VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Efterkontroll MVC

Igår var jag på efterkontroll på MVC. James är 10 veckor gammal så det var på tiden att jag var där för att få preventivmedel utskrivet. ”Nu kan vi ha sex igen”. Jag vägde 72,5 kg, mitt blodtryck är bra men mitt järnvärde kämpar fortfarande för att bli bättre. Jag är lite anti mot att äta järntabletterna jag har hemma p.g.a förstoppningsrisken men eftersom jag inte känner mig jättepåverkad av det låga värdet så kör jag på som vanligt.

Jag fick bestämma själv om barnmorskan skulle göra en gynundersökning på mig och det ville jag. Det är alltid bra att vara på den säkra sidan tycker jag. Allt såg bra ut, inga sår eller några andra konstigheter. Hon nämnde bara att slemhinnorna kan vara lite torra eftersom jag ammar men det är ingenting jag har känt av överdrivet mycket.

Jag ville få svar på varför barnmorskan som förlöste mig inte gav mig bedövning när jag bad om det. Det fanns inget bra svar på det. Maria som min barnmorska heter som jag har varit hos för kontroller under graviditeten sa att hon skulle agerat annorlunda om hon hade mött mig när jag kom in på förlossningen. Enligt journalen var jag öppen 4 cm när de gjorde första kontrollen. Jag var smärtpåverkad står det men ingenting gavs försen en timme senare (lustgas). Att man är öppen 4 cm betyder att förlossningen har börjat och att det går att få epiduralbedövning som jag gärna ville ha men ändå fick jag absolut ingenting för jag skulle vänta sa barnmorskan på förlossningen. Maria som jag träffade igår sa att om det var hon som hade haft hand om en liknande patient så hade bedövning varit relevant när personen hade kommit in och man hade konstaterat att livmodertappen var 4 cm öppen. Hon förstår inte varför barnmorskan jag hade gjorde som hon gjorde och att hon struntade i vad jag sa och det som stod i journalen samt i mitt förlossningsbrev som vi tog med oss dit. Jag sammanfattar ändå min andra förlossning som en bra förlossning, det är mest störande att barnmorskan inte lyssnade på mig. Jag var ju omföderska också och då går det oftast fortare med värkarbetet.

En annan sak jag tyckte var jobbig under förlossningen som jag berättade för Maria var att barnmorskan hade sina fingrar vid mina slemhinnor där James huvudtopp var. Hon hade dem där under mestadels av förlossningen och jag kommer ihåg hur mycket det sved och störde mig när jag skulle krysta. Det sa jag till henne som sa att jag skulle tänka bort det. Maria sa att hon även i en sådan situation skulle agerat annorlunda. Hon hade lyssnat på patienten och tagit bort fingrarna för dem behöver inte vara där hela tiden. Det är ju mest när hela huvudet ska ut som det minskar risken att man spricker men min barnmorska gjorde detta från första värken. Det stör mig att hon inte lyssnade på detta heller men jag orkade inte ta fighten då jag var ju mitt uppe i att föda barn.

Jag har haft smärtor i min rygg, mina knän och värk i mina fötter sen förlossningen. Maria tycker att jag ska kontakta en sjukgymnast och det tycker jag också. Värken i fötterna vet jag dock inte varför jag har. Det ilar i dem och värker jättemycket när jag stiger upp på morgonen efter att ha vilat dem hela natten. Det krävs att jag tar några steg innan jag kommer upp stadigt på mina fötter på morgonen för innan dess gör det väldigt ont och fötterna är väldigt ömma. Jättekonstigt. Knäna och ryggen är mer förståeligt, jag har ju burit på två barn och nyligen började jag träna så dem tar stryk. Jag behöver nog ändå träffa en sjukgymnast för lite granskning.

Det känns sorgligt att jag inte ska gå på besök på MVC mer på ett tag framöver eller kanske aldrig mer. Vi får väl se men jag har gått dit i två år i sträck nu ungefär så det känns lite tomt. Det är härligt att vara gravid och en fantastisk upplevelse att bära på sina barn för att sedan föda dem. Jag hoppas att jag får uppleva det en gång till men det får vänta ett tag. Nu behöver jag all energi till de två jag redan har och till allt annat som hör vardagen till.

KRAM

20151026 20160204_154548

v15 (2) Månad 3 (6) v. 204,5 månad (2) v17-18 (10) v24 v25 (3)  v27 (2) v26 (7) 

v 21 (4) v29 (2) v35 (10)

 Månad 8 elr 9 (7) Månad 8 (4) 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna