VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Min förlossningsberättelse

Jag har ju utlovat en förlossningsberättelse så jag tänkte inte jag skulle dra på det längre. I söndags den 9/10 vid klockan 18 satt vi och kikade på TV och åt middag när jag kände en värk i ryggen. Jag kunde inte riktigt sitta som vanligt utan att få ont och det var då jag började ana något. Jag sa till Kristoffer att det gjorde lite ont men sedan eskalerade det ganska snabbt. När jag började klocka värkarna var de inte mer än var 10:e minut men när jag ringde förlossningen vid 19.30 kom de med 4-5 minuters mellanrum och höll i sig i ca 30-50 sekunder. Efter det samtalet ringde vi även Kristoffers mamma som skulle passa Charlie under tiden.

Värkarna blev allt mer intensiva och jag försökte andas mig igenom dem bäst jag kunde. Ungefär en timme efter samtalet till förlossningen kände jag att vi behövde åka in så vi förvarnade dem och Kristoffer körde fram bilen. 20.51 blev vi inskrivna, de kollade blodtrycket (145/80) och kopplade på CTG. Barnmorskan undersökte mig också och insåg då att jag redan var öppen 7 cm och hade en buktande hinnblåsa. Lilltjejen låg dessutom fixerad i bäckeningången. Värkarna kom tätare och tätare och min plan om epidural började sakta försvinna. Det fanns inte så mycket tid kvar och jag intalade mig att ”om jag har klarat mig såhär långt utan epidural fixar jag det nog hela vägen”. Jag fick byta om till sjukhuskläderna och blev körd till ett förlossningsrum.

Inne på förlossningsrummet fick jag lustgasen (som blev min bästa vän, haha!) och strax innan 22 gick vattnet. Vid nästa koll hade jag öppnat mig helt men för att hjälpa Moa ner fick jag gå ur sängen och sätta mig på en pilatesboll. Att sitta på den hjälpte väldigt mycket men de få rörelserna dit och tillbaka till sängen var inte alls roliga. Klockan 23.35 kunde jag äntligen börja krysta. Barnmorskan ville att jag skulle krysta ut hela bebisen i ett svep så det var målet och visade sig gå väldigt bra. 7 minuter senare var hon ute! Hon vägde som sagt 3570 gram, var 50 cm lång och hade ett huvudomfång på 35,5 cm.

IMG-20161014-WA0002

Moderkakan kom ut en stund senare och var tydligen delad som ett hjärta, vilket barnmorskan tyckte var väldigt spännande. Jag förlorade sammanlagt 400 ml blod, alltså inte särskilt mycket.

Förlossningen i sig tog drygt 5 timmar och 45 minuter från första känning till Moa var ute. Det kan jämföras med Charlies förlossning där värkarna startade vid 6 på morgonen och han är sedan född 22.21. Det gick alltså mycket snabbare denna gång, men inte för snabbt. Förlossningen gick väldigt bra tycker jag, även om det inte blev som jag hade tänkt. Det är klart att det var skönt att slippa sätta epiduralen men samtidigt gjorde det ju då också jäkligt mycket ondare. Det finns för- och nackdelar med allt och nu har jag testat på två olika förlossningar.

 


Annons

Kommentarer


 1. Days by Johanna 2016-10-14 on 13:46 Svara

  Kan tänka mig Charlie blev jätte stor när Moa kom. Ja det är kul och se de utvecklas med samtidigt lite jobbigt för man missar så mycket. Du har ju fördelen nu när du är mammaledig att ha honom hemma lite mer :)

  Låter som en helt okej förlossning förutom smärtlindringen då :) Lustgas är guld värt :)

  Tack så mycket :)

 2. Anna 2016-10-14 on 16:49 Svara

  Tack för att du delar med dig av din berättelse! Så himla häftigt att höra om hur andra har haft det. Vad skönt att det både gick snabbt och smidigt. Jag använde ingen epidural när jag födde Dante så jag hoppas på att jag hinner testa den nästa gång, när det nu blir :D

  • mammamalins 2016-10-15 on 13:09 Svara

   Svar till Anna:

   Det är bara roligt! Ja, det blir ju lite skillnad med epidural kan man säga men även om båda förlossningarna var väldigt lika blev de också väldigt olika.

 3. Miss Tosse Queen 2016-10-14 on 18:38 Svara

  Roligt och intressant att läsa 😊

  Svar: Ja ska bli så skönt att få hem honom 🌸 tack snälla! 😊

 4. Vilken härlig förlossningsberättelse :). Grattis till er :)

 5. Jasmine 2016-10-15 on 08:40 Svara

  Alltså jag får gåshud över hela kroppen, det är magiskt med förlossningar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte det senaste från mig!