VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Intervjuad av reumatikerförbundet

God morgon på er!

Hoppas ni haft en bra vecka hittills. Min vecka har gått väldigt fort. Igår hade jag flera tider att passa. BVC besök, blodprovstagning på lasarettet för Tyler och intervju på eftermiddagen. Det var Reumatikerförbundet som kontaktade oss för ett par månader sedan för att intervjua oss angående Chloéys reumatism. Vi tackade ja direkt för vi vet hur mycket vi skulle velat läsa och höra om andra familjer när vi var mitt inne i de värsta perioderna av smärtor med Chloéy. Det hade varit guld värt då!

I alla fall började det med en intervju digitalt där både Anton och jag satt med. Sedan kom en fotograf hem till oss för att filma och ta kort. Intervjun skulle vara med i tidningen ”Reumatikervärlden” som ges ut 6 gånger per år. Vi kom med i det andra numret för i år och vi är väldigt nöjda med resultatet! Bilderna är fina och hon som har skrivit samt intervjuat oss var jätte duktig. Efter att intervjun kom ut via deras hemsida först blev vi kontaktade igen med förfrågan om vi ville vara med på Reumatikerförbundets digitala medlemsparty. Jag hade ingen aning om vad ett digitalt medlemsparty var men nu vet jag. Det är kort sagt ett ”party” som pågår i cirka en timme och varje party har ett eget tema. Gårdagens tema var ”familjeliv”, därav kom vår familj in i bilden för de ville att vi skulle berätta ur vårt perspektiv som föräldrar om hur det är att ha ett barn med reumatism. Anton var inte med på intervjun igår när den sände live men jag var med (och Tyler som var i famnen haha).

Anton slutade jobbet samtidigt som partyt startade och därför blev det enbart jag som var med. Precis innan partyt började stressade jag omkring i lägenheten för att fixa i ordning Tyler som bestämde sig för att kräkas, bajsa och äta på samma gång. Det var inte nog med det för han var inte tillfreds alls trots att jag hade alla behov jag kunde komma på tillgodosedda. Han hade skrikit ganska mycket timmarna innan och han fortsatte in i det sista och därför var jag tvungen att vagga honom under hela sändningen. Resten av eftermiddagen efter intervjun samt kvällen var hemsk kan jag säga men nog om det..

Jag blev intervjuad live på medlemspartyt av Rickard Sjöberg och frågorna ställdes utifrån artikeln om oss i tidningen. Allt gick bra och jag är nöjd. Ni som inte var med och tittade kan titta på sändningen i efterhand om ni är medlemmar i Reumatikerförbundet (inklusive unga reumatiker). I annat fall kan ni läsa den ursprungliga intervjun vi hade i början på året som finns på deras hemsida att läsa för alla. Klicka på länken nedan så kommer ni direkt till vår berättelse:

https://reumatiker.se/en-kamp-for-diagnos-och-behandling/

Det känns så skönt att ha det värsta bakom oss med alla sjukhusbesök fram och tillbaka, Chloéys hemska perioder med smärtor, känslan av maktlöshet att inte kunna hjälpa henne och alla mediciner vi behövt ge henne som både hjälpt men som ibland inte gett någon effekt alls. Idag är vi verkligen som vilken familj som helst och Chloéy mår som vilken femåring som helst. Vår stora förhoppning är att hon växer ifrån sjukdomen men det återstår fortfarande att se. Tillsvidare måste hon fortsätta att få en spruta i benet varannan vecka och så länge det gör att hon är symtomfri är vi mer än nöjda.

Häromdagen fick jag hem tidningen som vi var med i. Trots att det är en tråkig sak att vara med om är det ändå kul att vara med i en tidning, särskilt när man är 5 år och älskar uppmärksamhet!

20210414_111625
20210414_111700
20210414_111714

Kommentera


Babyblues, depression och nedstämdhet

Tyler är 2 veckor och 2 dagar gammal idag. Det känns som att han har varit här mycket längre än så för jag har nästan förträngt hur vardagen var innan han kom till världen. Jag totalt älskar livet som det är just nu och jag har inte varit såhär psykiskt stabil på länge. Jag förväntade mig ännu en hormondipp nu efter förlossningen men den har inte kommit, ännu.. Efter att James och Chloéy föddes minns jag att jag var väldigt känslosam under några veckor men så har det inte varit denna gången. För min del är det bara positivt att jag är stabil och kontrollerad men jag försöker vara redo om det blir svängigt framöver. Inte för att jag kan förbereda mig särskilt mycket men jag njuter av att må bra just nu!

