VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Vilken vagn passar oss?

När man ska välja vagn för första gången är det många frågor som slår en, t.ex vad har jag för behov och hur ser vår familj ut. Ni kanske har tänkt att bära/sjala och därför inte använda vagn så mycket, eller så kommer ni att gå långa promenader i skogen och behöver därför en vagn som passar till det. Allas liv ser olika ut och därför tycker jag inte att det finns något universellt svar på frågan ”vilken vagn passar oss?”. Jag tänkte dock tipsa om ett par stycken som jag har lärt mig en del om de senaste åren!

Emmaljunga och Britax (före detta Brio) är två väldigt kända aktörer på barnvagnsmarknaden. Vi äger själva en Emmaljunga Super Viking sedan drygt 1,5 år och vi är väldigt nöjda. En nackdel med just Emmaljunga är att de flesta är väldigt stora. Det innebär dock oftast en väldigt ombonad vagn som är stabil men det är också svårt för de som inte har utrymmet för den. Deras Viking är något mindre och även den väldigt populär. Vill man gå mycket i skog och terräng rekommenderas fyra fasta hjul och de flesta av Emmaljungas vagnar har en stötdämpning som passar för det ändamålet.

När det gäller Britax har jag fått uppfattningen om att det är Smile som är den mest populära modellen. Jag har aldrig ägt en själv men jag har vänner som har den och är väldigt nöjda. Smilen är smidig men samtidigt stabil och bekväm. Britax Go, Go Next och nyligen lanserade Go Big är också populära – mycket på grund av deras gung och körglädjen. Jag har bara testat dessa snabbt men även där har jag hört mycket gott. Go Big verkar, i mina ögon, ha det bästa från båda föregångarna och hade jag köpt en ny vagn nu hade den stått väldigt högt i topp.

Brio Go Next

Brio Go Next

Bortsett från dessa två märken finns det givetvis många andra som förtjänar mer uppmärksamhet. Stokkes vagnar har till exempel överlag ett väldigt gott rykte och passar väldigt många olika människor. Crescents vagnar håller än och fungerar både i terräng (Comfort) och i stadsmiljö (Infinity, Trike). Mountain Buggy Urban Jungle har jag aldrig kört men så vitt jag har hört ska den vara perfekt i skog och mark.

Syskonvagnar/dubbelvagnar
Det finns också de familjer som är i behov av en syskonvagn och utbudet där blir bara större och större. Många väljer att köpa en Bugaboo Donkey, kanske just för att den är så enkel att skifta mellan singelvagn och dubbelvagn. Den är dock väldigt dyr. Emmaljungas Double Viking 735 är också ett populärt val och likaså Mountain Buggy Duet 2.5. Om man hellre vill ha barnen efter varandra istället för bredvid varandra så finns det ett gäng så kallade ”inlinevagnar” att välja mellan. Där är Phil & Teds (Dash, Voyager, Navigator m.fl.) till exempel ett populärt märke. Baby Jogger City Select, Joolz Geo och Mountain Buggy +one är andra exempel på vagnar som kan skifta mellan enkelvagnar och inlinevagnar.

Att resa med vagn
När det kommer till att resa med vagn har det på senare år kommit en hel del nytt, framför allt väldigt smått. Babyzen Yoyo har länge varit populär då den enkelt går att få med sig som handbagage och den senaste modellen är ytterligare lite utvecklad. Den minsta vagnen på marknaden heter dock GB Pockit, men där försvinner en del av funktionerna som Yoyon har. Det beror helt enkelt på ens eget behov! Jag har också hört mycket gott om Carena Kobbe som påminner en hel del om Yoyon, men som är billigare. Självklart behöver man inte den här typen av vagn men om man reser mycket kan det helt klart förenkla. Annars går det lika bra att lämna in sin paraplysulky eller sulky som bagage. Och ett tips här är att spana in Baby Joggers nya City Tour!

Babyzen Yoyo+

Babyzen Yoyo+

Sulky/sittvagn
Sist men inte minst har vi de vagnar som ofta köps efter något år och syftar till att byta ut kombivagnen, sulkys eller sittvagnar. Vi köpte nyligen en och märkte då att de tre mest populära i kategorin var Emmaljunga Scooter 4/4S, Kronan Sulky/S och Crescent Compact 360 XT Air. Jag har kört både Emmaljungan och Crescenten och de är båda sköna att köra. I slutändan stod det mellan mindre detaljer på de tre vagnarna och det beror även här på vad som är viktigast för dig. Hur hög är ryggen? Vad är maxvikten? etc.

Jag vill också säga att det är jättebra att ha lite kött på benen innan man kommer in i en butik och ska välja barnvagn men man bör även vara öppen för förslag och alternativ. Det är din vagn, det är du som ska köra den och trivas med den. Här har jag gett lite allmänna tips men i slutändan är det DU som väljer! Glöm inte det!


Annons

Kommentarer


 1. Mia 2016-10-06 on 15:02 Svara

  Ja men precis, att betala 299 kr istället för 1000 kr var ju verkligen ett kap så jag var tvungen att slå till ;) Annars hade jag definitivt ångrat mig!

  Hoppas ni har haft en bra start på veckan :)

 2. Yohanna af Skovde 2016-10-06 on 20:43 Svara

  Vilket bra inlägg! Det var en av de svårare frågorna tills vi insåg att vi hade en vagn. Men om man inte har det så är det banne mig en liten djungel, och då är sån här info grym!

 3. Moa 2016-10-06 on 21:48 Svara

  Jag kan verkligen rekommendera vagnen vi har till Joar om du blir sugen på att testa en ny sulky. Britax b-motion 4. Bästa vagnen jag kört och Joar älskar verkligen den (ingen annan vagn passar att sitta i tydligen)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte det senaste från mig!