VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

När man tror att man är gravid…

Det kan vara svårt att veta hur man ska gå tillväga när man tror att man är gravid så därför ska jag skriva om det och lite andra bra saker för att färska upp mitt eget minne inför nästkommande barn och för att hjälpa er som inte vet :)

Ett självklart graviditetstecken för mig är att man har missat sin menstruation. Det är olika för alla hur regelbundna dem är beroende på vad man haft för preventivmedel osv men för mig har jag märkt det enbart genom att jag inte har fått någon blödning. Med Chloéy väntade jag flera dagar extra för att vara extra säker innan jag tog ett test men nu andra gången så förstod jag nästan direkt.

MÖDRAVÅRDSCENTRALEN
Jag tänker utgå från när jag var gravid första gången när allt är så nytt så när jag hade tagit två graviditetstest den gången så ringde jag mödravårdscentralen ett par dagar efter här i Växjö. Jag lät ungefär såhär ”Hej, jag vet inte om jag har ringt rätt men jag är gravid…”. Kvinnan i luren på andra sidan frågade om det var tänkt att jag skulle behålla barnet och det var det absolut så hon skrev in mina uppgifter.

HÄLSOSAMTAL v.5-8
Det första man får gå på (om man vill såklart) är ett hälsosamtal. Beroende på vart man bor i Sverige går man på besök när man är i en viss vecka. På Växjö Lasarett där jag gick och går till MVC som mödravårdscentralen förkortas till, gick jag på hälsosamtal någon gång mellan v.5 och 8. Barnmorskan man får prata med i telefonen vill veta när man har haft mens sista gången (på ett ungefär) och då ska man inte säga datumet när mensen slutar utan dem vill veta första dagen på sista mensen. Det är ingenting man har stenkoll på och det gör ingenting om man inte vet exakt för när man går på ultraljud senare så kommer dem se med säkrare mått i vilken vecka man är gravid i.

En del mår jätte dåligt redan från första början, andra känner ingenting alls. Jag fick många av mina symtom efter att jag hade varit på hälsosamtalet så jag fick ringa om råd efteråt istället men det fungerar lika bra. Jag var väldigt trött med Chloèy i magen men jag hade inte järnbrist enligt testerna som togs, jag ombads ändå äta järntabletter men det ville jag inte. Jag har en känslig mage och järn gör så man blir hård i magen så jag ville undvika det, jag sov en hel del istället. Under hela graviditeten åt jag bara tabletter mot illamående och tabletter mot sura uppstötningar för båda sakerna störde väldans när jag skulle äta. Om man ska ta någon medicin ska man alltid prata med en barnmorska först. Man ska inte äta Ipren och sådant t.ex. utan det är bara Alvedon som rekommenderas.

Jag tror att många väntar med att ringa MVC tills det har gått ett litet tag för att vara på den säkra sidan men jag skulle råda er att ringa när ni fått ett plus på graviditetstestet. Det är så mycket att ta in och så många frågor och det hjälper dem till med. Det finns alltid risk för missfall och det tänkte jag mycket på med min första graviditet men tänk att om det skulle hända så är det nog skönt om ni har någon att prata med.

INSKRIVNING v.9-11
Mellan v.9-11 är det inskrivning. Då tar dem blodprover och urinprov, vikt och blodtryck. Ett av blodproven tas i fingret för att se hur högt eller lågt blodvärdet är (lågt = trött). Sockervärdet kollar dem också för att se om det finns risk för graviditetsdiabetes. I armvecket tar dem mer blod efter att man fått komma in till barnmorskan (min barnmorska gjorde det när vi var på hennes rum). Dem testerna tar det ett par veckor för innan man får veta resultaten och då kollar dem röda hund, hepatit, syfilis och hiv. Dem kollar även vilken blodgrupp man har (det är bl.a. bra att veta inför förlossningen om det skulle bli komplikationer, särskilt om man behöver snittas). I urinen kollar dem om det finns protein vilket är ett tecken på antingen urinvägsinfektion eller nedsatt funktion hos njurarna.

Man får prata en hel del med barnmorskan om hälsa och annat men det går jag inte in på nu.
OBS! Om ni inte känner er bekväma med barnmorskan ni har blivit tilldelad så har ni all rätt att be om en ny.

