VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Skillnad neonatal och BB

SVAR PÅ LÄSARES ÖNSKAN OM ATT FÅ VETA
SKILLNADEN PÅ ATT VARA PÅ NEONATAL
VS BB MED SITT NYFÖDDA BARN:

För att kort berätta för er som inte vet bakgrunden så fick vi en dotter 22 juli 2015 i v.33+5. Jag hade tidig vattenavgång och blev igångsatt ett dygn efter massa kontroller. Vår lilla tjej mådde bra trots att hon var prematur men vårdades på neonatalavdelningen här i Växjö i en vecka.

Chloéy på neonatal

IMG_2061 20150724_191138 20150723_115600

De flesta är medvetna om att vi fick en son i måndags (20:e juni) och han kom i v.39+2. Fullgången och frisk. Han och jag stannade på sjukhuset i två nätter och under de dygnen så var det stor skillnad på omvårdnaden när jag jämför sjukhusvistelsen med Chloéy.

James på BB

IMG_4887 IMG_4889 IMG_4914

Personalen på neonatalavdelning är dubbelt så trevliga och vänliga och de har stor respekt för sina patienter. På BB och familje BB som vi var på med James var det som att bo på ett vandrarhem. Det var knappt någon som tittade till oss förutom när det var personalbyte. Jag kände mig bortglömd och mer ensam på BB.

På neo så var det mycket fokus på omvårdnaden av barnen vilket är logiskt. Hygienen skulle skötas noggrant och vi var tvungna att tvätta och handsprita händerna hela tiden, för allas skull. Chloéy var uppkopplad till en monitor så dem kunde hålla koll på hennes hjärtljud och syresättning dygnet runt. Hon låg inte i kuvös för hon andades bra själv. Hon hade däremot en sondslang som vi matade henne genom var tredje timme i doserad mängd ersättning blandat med min bröstmjölk som jag pumpade ut. Chloéy var för trött och svag för att amma men vi fick försöka så gott det gick. James kunde amma direkt och han var inte uppkopplad till några maskiner. Personalen gjorde de vanliga undersökningarna och sedan fick vi sköta om honom helt på egen hand. Han fick vara med oss på rummet hela tiden, de gick aldrig iväg med honom som med Chloéy. Hon sov inte inne hos oss de första nätterna. Det kändes konstigt att ta hand om James så direkt inpå, jag hann inte tänka alls. Med Chloéy gick det sakta men säkert framåt och vi vande oss under tiden.

Chloéy

20150725_212335

Vi fick hjälp med att bada Chloéy första gången på neonatal. Personalen visade oss hur naglar, navel och annan kroppsomvårdnad skulle skötas. Vi gick igenom allt minst två gånger innan de började med nästa steg inför hemgång. Vi hade en längre checklista med Chloéy än James inför hemgången eftersom det var fler saker att tänka på med Chloéy. Det svåraste var hanteringen av sonden. Den skulle kontrolleras varje dag och vi skulle veta exakt hur man gjorde och vad som var vad. James badade vi inte på sjukhuset. Vi stannade bara i två dygn men vi valde att göra det hemma. Personalen verkade inte bry sig så mycket på BB. På neo så var de villiga att vara med och hjälpa till på ett annat sätt. Dem skapade en stor trygghet för oss som föräldrar genom att vara så snälla.

Neopersonalen kommunicerade väldigt bra och hade en öppen dialog om allt, ingenting uteslöts. Vi fick hela tiden påminnelser om att det fanns kurator att prata med om vi behövde och annat stöd för att det var lite omtumlande med en för tidigt född dotter. Det räckte för oss att prata med personalen på avdelningen för även dem pratade mycket med både Anton och mig om allt som hade med förlossningen, Chloéy och oss själva att göra. På BB kom som sagt bara personalen in när det verkligen var något, när James skulle göra sin undersökning och när jag fick medicin typ. Super tråkigt.

James

IMG_4879

Den största skillnaden för mig är att vi kom närmre personalen på neonatalavdelningen. Jag tror inte det har att göra med att det helt enkelt är olika människor som arbetar på de olika avdelningarna, utan jag tror att alla på neonatal arbetar på samma sätt med samma fina bemötande. Bemötandet är superviktigt och jag önskar alla kunde få så härlig personal som vi hade med Chloéy förra året på neo. Det är ju så att det är skillnader på BB och neonatal för att dem arbetar med olika slags barn. Sjuka och för tidigt födda och helt friska barn. Dem fokuserar på olika saker antar jag och det är väl rätt men jag tycker ändå att BB personalen och de på familje BB kan bättra på sitt bemötande och ta sig mer tid till sina patienter.


Kommentarer


 1. Linda 28 juni, 2016 on 23:49 Svara

  Lär dig skilja på de och dem, texten blir olidlig och väldigt störande. Sluta särskriv. Det är angelägna och viktiga ämnen men när språket är så fruktansvärt dåligt går det inte att fokusera på innehållet. Om du absolut inte kan lära dig skillnaden mellan de och dem – skriv då bara dom. Tack.

  • MammaOchPappablogg 29 juni, 2016 on 09:36 Svara

   Hej! Jag uppskattar att du är ärlig och säger som du tycker men jag tycket allt du är lite väl hård. Jag vet om att jag skriver mycket talskrift och jag har haft problem att skilja på de och dem sen långt tillbaka. Jag förstår intr vad du menar med att jag särskriver kan du ge något exempel så jag kan bättra mig?