Jag har ju skrivit en del om nedstämdhet och depression under min graviditet och jag tänkte fortsätta uppmärksamma det psykiska måendet hos gravida kvinnor både under och efter en graviditet. Det jag nämnde ovan angående det psykiska måendet under de första veckorna efter en förlossning kallas för Babyblues. Det handlar om en tillfällig nedstämdhet som infaller några dagar efter förlossningen och varar i några veckor. Om nedstämdheten håller i sig kan det ha utvecklats till en depression och det är inte så ovanligt att nyblivna mammor blir deprimerade. Det är inte lätt att vara nyförlöst och samtidigt lära känna ett nytt litet liv i kombination med alla vardagliga rutiner som innehåller en del måsten. Oavsett vilken eller vilka anledningar som ligger bakom måendet är det okej att må dåligt!

En depression kan också påverka anknytningen till bebisen och göra att man inte tar till sig barnet. Jag har inte haft problem med anknytningen till mina barn men jag vet att det är normalt att anknytningen inte sker direkt efter att bebisen är ute. Det tar olika tid för olika mammor, även pappor faktiskt. Det är viktigt att inte glömma bort papporna som enbart har sett på bilder och några få videoklipp under 9 månader för att sedan bevittna en förlossning där det plötsligt kommer ut ett barn som ska tas omhand utan att pappan själv har haft någon chans att knyta an på samma sätt som mamman har.

Det är väldigt vanligt att känna starka känslor efter en förlossning, det har jag gjort med alla mina tre barn men för mig har det som sagt varit mer hanterbart efter min senaste förlossning. Efter de två andra kunde jag sitta och gråta för allt möjligt lite när som helst och det var sällan för att jag kände mig ledsen, det var mer för att jag var så lycklig och överväldigad. Men jag kunde även få kort stubin och gå in i min egen lilla bubbla där jag försvann bort från verkligheten. Med Tyler har jag också gått in i en liten bubbla där det inte existerar någonting annat mer än han och jag. Men det är någonting jag gör självmant när jag känner för att stanna i nuet lite extra. Jag kunde inte kontrollera detta med varken Chloéy eller James när de var små bebisar, då hamnade jag i ”bubblan” väldigt plötsligt och oväntat.

Jag har inga symtom kvar från min nedstämdhet eller depression jag hade under graviditeten. Det tackar jag min psykolog på familjehälsan för. Utan henne hade jag nog mått ganska dåligt nu. Alla samtal med psykologen har gett mig rätt förutsättningar till en bra start med trebarnslivet och vårt nya familjeliv och jag kan vara en närvarande mamma samt sambo på ett helt annat sätt.

 20210404_161844 20210404_100811 20210404_100829

Kommentera

Första veckan i bebisbubblan ❤

Anton och jag bestämde namn till vår lilla kille förra onsdagen, 3 dagar efter han kom. Det var betydligt svårare för oss att ta ett beslut denna gången jämfört med när Chloéy och James namn skulle bestämmas. Vi trodde vi skulle ge något av namnen Justin eller Mason men det blev inte någotdera i förnamn. Istället har vi valt att namnge honom Tyler! Justin kommer vi använda som ett mellannamn för det gillar vi fortfarande väldigt mycket men det passade liksom inte när vi kände efter. Det kan verkligen vara klurigt att bestämma bebisnamn men nu är det gjort för tredje gången och vi är jätte nöjda, hoppas Tyler också blir nöjd haha!

Det har gått lite mer än en vecka sedan förlossningen och vi lär känna Tyler mer för varje dag. Hans mat och sov-mönster, hans olika skrik som betyder att han antingen behöver äta, byta blöja, vara nära eller sova. Varje dag och natt är inte den andra lik för det finns inga rutiner, vi bara följer Tyler och hans behov. För några dagar sedan började jag använda bärsjalen med honom och sedan dess har han älskat att ligga ihopkrupen mot bröstet och mysa. Han vill även ligga likadant på kvällarna och nätterna har vi märkt för han somnar enbart när han ligger mot bröstet och vaknar direkt när vi försöker lägga ner honom. Jag har därför fått sova halvt sittandes med honom i famnen för att kunna få sömn samtidigt som han håller sig lugn och nöjd.

