VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Andra graviditeten – Vecka 34 (33+0)

Screenshot_20160831-095104Barnet
Barnet är nu cirka 42 cm från huvud till fot, och väger cirka 2,18 kg i början av veckan och cirka 2,35 kg vid veckans slut. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar.

Utrymmet minskar för varje dag och barnets rörelser blir större och långsammare. Kring den här perioden lägger sig en del barn tillrätta. Vissa fixerar huvudet i bäckeningången, medan cirka 3-4 procent av alla barn lägger sig med stjärten eller benen neråt i bäckenet (sätesbjudning/fotbjudning). Man kan då försöka få fostret att vända sig rätt, en så kallad yttre vändning, som görs på förlossningen omkring vecka 37+0.

Mamma
Vätska kan samlas i kroppen och du märker det till exempel på att dina händer och fötter svullnar – kanske passar inte dina ringar längre? Din blodvolym har ökat med cirka en liter, men från och med nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen.

Från det att du börjat känna barnets rörelser ska du känna liv i magen varje dag. Barnet utför både små och stora rörelser i magen. Du känner inte nödvändigtvis av när det suger på tummen eller gör små griprörelser med händerna men de flesta sparkar och andra större rörelser känns väl, speciellt under den senare delen av graviditeten. Av och till är det dock lugnt i magen – barnet sover flera gånger under ett dygn. De flesta barn är aktiva på kvällen och tidigt på morgonen, men det kan skilja sig från barn till barn hur mycket och hur kraftigt barnet sparkar. Om du är bekymrad över att ditt barn rör sig mindre än vanligt ska du kontakta sjukvården direkt – dag som natt – speciellt om detta sker nära tiden för beräknad förlossning.

Mina tankar
Det är så svårt att förstå att det inte alls är långt kvar nu. 48 dagar kvar till BF liksom, 48 dagar! Vi har dock kommit en bra bit på vägen med alla förberedelser och denna gången tänkte jag inte packa BB-väskan med värkar.

Foglossningen hänger givetvis kvar och jag har ruskigt ont i svanskotan. Det enda som egentligen hjälper är att ligga ner men det funkar ju inte riktigt. Halsbrännan är under kontroll tack vare Omeprazol och några andra krämpor har jag nog inte för tillfället. Det räcker liksom ;)


Annons

Kommentarer


 1. Kaisa 2016-08-31 on 12:44 Svara

  Åh så spännande! Jobbigt med foglossning dock :/

  • Malin 2016-08-31 on 12:51 Svara

   Svar till Kaisa:

   Ja, det är inte ett dugg roligt men är ju van nu, tyvärr :/

 2. Jennifer 2016-08-31 on 13:24 Svara

  Men hjälp är det redan vecka 34?! Ja tiden går ruggigt fort. Så tråkigt att du också har problem med foglossningen, det är verkligen det värsta med graviditeten enligt mig. Jag får så ont i fogarna och i ländryggen på kvällarna att jag knappt tar mig ur soffan =/. Men nu är det bara slutspurten kvar, hejja oss!

 3. Sara 2016-08-31 on 20:45 Svara

  Jobbigt med foglossning, men snart är det inte långt kvar! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte det senaste från mig!