   Tack som sagt, jag ska absolut tänka på de och dem. Hoppas du inte slutar läsa mina inlägg för detta.

   • Linda 30 juni, 2016 on 15:31 Svara

    Ber om ursäkt, hade en lite väl hård ton i min kommentar. Förlåt mig. Er historia är intressant och ni kan säkert hjälpa många genom att berätta om hur ni haft det.

    Det är många som har svårt att skilja på de och dem, mitt tips för att dina texter ska bli lättare att läsa är att tänk så här:

    Skriv bara ”dom”. Det är talskrift och texten flyter lättare på.
    Särskriv inga ord alls!!! Sätt ihop alla verb med adverb och substantiv med adjektiv. Typ ”jättebra” ”plastflaska” etc.

    Klart jag fortsätter läsa! :)

    • MammaOchPappablogg 30 juni, 2016 on 18:40 Svara

     Det är lugnt :) tack för dina tips, jag ska som sagt tänka på det!

 2. Karin 28 juni, 2016 on 22:39 Svara

  Vi va på patienthotellet i Lund i mars när vår son föddes. Hade problem med amningen och fick knappt någon hjälp alls, jag var helt knäckt och grät, barnmorskan som jobbade bara gick förbi mig till min sambo för att fråga hur mycket vår son fått i sig för att sedan gå utan att prata hur det va med mig eller någon stöttning alls. Va så besviken!

  • MammaOchPappablogg 29 juni, 2016 on 09:14 Svara

   Din stackare :( pinsamt dåligt att barnmorskan går till din sambo istället för direkt till dig som ammar barnet och har mer koll på vad ditt barn får i sig.

   Kram

 3. Vivi 28 juni, 2016 on 21:37 Svara

  Va kul och läsa. Jag födde ju på BB men det gick väldigt snabbt. Sen var vi på neo. Så känner därför att jag har väldigt lite erfarenheter av BB i växjö. Men de lilla jag har så var de hemska mot oss. Eller vi hann mest bara träffa en barnmorska och hon behandlade inte oss som människor. Fy så dåligt vi båda har mått av det så här i efterhand. Speciellt extra när det var för tidigt och så så förstår jag inte hur hon kunde göra och säga de sakerna hon sa. Men vi har fått veta i aurora samtal att hon inte jobbar kvar där längre och det känns skönt. Men jag kan också tycka att de på BB kunde titta till en när man direkt slussas över till neo. Typ fyra dagar senare frågade jag de på neo när tror ni man kan ta bort infarten i handen. De på BB brydde sig inte ett skit kändes de som. De på neo var magiska. Men ja jag är fortfarande chockad över hur hon på BB var.

  • MammaOchPappablogg 28 juni, 2016 on 21:50 Svara

   Jag lider med dig även fast jag inte vet exakt vad dem sa till er. Men dem har inte så stor respekt på BB som sagt :/
   Skönt att hon inte jobbar kvar så fler får med henne att göra. Man ska inte behöva ta itu med sådana människor när man är omskakad av annat efter förlossningen. När barnen är på neo finns en extra oro hos föräldrarna också så alla fokus behövs.

   Hoppas allt gick bra med ert barn och att ni har bearbetat det som var på BB

   Kram :)

   • Vivi 29 juni, 2016 on 14:10 Svara

    Tack. Har fortfarande svårt att prata om allt hon sa och gjorde. Vissa saker kommer man aldrig komma över. Men vi har fått fin hjälp och de känns väldigt skönt att även de tyckte att det inte var ok. Och att hon numera inte jobbar med förlossningar överhuvudtaget. Jag tycker du skriver bra, keep up The good work! Alla är så tokiga i att rätta särskrivningar nu för tiden. Jag antar att de är de som inte är uppväxta med engelska på samma sätt som den yngre generationen.

    • MammaOchPappablogg 29 juni, 2016 on 17:06 Svara

     Skönt att hon inte jobbar med det längre!
     Tack, vad skönt att höra att jag inte skriver som en kratta haha! Ja den yngre generationen skriver inte alls på samma sätt av många anledningar :)

     Kram!

 4. Sara 28 juni, 2016 on 16:19 Svara

  Bemötandet kan jag tycka är konstigt men annars fungerade väl BB som det ska göra? Personalen finns där om man behöver, annars ska man klara sig själv.
  I Lund har de patienthotell och det fungerar antar jag som BB. Jag fick jättemycket hjälp med amningen med barn 4 och 5, då det krånglat med de tre innan. Supergullig personal som tog sig tid. Med barn 6 såg jag knappt personalen mer än vid inskrivning, läkarundersökning och hemgång och tänker att det är så det ska vara. Du ska ta hand om ditt barn själv men behöver du stöttning och hjälp så finns de där.

  • MammaOchPappablogg 28 juni, 2016 on 19:54 Svara

   Ja det kanske är så dem vill ha det på BB men jag tycker att dem borde ändra på lite rutiner och vakta upp sina patienter som man blir uppvaktad på en finare restaurang :) skönt att du fick hjälp med amningen, dem hjälper säkert till mer om man ber om det men som sagt önskar jag att dem hade erbjudit mer hjälp och stöd efter förlossningen på det BB jag födde. Det kanske är olika på olika BB :)
   Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna