VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Vecka 38 (37+0)

IMG_1001Idag är det inte bara julafton utan även en ny vecka i graviditeten. Dessutom är det veckan då lilleman anses vara färdigbakad men jag tycker han kan vänta minst 8 dagar till.

Vecka 38 (37+0)

Barnet
Barnets totala längd är nu ca 48 cm och det väger ca 3 kg i början av veckan och ca 3,17 kg vid veckans slut. Graviditeten beräknas nu som fullgången. Barnet ökar snabbt i vikt. Alla inre organ är färdigbildade. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning. Får du värkar i denna vecka så förhindrar man inte förlossningen från att komma igång.

Mamma
Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två-tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är fylld med näring och ger barnet ett skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Många kan känna en oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och en stor längtan efter att graviditeten ska vara över. Se till att få tid för dig själv. Sov eller vila så ofta du kan. Du kan känna en stickande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ibland ett obehag när du sätter dig för snabbt på en stol. Du kan få en ökad mängd mjölkig flytning. Se till att ladda med kolhydrater i kosten. Förbered väskan som skall med till förlossningen. Kom ihåg att ta med din blodgruppering, HIV-svar samt ev. övriga provsvar.

Partner
Nu kan barnet komma när som helst. Som partner kan du hjälpa till med alla praktiska förberedelser. Se till att förlossningsväskan är färdigpackad med det ni kan tänkas behöva. Exempelvis hygienartiklar, sköna kläder och kanske kex eller något annat som ni tycker om. En del väljer ett par låtar tillsammans som används under förlossningen för att ge er båda energi. Kanske skulle detta kunna vara något för er också? Tänk på att vi föder med alla våra sinnen. Viktigast av allt – glöm inte kameran

Mina tankar
Det här med att de inte skulle förhindra en förlossning om det satte igång nu har ju varit ett par veckor. Det verkar dock vara olika från landsting till landsting, märkligt egentligen. Jag tycker fortfarande jag sover ganska bra på nätterna och ja, fortfarande ofta på mage. Jag är däremot dålig på att vila eller sova under dagen. Jag tycker inte att jag gör något och därför behöver jag inte vila men det fungerar väl inte riktigt så som höggravid kanske. Nästa besök hos barnmorskan är på tisdag och jag hoppas faktiskt lite att det blir det sista. Jag skulle dock tippa på att jag är lite väl optimistisk!


Annons

Kommentarer


  1. Moa 2014-12-24 on 20:43 Svara

    ååh nu är det ju verkligen nära då!! :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte det senaste från mig!