Otroligt nog känner jag inte av sömnbristen som jag har. Inte som jag hade förväntat mig iallafall. Jag känner att mitt huvud blir ömt och jag får lite spänningshuvudvärk ibland när jag känner att jag behöver vila men i övrigt är jag helt fungerande trots att jag inte sover sammanhängande. Tyler äter minst var tredje timme och max var fjärde. Vid vissa amningstillfällen går det hur bra som helst och under andra är det mycket skrik och missnöjdhet. Men vi kämpar fortfarande på och jag är envis precis som han. Mat får han i sig oavsett, det vet jag med säkerhet efter att ha pumpat ut lite på egen hand några gånger. Det som stökar till det för både mig och honom när det gäller maten är när han får ont i magen. Det sker nästan enbart på nattetid och då blir han så ledsen att han inte kan fokusera på att suga tag i bröstet för att äta. Då är han både hungrig samtidigt som han har ont vilket inte är en bra kombo men jag har fått lugna honom X antal gånger och försökt ge honom bröstet däremellan tills hans slutligen hittar greppet och får i sig lite mat. Sedan brukar magen gå igång av maten och då är han väldigt nöjd kan jag lova.

Imorgon kommer BVC på första hembesöket. Jag är nyfiken på vilken vikt han har kommit upp till. När vi var på återbesöket i förra veckan på Familje-BB vägde han lite över 3500 gram. Hans födelsevikt var 3794 gram. Han har säkert kommit ikapp och jag skulle gissa att han väger omkring 3900 gram nu. Bebisar växer så fort och jag försöker befinna mig i nuet så mycket jag bara kan för att känna att jag är närvarande. Tyler går före mina studier och jag håller gärna honom när det egentligen inte behövs. För min del gör det inte så mycket att han blir ”bortskämd” när han blir buren mycket, inte nu i början. Jag fokuserar heller inte på att få honom att sova i sin egen säng nu, jag vill gärna ha honom nära så ofta det går. Rutinerna kommer senare och vi har lyckats bra att få både James och Chloéy att sova i sina egna sängar när vi har velat det.

Jag känner mig väldigt lycklig varje dag och lyckligt lottad över min fina familj och alla vi har omkring oss. Ibland önskar jag att denna bubblan ska vara för evigt men samtidigt vill jag lära känna Tyler ännu mer och se vem han blir i takt med att han blir större. Jag ser fram emot framtiden men försöker ta en dag i taget och njuta fullt ut. Just nu finns det inga problem och om det uppkommer några känns de otroligt enkla att lösa. Nu är James och Chloéy i sina sängar och Anton och jag har ”egentid” med Tyler. Det känns verkligen lyxigt att vi har det såhär varje kväll nu i princip. Hoppas ni får en mysig kväll med era nära och kära, KRAM ❤

 received_499829797701090 DSC03322

Kommentera (2)

Väntan är äntligen över ❤

HEJ PÅ ER!❤
Ni har säkert anat varför jag inte har skrivit något inlägg på ett litet tag men det är ju för att BEBISEN ÄR HÄR! DET BLEV EN POJKE!!! Jag kan knappt beskriva hur lycklig jag är och hur lyckliga vi allihopa är här hemma. Jag är så oerhört tacksam för vårt tredje mirakel som har kommit till oss frisk och hel med alla fingrar och tår. I söndags den 21 mars (i graviditetsvecka 40+6) kl.16.17 kom han med en vikt på 3794 och en längd på 50 cm. Han har en rejäl kalufs på huvudet och den passar honom så väl. Vi sov på familje-BB i två nätter tillsammans  innan vi åkte hem till Anton och barnen. Det var skönt att få lära känna honom lite extra innan vi landade här hemma men jag saknade såklart dem allihopa. Vi kom alltså hem i tisdags på förmiddagen och presenterade vår fina prins för Chloéy och James som har varit super duktiga. Chloéy är jätte nyfiken och vill vara med hela tiden, James har varit mer försiktig och var skygg i början. Han tyckte det var jobbigt när bebisen skrek och sprang iväg för att gömma sig men nu har det blivit lite bättre. De får ta allting i sin egen takt så att vi inte pushar på dem till något de inte vill, allting är nytt och främmande för dem också ❤

Vi har varit på två återbesök på BB sedan vi fick åka hem, ett igår och ett idag. Igår togs det blodprov och värden för gulsot bland annat. Idag behövde vi komma tillbaka igen för att kolla värdet på gulsoten som varit lite förhöjt men som tur är hade värdet sjunkit och nu ska vi vara noga med att han får i sig mat var tredje timme samt att han är pigg och vaknar av sig själv. James hade också lite gulsot när han var nyfödd, alla bebisar är lite gula i början men det försvinner när de kissar och bajsar ut det. Chloéy fick däremot sola bort sin gulsot, den var lite mer envis p.g.a. att hon var född för tidigt och behövde lite mer hjälp.

