VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Underlivet efter graviditet och förlossning

Jag minns hur rädd jag var när jag skulle duscha första gången efter jag hade fött Chloéy. Jag hade ändå inte spruckit eller fått några större skador mer än en bristning inuti underlivet på ena ”väggen”. Det ilade och sved lite grann men det störde inte mig så mycket. Jag tvålade in hela kroppen och väntade sist med att rengöra underlivet. ”Hur gör man?” tänkte jag. ”Tänk om det gör ont”, ”Tänk om jag är alldeles slapp”, ”Kommer jag någonsin se ut som vanligt igen?”. Så många frågor och tankar men ingen att ställa dem till. Det var en lättnad när jag kände att allt satt på sin plats och att det inte gjorde ont som jag hade förväntat mig. 

Efter en förlossning bör man vara extra noggrann med sin intimhygien. Det är ett stort sår i livmodern som ska läka och för att det inte ska bli infekterat så ska man tvätta sig en gång om dagen. Jag använde mig utav intimtvätt i duschen för att få bort blodrester och annat avfall som skräpar ner under en tid efter förlossningen. Den första veckan smörjde jag in med intimkräm efteråt också för att få en mjukgörande och svalkande effekt.

Svampinfektion är ett vanligt fenomen efter en förlossning, särskilt när man börjar ha samlag igen, varför vet jag inte. Jag fick smörja mig med ”Canesten” som tar bort klåda och svamp under en liten period tills den kliande och svidande känslan var över. Inget farligt, bara jobbigt.

Första samlaget efter en förlossning har jag skrivit om tidigare. Det är ett ämne som många tycker är intressant att läsa om, det är ju inte så många som delar med sig utav det. Det gör däremot jag för det är en typisk fråga som man vill ha svar på när man är gravid eller när man har genomgått en förlossning. Ni kan läsa fler inlägg om det i länkarna nedan:

När kan man uppta sexlivet efter en förlossning?

Sex och samliv efter andra förlossningen

Det tog längre tid att uppta vårt sexliv efter min andra förlossning. Jag var mer sliten och mitt underliv likaså. Jag sprack inte den här gången heller och enligt barnmorskan fick jag inga bristningar men jag har känt av lite molande värk på några ställen som nu har avtagit sakta men säkert. Det har varit svårt att återgå till samlivet både känslomässigt och kroppsligt. Den här gången var jag mer rädd för hur det skulle kännas för jag kände mig mer förstörd där nere. Jag var mer förstörd också för som sagt tog det längre tid att läka. Jag blödde mycket efter James kom ut för att moderkakan inte ville lossna och för att det tog tid för livmodern att dra ihop sig. Jag hade avslag i flera veckor jämfört med max två veckor efter förlossningen av Chloéy men då blödde jag ingenting alls varken under förloppet eller efteråt. I flera dagar efter min senaste förlossning så var underlivet svullet och det tog tid innan det gick tillbaka. Det var inte så konstigt att jag svullnade så för de höll på med ett flertal lösningar för att få stopp på blödningen och då ingick det verktyg och mer smärta. Allt hamnade på plats där nere så småningom men jag har varit superkänslig för beröring och för just samlag. Det har svidit och gjort ont. Det är ingen mening att försöka mer när det är så, det är bara att prova en annan gång. Så har vi fått göra tills det har känts bra för mig igen och det gjorde det 1,5 månad efter förlossningen.

Om man har bestående problem som inte går över som extrem smärta vid samlag och annat så kan man få hjälp hos gynekologen. Det ska inte göra ont att ha sex. Det tar förstås olika tid för olika kvinnor att känna sig redo och för underlivet att läka färdigt men det ska inte ta lång tid att läka, då behövs det en annan lösning. Var inte rädda att be om hjälp och får ni ingen så ska ni gå till en annan läkare tills ni tas omhand på allvar.

Det finns de som har stora psykiska problem istället och som inte vill vara nära sin partner på grund av det och det är ett problem som måste tas itu på andra sätt. Det är lika viktigt som att ta hand om sina kroppsliga problem. Våga ta hand om er hälsa och be om hjälp när ni inte klarar av det själva.

Kram!

Första bilden från James förlossning, andra bilden från Chloéys

IMG_4855 IMG_2056


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna