VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Ska vi snacka om det där med amning igen?

Jag har sagt det förut och jag säger det igen – jag förstår inte grejen med amningshysterin. Varför ska någon som väljer bort det få skit kastat på sig? Få upptryckt i ansiktet att de skulle vara en sämre förälder?

Det finns så många anledningar till att man inte ammar och DU som trycker ner har ingen aning om vilka de är. Varför döma någon utan all fakta? Det finns de som inte kan amma hur gärna de än vill, det finns de som inte vill på grund av psykiska besvär och det är självklart även tillåtet att inte ha någon annan anledning än att man inte vill.

När ska det vara okej i det här landet?

Dessutom börjar det redan på barnmorskemottagningen. För var barn har jag dock lärt mig att säga ifrån om vad jag vill, vad som är bäst för mig. Men det finns de som sväljer allt med hull och hår, kämpar och kämpar med amningen tills de är i botten. Har bebisen en bra mamma då?

breastfeeding-2428378_1920


Annons

Kommentarer


 1. Bella 2017-08-09 on 15:30 Svara

  Ja, det är ju helt sjukt! För oss började det redan på BB. Barnmorskorna där bokstavligt talat tryckte dit vår son mot tuttarna medan han skrek och skrek och skrek. Vi hade ganska mycket problem och fick bli inlagda där igen för att han inte gick upp i vikt som han skulle. Sen kommer vi till BVC där vi kunde se att viktkurvan ändå gick upp men inte så brant som en hade hoppats på. Vår sköterska där peppade och sa ”det går ju hur bra som helst” men själv mådde jag piss. Jag fick inte sova någonting för L. ville äta jämt, jag var orolig konstant för att jag inte hade någon koll på hur mycket han faktiskt fick i sig och jag fick extrema ångestattacker. Men det gick ju ”hur bra som helst” så jag sa inget. Tillslut sa jag ifrån. Mår inte jag bra så blir jag ingen bra mamma, punkt slut. Så vi gick över till ersättning och vi har aldrig sett en gladare bebis och jag mår betydligt mycket bättre. Det är så sjukt att en ska bli så hjärntvättad ända från början att ”amning är det BÄSTA alternativet, både för mamma och bebis”. Det ska vara upp till varje familj hur en lägger upp det!

  • mammamalins 2017-08-13 on 08:57 Svara

   Svar till Bella:

   Tack för att du delar med dig! Ja, det där med att amning är det bästa alternativet – de påstående hjälper en inte direkt om man redan har ångest. Men du har rätt, mamma måste må bra för att bebis ska må bra.

   Hoppas det går bra idag och att ni båda mår bra!

 2. Daniela 2017-08-11 on 21:06 Svara

  Hej
  Jag känner igen mig så.

  Jag kunde inte amma. Ville men de gick inte, och efter 1vecka av att försöka alla olika ställningar flera besök hos amning sköterskan så låg vi inlagda på sjukhus med sondmatning, min lille pojke va undernärd och hungrig.

  Tror aldrig i livet jag gråtit så mycket i mitt 32åriga liv som den veckan av miss lyckad amning, eller när vi blev inskrivna på sjukhuset.

  9månader senare har jag fortfarande dåligt samvete över de. Varje gång någon frågar varför jag valde att inte amma. Varje bvc kontroll när han är lite under kurvan eller inte gått upp så mycket som jag hade velat. Att min lilla 9månaders pojke ”bara” väger 7990 och är 70cm lång är mitt misslyckande som mamma för att amningen inte gick så som den skulle.
  När han väljer att gå till sin pappa istället för mig är de för att han inte känner närheten till mig för att han inte ammades, spelar ingen roll att jag gav honom varje flaska ersättning och pumpad mjölk. Han älska inte mig för att han inte blev ammad.
  Att sköterskan säger att han är perfect som han är, att hans kurva ser fin ut, att jag inte kan förvänta mig en 10kg bebis på 80cm när han föddes liten. Spelar ingen roll alls

  Så blev diagnosticerad med förlossningsdepression och fick träffa psykologen. Vi ses fortfarande 9 månader senare, jag gråter fortfarande.

  Alla som tror att man väljer bort amning av ”lathet” eller att man tycker de e ”jobbigt”
  Alla har vi våran anledning och våran historia bakom varför vi inte ammar
  Den e vår, och ingen annan har rätt att döma eller fråga varför.

  • mammamalins 2017-08-13 on 08:40 Svara

   Svar till Daniela:

   Tack för att du delar med dig av din historia :)
   Det är så viktigt att sånt här kommer ut och fler borde verkligen prata om det!

   Ta hand om dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte det senaste från mig!