VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Vecka 25 (24+0)

vecka25Det här inlägget kom upp lite sent idag men bättre sent än aldrig, right?

Vecka 25 (24+0)

Barnet
Barnet är ca 22 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 680 g i början av veckan och ca 790 g vid veckans slut. Barnet kan ligga så att det trycker på urinblåsan vilket gör att du måste gå på toaletten ofta. Navelsträngen är tjock och elastisk, den innehåller två artärer och en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktig massa, s.k. Wharton’s jelly. Mot slutet av graviditeten är navelsträngen ungefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80 cm lång. Barnets permanenta tänder bildas, de kommer fram sen när barnet tappat sina mjölktänder.

Mamma
Allt eftersom magen växer känner du successivt livmoderns tyngd. Det är inte ovanligt att få ont i ryggen, kramp i benen och tryck ned mot bäckenbotten. Vadkramp kan ibland avhjälpas med stretchövningar. Du kan också börja bli rejält svullen om fötter och anklar. Det beror på att graviditetshormonet progesteron gör så att motståndet i blodkärlens muskulatur minskar vilket kan leda till svullnad eller s.k. ödem på fötter och underben. Pröva gärna att använda stödstrumpor och tänk på att röra dig lite extra varje dag.

Partner
Om du lägger örat mot din partners mage där du tror att barnet har sin rygg kan du kanske höra fostrets hjärtljud som slår betydligt snabbare än mammans hjärta. Det kan ta tid att hitta rätt position men ha tålamod. Ett fosters hjärta slår med ca 110-160 slag per minut.

Mina tankar
Ja, det är inte så jättemycket som förändras nu mer än att jag känner mer sparkar och min navel blir mindre, haha. Smärtan i svanskotan blir visst bara värre och det är svårt att veta hur jag ska sitta/stå så att det inte gör så ont. Jag vilar dock så mycket jag kan men det är skönt att se att veckorna går framåt i alla fall.


Annons

Kommentarer


  1. hannasliv 2014-09-25 on 20:27 Svara

    SV: Ja men visst är det gott med scones. Så lätt, men det blir oftast aldrig att man gör det…inte jag i alla fall :) Men idag kändes det som ett perfekt tillfälle.

    Vad mysigt med sparkar och att magen växer. Det är så spännande allt kring en graviditet..Den där väntan (som kan vara jobbigt med). Men det bästa är ju den fina belöning man får :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte det senaste från mig!