VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Underhålla barn med mobil/Ipad/Tv

Innan Anton och jag fick barn var vi fast beslutna kring hur vi ville göra med mobiler och Ipads. När Chloéy blev 4 månader ändrades våra åsikter vare sig vi ville eller inte och nu följer vi inte alls det vi hade kommit överens om. Det är jättesvårt att inte låta sina barn titta på program på tv, i mobil eller Ipad. I dagens samhälle är det bara sådant som gäller och för att hänga med här och nu år 2016 som det är så bör man veta vad en Ipad är.

När Chloéy var fyra månader så började vi visa Babblarna för henne. Hon tyckte det var underhållande redan då. När hon kunde sitta i sin babysitter så var det min räddare i nöden att sätta henne i den och slå på Babblarna på Youtube (det klippet som visar Babblarna 6 gånger på raken) för då kunde jag ta disken eller laga mat.

Det är på senaste tiden det har varit mer intressant för henne att se på barnprogram som går på tv:n. Hon tycker det är jätteunderhållande att titta på Bolibompa på kvällarna så det har blivit en rutin att sätta sig med henne i knät klockan 18.00. Det allra bästa är när hon ska dansa ”drakdansen” som de gör i slutet av programmet. Chloéy klappar i händerna, snurrar och gungar med så bra hon bara kan och skrattar för att det är så kul. Hon är så himla söt. Det är p.g.a. den dansen som hon har börjat snurra, det har inte vi lärt henne haha.

Jag trodde inte att jag skulle bli en sådan förälder som låter mina barn låna min mobiltelefon när vi ska åka buss eller om vi är iväg på andra äventyr. Men tyvärr är det sådan jag har blivit för hur skönt är det inte att kunna distrahera med att sätta igång en barnvänlig video? Det är så smidigt när vi sitter i bilen och Chloéy blir otålig. Flera har sagt till mig att det inte är bra för barnen att se på sådant och särskilt inte i tidig ålder. Det finns faktiskt inga vetenskapliga bevis för hur man påverkas och om man påverkas negativt men det finns alltid för och nackdelar med allting. Just nu är det bara fördelar. Jag ser en stor nackdel som kan komma fram när de blir äldre. Det är om de blir alltför beroende och blir ignoranta mot sin omgivning. Ingen av oss tycker att det är okej att barnen ska sitta inne hela sin tonårstid framför en dator för vi ska kunna ha middagar utan att någon sitter med sin mobiltelefon. Det är väldigt viktigt för oss att inte tappa den sociala förmågan vilket jag tror man gör när man endast kommunicerar via sociala medier och annat. Verkligheten fungerar inte riktigt så, den är betydligt svårare att kommunicera i för då måste man kunna stå upp för det man säger på ett annat sätt.

Vi kommer fortsätta visa Babblarna och Bolibompa m.fl. för Chloéy och för James när han är gammal nog (och med det menas när VI tycker han är gammal nog, inte någon annan). Ni äldre som tror att vi får fyrkantiga ögon av att se för mycket på TV kan ta och tänka om. Ja man kan få huvudvärk och bli stillasittande långa stunder men det är inget farligt. Tekniken är större än den någonsin har varit, världen utvecklas och ni pessimister bör hänga med på trenden istället för att kritisera och döma alla andra, eller så kan ni bara hålla tyst 😉


Kommentarer


 1. Anneli 12 september, 2016 on 23:16 Svara

  Står själv ofta i valet och kvalet när det gäller att låta dottern få titta på skärmen, men jag har ännu lyckats låta bli. Jag tror på att barn ibland behöver ha tråkigt, för att kicka igång sin fantasi som finns från en väldig tidig ålder. Det finns även forskning som pekar på att program, appar osv ger för mycket stimulans för barn under två år vars hjärna ännu inte är tillräckligt utvecklad, och man har hittat samband mellan epileptiska anfall och skärmanvändning hos små barn. Kanske måste vi utmana vår egen fantasi och hitta alternativ till att stimulera våra små.

  • MammaOchPappablogg 13 september, 2016 on 13:54 Svara

   Det är verkligen svårt att låta bli så en eloge till dig som har lyckats!

   Det är väl mest blinkande ljus och sådant som utlöser epilepsi anfall. Visst barn är känsliga men jag tror det är en vanesak för hjärnan det där med tv sittande o så. Nu låter inte vi våra barn sitta med det hela dagarna långa. Det handlar om korta stunder 😉

   • Anneli 14 september, 2016 on 10:16 Svara

    Mmm men då kan jag också tillägga att jag bara har ett barn, som ofta nöjer sig att bli underhållen med sång, leksaker och att hänga i bärsele och se på vad jag gör. Vi får väl se den dagen det kommer en bebis nr 2, hur det blir då.🤔😉

 2. Sara, 21 och mamma 9 september, 2016 on 22:11 Svara

  Ibland är den där surfplattan ens bästa barnvakt. Brukar själv stoppa tösen i sängen med paddan på en stol, så kan hon lätt sitta där 20 minuter medans jag gör annat. Nu när hela min familj har legat i förkylning så har de varit extra bekvämt, speciellt att få vila om så bara 10 minuter. Så behändligt, även min mor erkände att hon satte igång tvn när jag var liten väldigt ofta – perfekt barnvakt då liksom (nu snackar vi 1994-1995).

  Jag hoppas att dina små inte sabbar era mobiler, här har 6 mobiler på ett halvår gått åt. Inte speciellt billigt, haha. Men olyckor händer liksom :)

  • MammaOchPappablogg 9 september, 2016 on 22:30 Svara

   Hahaha oj då! 6 stycken :O
   Ne ingen är sönder här hemma ännu.. Det kommer väl :) Ja tv fanns ju när vi var små så lite avlastning hade dem allt 😉

 3. linda 9 september, 2016 on 20:45 Svara

  Känner igen mig SÅÅ mkt! Vi skulle inte heller låta våra barn använda paddan,vi skulle minsann underhålla på andra vis. När vår dotter var 4 månader kom babblarna in i bilden och precis som du skriver så gav det ett litet andrum när hon var som mest svårroad. Nu är hon 1 år och vi kör babblarna i bilen,vid blöjbyten (som annars är omöjliga nu för tiden), och vid lite andra småstunder på dagarna. Så länge barnen inte sitter framför tv/mobil/padda några längre stunder så ser jag det numera inte som något dåligt. Ibland måste man få underlätta vardagen utan att moraltanterna tycker att man är en sämre förälder. För det är vi definitivt inte! 👍

  • MammaOchPappablogg 9 september, 2016 on 22:29 Svara

   Känner precis som du 😁😄 Vi är verkligen inte sämre på något vis. Några äldre har faktiskt sagt att de önskar de hade likadana saker att underhålla sina barn med. Snacka om att man inte fick lika mkt andrum förr 😅

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna