VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Sova jämte sin nyfödda

Igår när jag bläddrade på Facebook såg jag ett inlägg som handlade om sömn och spädbarn. Jag tryckte inte på länken för att läsa vidare, det räckte att se rubriken och lite av texten för att jag skulle tycka och tänka. Min första tanke när jag läste att det stod att det finns en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd om föräldrar samsover med sina bebisar var ”åh så löjligt”. De menar att det nyligen är konstaterat att risken är högre nu? Har den inte alltid varit hög? Förresten kommer det nya råd hela tiden för att minska plötslig spädbarnsdöd och jag tycker att man ska veta om dem men ta det med en nypa salt.

Jag tycker ABSOLUT att man ska samsova med sina bebisar. Det är väldigt mysigt. Det vill säga när de inte sparkas, rivs, bajsar eller kissar på de som ligger bredvid haha! Jag sover jämte James varje natt och det har jag gjort sedan han föddes. Jag var extra försiktig i början men med tiden har jag vant mig. Jag sov inte jämte Chloéy på samma sätt. Hon sov väldigt bra för sig själv men James är i behov av mer närhet på natten än vad hon var. Han säger iallafall till att det är dags att mysa. Ofta är det för att han är hungrig men vissa nätter myser han bara.

Jag eller Anton lägger ner James i hans egen spjälsäng sent på kvällen. När han vaknar mitt i natten för att äta lägger jag direkt över honom i vår säng och matar honom från brösten. När han har ätit färdigt somnar vi om. Ibland somnar jag innan James är färdig och då brukar jag vakna en stund senare och lägga honom lite längre ifrån mig för det blir väldigt varmt att ligga tätt intill varandra. Jag känner mycket väl till riskerna men det är inte stor risk att jag rullar över honom i sömnen för omedvetet vet jag att han är bredvid mig. Den största risken är att han får hela täcket över sig och ont om luft. Det hände häromnatten. Jag vaknade av att James fäktades med armar och ben under täcket som jag råkat dra över både honom och mig. När något sådant händer blir jag extra försiktig så hädanefter kommer jag lägga honom högre upp innan jag somnar om. Ofta brukar jag inte ha så mycket täcke, det var mest otur men jag antar att det är sådana situationer som är riskabla.

Personalen på BB och BVC är noga med att få förklara hur man ska sova bäst med sina barn. Helst ska de sova i ett babynest när de ligger i föräldrarnas säng tycker dem. Ett babynest är väldigt klumpigt tycker jag. Vi försökte några nätter men det blev alldeles för bökigt.  Alla kommer på sina knep och knåp för att få till det. Om det händer någonting allvarligt är det inte med mening men olyckor sker oavsett vad men det är inte många barn som dör p.g.a. plötslig spädbarnsdöd i Sverige. Vi har stor kunskap om små bebisar. Fortsätt sova som ni gör och mys med era små så länge ni kan för när barnen blir äldre kommer de sova i sina egna sängar. Sunt förnuft kommer man långt med!

KRAM :) 

(Bilderna är på en väldigt nykläckt James som sov ganska mycket. Det höll sig i en månad MAX för sedan dess har han varit väldigt vaken, glad och framåt)

20160630_084554

20160625_161548 20160702_092405 20160704_190115


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna