust. Jag kan göra listan så lång men vad gör det för skillnad? Jag kommer ändå få ta de förbannade pillren och hoppas på att någon faktiskt lanserar p-piller och p-stavar för män. Jag har testat det mesta men det har varit för många komplikationer med samtliga. Måste vi kvinnor behöva krångla med p-piller, minipiller, p-stavar, p-ringar och allt vad det heter? Låt männen ta tabletter som gör dem till hormonella MONSTER ett par veckor i månaden. För varför ska vi få ta den hårda smällen? Räcker det inte med att vi menstruerar och föder barn?!

Nu när jag vet om att forskare har tagit fram preventivmedel för män så gör det mig ännu mer förbannad när läkemedelsföretagen hävdar att det inte finns något intresse för de flesta männen att ta dem. Vad är det för dålig bortförklaring? Jag gissar på att det är just MÄN som har tagit beslutet att inte köpa in medlen. Det kan inte bara vara jag som är trött på att ha ansvaret för att inte bli gravid och på att få eländiga biverkningar. Ett annat motargument är att bara för ”de flesta” männen inte vill så betyder inte det att INGEN VILL eller kan tänkas ta dem. Det finns ju män som gärna skulle avlasta sin kvinna med besvären hon har och det finns män som verkligen är villiga att testa så låt dem göra det!

Om vi skulle få in p-piller och p-stavar så skulle vi kvinnor kunna ställa oss emot mycket enklare och kräva att våra män köper sina egna preventivmedel. Vi kan strejka! För vad är det för struntsnack att det är kvinnors uppgift att hålla sig skyddade? Det är lika stort ansvar för männen och om jag ska vara helt ärlig så är det fan männen som borde tagit preventivmedel från allra första början. Det är männen som har spermierna, alltså de eventuella barnen som blir till inuti kvinnan. Tänk alla de kvinnor som blir våldtagna runt om i världen och som inte använder något preventivmedel. Det är inte precis så att våldtäktsmännen frågar om kvinnorna tar p-piller och de har ju inte omtanke nog att sätta på sig en kondom… Apropå kondom så är det, det enda preventivmedlet som finns tillgängligt för män i världen. Det är inte populärt i alla hushåll och av min syn på saken används den inte flitigt nog. Stor eloge till er män och killar som tar ert ansvar och använder kondom, även till er som utan protest kan tänka er att använda p-piller eller p-stav om det lanseras i framtiden. Vi behöver fler som slår näven i bordet, särskilt män för det är ni som kan påverka detta mest eftersom det hänger på hur stor efterfrågan är. Stå upp och våga säga vad ni tycker.

VI BEHÖVER VERKLIGEN PREVENTIVMEDEL FÖR MÄN – för jämställdhetens skull


Kommentarer


  1. linda 16 januari, 2017 on 20:48 Svara

    Jag kan varmt rekommendera pearly,en temperaturbaserad p-dator. Använder man den korrekt så är du skyddad till 98% . Helt hormonfritt. Jag har använt den i flera år och är jättenöjd!

    • MammaOchPappablogg 16 januari, 2017 on 22:03 Svara

      Jaså! Hur fungerar det? 🙂

      • linda 17 januari, 2017 on 13:52 Svara

        Du tar tempen varje morgon precis när du vaknat,efter ett tag så lär den sig att känna igen din menscykel. Det finns gröna dagar-då är det fritt fram att ha oskyddat sex,det finns gula-då är det mer osäkert,och ett par dagar inna ägglossning så visar den rött och då är du fertil. I början visar den mest rött men efter ett par månader så blir det fler o fler gröna dagar. Jag har även en app som heter woman calendar bara för att vara på den säkra sidan,dom känns väldigt synkade förutom att pearly visar rött ca 2 dgr tidigare och det känns ju tryggt iom att spermier kan överleva flera dagar i kroppen ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna