VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Andra graviditeten – Vecka 12 (11+0)

12brusselsproutsBarnet
Barnet är nu cirka 4 cm långt från huvud till stjärt. Barnet ser mer och mer ut som en liten människa – huvudet blir rundare i formen, skelettet blir hårdare och fingar och tår har delat på sig. Barnet rör sig alltmer i livmodern och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Barnet kan nu svälja fostervatten. Matsmältningssystemet klarar att tillgodogöra sig socker (glukos) och navelsträngen transporterar näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet. Allt det som mamman äter och dricker går över till barnet via moderkakan.

Mamma
För många avtar illamåendet kring den här perioden. De flesta gravida har nu gått upp cirka 1-5 kg i vikt, men har du haft mycket illamående och kräkningar kan du faktiskt ha gått ner i vikt. Det är vanligtvis ingenting man behöver oroa sig för – väg dig på ditt barnmorskebesök och tala med din barnmorska om det.

Den ökade blodmängden och hormonet oxytocin kan göra att din hy ser bättre och slätare ut. Många kvinnor upplever också att håret förändras under graviditeten – det kan upplevas som tjockare och blankare, eller till exempel mer svårskött. När det kommer till att färga håret som gravid finns i dagsläget inga restriktioner, även om det inte hundraprocentigt går att utesluta att kemikalier kan tas upp genom huden i hårbotten och påverka graviditeten eller barnet. Graviditetshormonerna kan också få håret att reagera annorlunda på färgningen, så det kan hända att du får ett annat resultat än du räknat med.

Kring den här perioden kan ni få frågan om ni vill göra ett KUB-test. KUB är ett kombinerat ultraljud och blodprov som görs på den blivande mamman i slutet av trimester 1. KUB är en metod för riskbedömning – en beräkning av hur stor eller liten sannolikhet det är att fostret har en kromosomavvikelse. KUB ger med andra ord inget svar på om barnet har en kromosomavvikelse eller inte. Testet erbjuds om det finns ökad risk för kromosomavvikelser – som när kvinnan är över 35 år, eller om det finns indikation om särskild risk. KUB är riskfritt för både mamma och barnet och helt frivilligt.

Mina tankar
Vad jag längtar till ultraljudet! Det är bara två veckor kvar nu men det känns verkligen som att tiden står helt stilla. Man vill ju bara veta att allt är okej. KUB blir vi inte erbjudna här men ska ju ändå få göra detta tidiga ultraljud med tanke på historiken.


Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte det senaste från mig!