Nu i början har det varit mycket fokus på amningen för min del. Det är inte lätt att få till allting men vi kämpar på för jag vill verkligen amma honom. Inte för att någon annan säger åt mig att göra det, jag minns att det var väldigt mysigt att amma James när han var liten och jag hoppas det kan bli samma denna gången. Mjölken har runnit till men problemet är att han inte suger tag ordentligt. Delvis beror det på att jag har gett honom napp emellanåt för att han vill suga HELA tiden men mina bröst klarar liksom inte av det. Han är väldigt ”tuttig” och jag fick flera tips igår på återbesöket gällande amning som vi använder oss av nu. Det var en stor lättnad efter det besöket för jag var ganska förstörd efter att ha försökt och försökt utan att lyckas mata honom ordentligt. Men idag har det fungerat bättre och jag hoppas det blir ännu bättre för varje dag nu!

Vi är inne i den klassiska bebisbubblan och försöker hitta nya rutiner i vardagen. Anton och jag har förälskat oss på nytt i ännu ett litet tillskott och vi får det att fungera väldigt bra hittills. Jag vill jätte gärna dela med mig av en förlossningsberättelse så jag tänker skriva den när jag har tid och energi, hoppas ni vill läsa den. Kram tills nästa gång ❤

DSC03276

received_1288690848193937 DSC03271

Kommentera (2)

Studiedag med barnen

Idag har barnen studiedag och de är hemma med mig hela långa dagen. Chloéy har varit hostig och snorig i 3 dagar nu och vi väntar på att det ska släppa. James hade liknande symtom för cirka 1,5 vecka sedan och var hemma från förskolan hela den veckan. Nu på fredag blir det ingen förskola för någon av dem eftersom de vanligtvis har varit hemma med Anton som tagit föräldraledigt på fredagar. Dock förväntade vi oss att bebisen skulle kommit nu och därför har han inte ansökt om att vara föräldraledig denna fredagen.. Det blir jag som får vara hemma med barnen igen helt enkelt. Om inte bebisen vill komma under det närmsta dygnet :)

Jag har faktiskt inte en enda onormal ”känning” i magen eller något som tyder på förlossningsstart. Allt jag har känt tidigare har inte varit på riktigt och jag känner mig överdramatisk som har reagerat på minsta lilla symtom förut. Sammandragningar får jag ju fortfarande men de är absolut inte regelbundna. Tvärtom kommer de plötsligt och kan vara intensiva för stunden men efter det händer absolut ingenting. Ibland tror jag slemproppen håller på att lossna men det fortsätter ändå komma ut mycket slem vissa dagar och har gjort det i några veckor nu.. Jag promenerar en kort runda varje dag, mer än så orkar jag inte. Jag och barnen har varit ute idag när det var soligt och varmt, det räcker för mig för nu är jag helt slut.

På helgerna ekar det tomt i kalendern för nu hade vi som sagt räknat med att ha fullt upp med tre barn här hemma. Det finns liksom ingenting att göra. Förra lördagen startade en termin bestående av fotbollsträning för både Chloéy och James. Vi anmälde dem för två månader sedan och tänkte att det vore bra för dem att få springa av sig en gång i veckan när vi ändå kommer vara hemma mycket. Tyvärr glömde Anton bort tiden (det är han som har haft all info via sin mail) så det blev ingen fotboll första gången. Nu på lördag hoppas vi att de kan gå dit som planerat, då har barnen åtminstone något att se fram emot.

Ikväll blir det köttgryta till middag. Jag hoppas den blir lika god som jag har tänkt att den ska bli. Innan dess ska jag försöka använda min energi sparsamt för att orka hålla igång barnen tills Anton kommer hem efter 17. Hoppas ni får en bra eftermiddag och kväll, KRAM!❤

20210318_12063320210318_13020620210318_120730

Kommentera


För att få de senaste uppdateringarna