VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Att jämföra barn och barn

På riktigt nu människor! Vad är det här med att jämföra barn och barn? Och framförallt allt skryt om vad ett barn kan som inte ett annat kan?

När vi hade fått Charlie blev det lätt att man jämförde t.ex vikt och längd med andra barn i föräldragrupperna men det handlade mer om nyfikenhet. När de började lära sig gå och prata blev det dock ännu mer ”skryt” i de olika föräldragrupperna. Självklart blir man stolt över sitt barn och vill gärna visa (vilket jag också har gjort) men man kan göra det på flera sätt.

Eftersom Charlie är vårt första barn och vi inte vet riktigt hur lång tid saker ska ta eller vad som är ”normalt” har man ju varit osäker både en och två gånger. Det är inget konstigt! Flera gånger har jag hamnat i diskussioner om barnens tal som kan se ut ungefär såhär:

– ”Min pojke kan ungefär 50 ord nu, hur många kan era?”
– ”Han pratar inte än.”
– ”Men oj, är inte det väldigt sent? Har ni frågat BVC om det?”

Om man då redan är osäker, vad tror ni man blir när man får den typen av frågor? Personen hade likväl kunnat svara ”Det kommer säkert snart.”. Alla barn är olika och utvecklas olika. Charlie var tidig med det motoriska men det är först nu i höst och vinter som talet har släppt. Jag har funderat över det många gånger medan Kristoffer har lugnat mig och sagt att det kommer. Och det gjorde det ju! Dessutom hade förmodligen BVC reagerat om de tyckte att det var något att haka upp sig på. Men varför ska folk tvunget jämföra ens barn med andra?

Detta handlar ju även om andra saker där det ständigt ska jämföras, allt från när de blev blöjfria till hur länge och mycket barnen sover till om de leker bra eller är aktiva.

Slappna av istället, tänk på vad ni säger (eller HUR) och sluta jämföra! Alla människor är unika!

20161208_14060420161109_101443


Annons

Kommentarer


 1. Personligen anser jag att det är samhällets fel att det blir så där. Först hos BM där man ska mätas och hållas koll på, sedan förlossningen som också blir en form av prestation eftersom den numera inte får ta den tid den behöver, sen kommer BVC med sina kurvor. Det gör ju att nyblivna föräldrar ”lär sig” att kolla sig blint på kurvor och växt. Istället för att kolla på sitt barn. BVC i all ära men jag tror deras vikt och längdkurva på ”normalt” skadar mer än den gör nytta. Rädslan för att ha för lite mjölk och att bebisen inte går upp som den ska.

  Kurvorna är dessutom på flaskmatade barn på 70-talet och idag ser ju samhället helt olika ut. Dessutom biologin som spelar in på den saken, olika föräldrar = olika barn = olika behov av mat.

  BVC ser till att störa naturen och det gör att nyblivna mammor som redan är osäkra och rädda för att göra fel, kommer att kolla sig blinda på kurvor, tal och motorik helt i onödan. :/

 2. Yohanna af Skovde 2016-12-28 on 19:25 Svara

  Alltså.. jag håller med SÅ hårt (är det ett uttryckt?) Visst glädjs jag åt barnens framsteg och ”jämför” bara för att det är kul att se vad andra kan men alla är ju individuellt så inget barn är en ”normal” kurva. Alla är olika! Bra inlägg!

 3. Mirre 2016-12-28 on 20:24 Svara

  Håller helt och hållet med, Isabelle är inte blöjfri än, och en som är 1½ år och 2 år hos henes dagmamma gör på toaletten/pöottan redan, men Isabelle vil inte, så jag vart frustrerad såklart, men tänkte sänka de kraven, det kommer, hon kommer i alla fall vara blöjfri på sikt så varför stressa upp sig

 4. Lisa 2016-12-29 on 07:59 Svara

  Jag tycker det är jättesvårt att inte jämföra! Inför andra kan man ju välja att göra det tyst i huvudet, men jag hör ju mig själv. Och jag jämför hela tiden Sienna och Julie, fast jag inte vill!

 5. emelie 2016-12-29 on 17:15 Svara

  så bra inlägg. Det jämförs alldeles för mycket. Om barn redan ska jämföras när de är små, hur ska de då lära sig att det är okej att vara precis som man är? Skevt samhälle lever vi i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte det senaste från mig!