VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Andra graviditeten – Vecka 25 (24+0)

Screenshot_20160629-085933Barnet
Barnet är cirka 30 cm långt mellan huvud och fot, och väger cirka 680 gram i början av veckan och cirka 790 gram vid veckans slut. Barnet kan ligga så att det trycker på urinblåsan vilket gör att du måste gå på toaletten ofta. Navelsträngen är tjock och elastisk, den innehåller två artärer och en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktig massa, Wharton’s jelly. Mot slutet av graviditeten är navelsträngen ungefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80 cm lång. Anlagen till barnets permanenta tänder bildas, de kommer fram sen när barnet tappat sina mjölktänder.

Mamma
Allt eftersom magen växer känner du successivt livmoderns tyngd. Det är inte ovanligt att få ont i ryggen, kramp i benen och tryck ned mot bäckenbotten. Vadkramp kan ibland avhjälpas med stretchövningar. Du kan också börja bli rejält svullen om fötter och anklar. Det beror på graviditetshormonet progesteron, som gör så att motståndet i blodkärlens muskulatur minskar vilket kan leda till svullnad eller så kallat ödem på fötter och underben. Pröva gärna att använda stödstrumpor och tänk på att röra dig lite extra varje dag.

Mina tankar
I måndags blev jag sjukskriven för foglossningen och även om det inte alls känns roligt är det det bästa för mig nu. Jag kan inte jobba med den smärtan, det går bara inte.

Om en vecka ska vi dessutom på 3D-ultraljudet och det ska bli så spännande. Dels hoppas vi på att få se könet men det ska också bli roligt att se bebisen lite mer på riktigt.


Annons

Kommentarer


 1. Cissi 2016-06-29 on 10:59 Svara

  Spännande med 3d ultraljud men vad jobbigt med fogarna. Vet verkligen hur mycket de kan ställa till det… :/ Hoppas det blir lite bättre iaf när du kan vila mer (eller när bebis fixerar sig)

 2. Kaisa 2016-06-30 on 22:12 Svara

  Jobbigt med sån foglossning men härligt med barn!! :D

  • Malin 2016-07-01 on 13:46 Svara

   Svar till Kaisa:

   Ja, det är inte alls roligt men det är tur att man får något fint utav det sedan. Om tiden bara hade kunnat gå lite snabbare ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte det senaste från mig!