VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Vecka 21 (20+0)

Screenshot_2014-08-27-19-15-19Jag hade nästan glömt av att det var ny vecka idag så det är väl tur att appen påminner mig, haha!

Vecka 21 (20+0)

Barnet
Barnet är nu ca 18 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 290 g i början av veckan och ca 360 g vid veckans slut. Bebisen rör sig fritt i fostervätskan. Nu kan du kanske känna mer regelrätta sparkar långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet. Bebisens första avföring, s.k. mekonium eller barnbeck, börjar bildas i tarmen. Sinnesorganen utvecklas i rask takt och smaklökarna på tungan är färdiga. Barnet börjar reagera på smärta.

Mamma
Du kan nu känna livmodern nära naveln. Brösten kan börja läcka råmjölk, ditt barns första kost. Tänk på hur du sitter och ligger men även på hur du lyfter saker. Var försiktig med din rygg som redan är påfrestad. Bäckenet börjar bli mer rörligt på grund av graviditetshormonerna. Har du mycket besvär finns det speciella bälten att köpa som ”fixerar” bäckenet när du går och står. Fråga din barnmorska om var du kan få tag på ett bälte. Det kan även vara en god idé att träffa en sjukgymnast för tips och råd om bra övningar vid bäckenbesvär. Halsbränna är inte helt ovanligt, det känns som en brännande känsla i bröstet och kan ge sura uppstötningar. Den beror delvis på att den övre magmunnen blir lite slappare och på att den växande livmodern trycker matsmältningsorganen uppåt. Det finns receptfria läkemedel som hjälper mot halsbränna, prata med din barnmorska eller hör med Apoteket.

Partner
Nu växer både barnet och mammans mage med hög fart. Ett tips är att smörja in din partners mage med hudlotion eller någon väldoftande olja. Beröringen är skön och oljan kan lindra om din partners mage kliar. Dessutom kan det bli en fin stund för er alla tre eftersom barnet förmodligen kan känna dina rörelser.

Mina tankar
Ja, fortsatt foglossning men annars mår jag väl ganska bra. Det syns mer och mer på kroppen men inga rena sparkar än. Jag känner dock något ”buffande” då och då, bebis kanske?


Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte det senaste från mig!