VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Bakning inför namngivningen

I helgen som var så fick vi tummen ur och bakade macarons till namngivningen. Vi tänkte bjuda på det tillsammans med tårtorna och färsk frukt. Receptet kommer härifrån men jag tänkte dela med mig till er också. Jag är inte supernöjd men det får duga!

macaronbak

Ca 30 dubbla kakor

Kakor
110 g mandelmjöl
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Rosa/röd geléfärg

1. Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjölet och sikta i en finmaskig sil.
2. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
3. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
4. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten i minst 45 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
5. Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
6. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.

Hallonmarängsmörkräm
2 stora äggvitor
100 g socker
130 g rumstempererat smör
80 g hallon

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65°C eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
3. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan.
5. Mixa hallonen och passera genom en finmaskig sil så att du får en slät puré.
6. Tillsätt purén i marängsmörkrämen under vispning och vispa några minuter tills det blir en slät kräm.
7. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, helst en dag eller två innan de ska ätas.


Annons

Kommentarer


  1. Mirre 2017-01-18 on 20:35 Svara

    Ohh nom nom

  2. Mia 2017-01-19 on 17:39 Svara

    Ja veckorna susar verkligen förbi, ny vecka så fort man blinkar typ, haha! ;p

    Åh macarons verkar så gott men jag har aldrig smakat det faktiskt :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte det senaste från mig!