KUB test v.11-13
”kombinerat ultraljud och blodprov”
Detta är ett  valfritt ultraljud med endast ett syfte, att se om fostret i magen har någon kromosomavvikelse. T.ex. Downs Syndrom. Testet ger inga säkra svar, det ger en uppskattning på sannolikheten till att barnet har någon avvikelse. Man tar blodprover som tillhör testet för att dem ska göra en sammanställning, vikt och längd och annat skrivs även in på dig som är mamma. Vi gjorde KUB testet när Chloéy var i magen och det var inte för att se om hon hade någon avvikelse. Vi gjorde det för att se vår lilla bebis och veta att den levde. Dem kunde inte se könet då. Klicka på länkarna för att läsa om den upplevelsen:

”Ultraljud i v.13 och v.20”
http://blogg.alltforforaldrar.se/mammaochpappablogg/2015/05/14/ultraljud-i-v-13-och-v-20/

ULTRALJUD v.18-20
Detta är det stora rutinultraljudet som alla gör. Då kan man se kön (om bebisen inte ligger konstigt), hur långt gången man är, hur många foster det är, hur mycket fostervatten det är och hur moderkakan ligger.

BESÖK v.23 ungefär
Här får man svar på blodproverna som togs vid inskrivningen, man lyssnar på bebisens hjärtljud, mäter livmodern (barnmorskan känner med händerna på magen), och lite blodprover tas. Man får även sitt moderskapsintyg vid detta besök. Det är ett intyg som bekräftar att man är gravid. Det står även ett datum på när förlossningen är beräknad och detta intyget behövs för att man ska kunna få föräldrapenning ifrån försäkringskassan efter att man har fött barnet. Det skickas in med posten, det kan man läsa sig till på försäkringskassans hemsida och ringa dem om det är funderingar. Ni kommer märka hur ofta ni kommer komma i kontakt med dem när barnet är fött och innan allting är rätt men det vänjer man sig vid. Det är mycket papper och annat som ska skickas dit.

v.27
Samtal om amning och urinprov. Jag minns inte att jag var på detta besöket, det var nog inget märkvärdigt iallafall.

v.31
Information om undersökningar som görs på barnet när det är fött. Man tar urin och blodprov denna gången också. Detta var det sista besöket vi hade på MVC med Chloéy i magen för hon kom ju i v.33+6 så vi hann inte fler, men jag fortsätter listan till slutet ändå (jag följer ett basprogram som man får i pappersform av barnmorskan. Där står det vad som händer och när).

v.34
Kontroll av barnets läge. Val av BVC (barnavårdscentral). Dit barnet kommer gå på undersökningar när det är fött alltså. Eftersom vi inte hann göra detta besöket så fick vi säga till barnmorskorna på lasarettet vilket BVC vi ville tillhöra.

v.36
Samtal inför förlossningen. Blodprover.

v.38
Sammanfattning av graviditeten.

v.40-42
Graviditetskontroller varje vecka.

Det är ungefär såhär det går till. Jag kan förklara mer om försäkringskassan i ett annat inlägg för det är en krånglig sak att skriva om. Innan jag avslutar det här inlägget så vill jag säga att det är bra att ha en gravidförsäkring. Jag hade det med Chloéy och det tjänade vi på i slutändan eftersom hon blev för tidigt född. Vi fick ersättning för alla dagar vi var i kontakt med vården, så i drygt två månader ungefär. Försäkringen kostade lite över 1000 kronor och vi hade Trygghansa för dem täckte flest saker. Det är en engångs summa man betalar och både mamman och barnet är försäkrat under hela graviditeten, under förlossningen och lite därefter. Vi ska använda oss utav den med det här barnet också. Tänk på att fixa försäkringen så fort som möjligt (innan ni går på något ultraljud) för om det skulle vara några komplikationer med er hälsa eller något annat så kan ni inte få hjälp av försäkringen om ni inte har betalat den innan ”felet” upptäcks. Sorry om det låter rörigt men ni kan alltid skriva till mig om det är någonting, här på bloggen, till min mejl eller på Facebook om ni hittar mig där.

Kram på er alla underbara läsare

Här var Chloéy max tre månader gammal

Här var Chloéy max tre månader gammal

Chloéy


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna