VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Amning kan vara skitjobbigt

Jag ammade Chloéy från och till i två månader, sen fick jag nog. Det var okej under den veckan vi befann oss på neonatalavdelningen. Jag använde amningsnapp för att hon inte kunde suga tag eftersom hon var så liten. Utöver det pumpade jag med bröstpump.

När vi kom hem var det inte lika enkelt att få ihop allt med vardagsrutiner som att göra mat till oss själva. Det var sådan fokus på att mata henne, det tog all tid och energi. Jag tröttnade på att pumpa, det blev så jobbigt. Jag ammade, pumpade och gav henne flaska men det blev för mycket.

Jag hade inga problem med såriga bröstvårtor eller mjölkstockning som många har men det var mycket annat som fick mig att ta beslutet att sluta. Jag ångrar det inte för det var inte värt all möda. Jag var så arg och ledsen de gångerna det var skitjobbigt och de sista veckorna var det inte alls en mysig stund att ge henne bröstet.

Vi började ge henne ersättning sedan hon föddes. Det blandade sköterskorna med min bröstmjölk innan jag kunde pumpa ut tillräckligt på egen hand. Det var därför inget nytt att ge henne ersättning på heltid hemma.

Efter min erfarenhet av amning med Chloéy planerar jag ändå att amma bebis nummer 2 när den kommer. Förutsatt att det fungerar bra och att jag känner mig bekväm med det. Förhoppningsvis kommer han vara större och starkare så att amningen kommer igång mycket fortare och då kanske mitt psyke klarar av det. Jag tror ändå det kan bli jobbigt för amning är inte enkelt för alla. Det ena amningstillfället är inte sig likt ett annat. Ena gången kanske det är jättemysigt, nästa så skriker bebisen rakt ut och vägrar ta tag och då blir man frustrerad och börjar lipa själv också.

Jag tar det som det kommer och känner absolut ingen press om att jag måste amma ”för att det är det bästa”. Det är inte det bästa för alla när det inte fungerar. Ersättning fungerar jättebra det också. Chloéy har växt jättebra och har knappt varit sjuk även fast hon var för tidigt född. Så det där snacket om att bebisarna inte får i sig det de behöver med ersättning för att bygga upp immunförsvaret stämmer inte. 

Mitt råd är att följa er magkänsla och göra det som känns bäst för just er.

Kram!

IMG_3004


Kommentarer


  1. Lilith - Livet efter Borderline 24 april, 2016 on 13:07 Svara

    Mina tre är alla uppfödda på flaska. Med första slutade jag att producera mjölk när Jan var 1 månad och jag fick mjölkstockning, med de andra två fick jag inte amma pga mediciner jag åt.

    • mammaochpappablogg 24 april, 2016 on 15:57 Svara

      Det finns så många faktorer som spelar roll för att amningen ska fungera helt och hållet. Alla har sin egen historia och det blir bra hur man än gör :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna