Mamma, sambo, vän och student, det är mitt liv. Här kommer jag skriva om allt jag hinner med, för att bevara minnen och dela med mig av allt som händer till familj och vänner runt om i landet.

Annons

Januari = förändringar

Januari har verkligen varit förändringarnas tid för mig, för oss. Jag har haft många fina stunder med familj och vänner men aldrig någonsin har ett år startat så sorgset som 2016. Jag försöker leva i nuet och bara reda ut mina känslor, ibland känns det som att det är jag som förstör den här familjen. Som om jag givit upp på den för tidigt även om jag vet att det här inte är något förhastat beslut. Och andra dagar känns det som att det är det rätta, att vi kommer bli lyckligare såhär, iaf jag, så kanske är det själviskt. Men nu vet jag inte. Vet ingeting och känner massvis så tiden får visa hur framtiden blir. Så länge fokuser jag på att försöka vara lycklig och göra barnen glada, de viktigaste jag har. Januari har varit en månad full av känslor. Jag hoppas februari blir lite lugnare. 

   
    
    
    
    
    
    
 

Annons

Verksamhetsförlagd utbildning

Igår började sista praktikperioden, VFU3. Framför mig har jag 10veckor, 35h i veckan, där jag ska suga in så mycket som möjligt innan det är dags att ta sig an arbetslivet som förskollärare. Intresset dras mot giftfri förskola, arbete med återvinningsmaterial och genusarbetet. Delar som många förskolor jobbar med men inte lägger allt för mycket fokus på om de inte har just den specialinriktningen. Det är fokusområden jag anser har stor betydelse för världen och för barnens identitetsskapande. 

Annons

Idag börjar mitt nya liv

Jag ville aldrig att idag skulle komma. För efter idag blir det aldrig detsamma igen, det känns inte så just nu i alla fall. Idag lämnade jag barnen på förskolan och sen börjar deras första Pappa vecka, det kommer gå bra. För barnen kommer det gå bra, men hur ska det gå för mig? På fyra år har jag varit ifrån Olivia och Henry max fyra dagar och nu ska jag vara ifrån den sju dagar varannan vecka. Det är mitt nya liv, ett liv jag aldrig trodde jag skulle ha, ett liv jag inte kan hindra. Hur hamnade vi här? 

   
    

 

Annons

Variation på tacofredagen!

Idag körde vi en variation på den försvenskade tacon med ett mexikansk onepot recept.

  

Du behöver:

  • 1msk olivolja (jag använde smaksatt rapsolja då jag tycker den jag har är så god)
  • Två vitlöksklyftor
  • Jalapeños (mängd efter smak)
  • En burk majs
  • En tetra svarta bönor 
  • En burk soltorkade tomater 
  • 2,5dl grönsaksbuljon
  • 3dl bulgur (ursprungsreceptet är qinoua, men det kändes onödigt dyrt för oss då ända alternativet är ekologiskt. Men drar man inte in på matkontot så testa gärna det!)
  • Lite chili
  • Salt och svart peppar 
  • Juicen från en Lime
  • Avokado, en räcker säkert men vi älskar avokado så tog två.
  • Taco skal/chips/tubes/tortillas

Sen är det bara köra igång:

Värm upp oljan i en panna (som har ett lock till senare). Pressa i vitlök och jalapeños och stek på i nån minut. Hacka soltorkade tomater och häll i dem, majs och bönor i pannan. Tillsätt grönsaksbuljonger, bulgur och kryddorn. Rör om och låt puttra under lock då länge bulguren behöver, ca 10min. När det puttrat klart pressa över limejuicen och servera tillsammans med avokado och tacoskal som tillbehör.

Vi tycker att detta var en fantastisk ersättning till tacos. Ända är att vi undviker att Henry ska äta tacochips då det är en riktig sätta i halsen grej, men han fick prova men pt i huvudsak tortillabröd till istället.

  
 

Annons

Roasted tomato soup

  The tomatsoppa!

 For recipe in English go to the original site The first mess.

Detta behöver du:

  • 1.8kg tomater, olika sorter ger mer smak. Studentkassan valde kvisttomater.
  • 3 schalottenlökar 
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • Bladen från en kruka timjan
  • Olivolja
  • Salt + Peppar
  • 2dl blötlagda cashewnötter (går lika var med kokosmjölk (inte light!)
  • 1-2msk tomatpuré
  • 2dl basilikablad, packade
  • 7dl grönsaksbuljon
  • 1msk balsamvinäger

När du fixat allt ovan är det bara sätta igång!

Slå på ugnen: 175•c

Dela alla stora tomater och om du har små kan de lämnas hela. Lägg ut tomaterna på en bakpappersklädd plåt med den skurna sidan uppåt. Dela lökarna i fyra och peta in mellan tomaterna. Vitlöksklyftorna läggs skalade i kärnhuset på några tomater för att inte brännas. Kasta på timjan, salt och peppar och virvla på 1-2 msk olivolja över alltihop innan det körs in i ugnen i ca 1h eller tills tomaterna dragits ihop lite och löken blivit mjuk. Låt svalan en aning.

Nu är det dags att börja mixa! Höghastighetsmixer eller matberedare fungerar bäst, har man inte det rekommenderar jag att kokosmjölk används istället för cashewnötter så att soppan inte blir grusig istället för slät och krämig. Mixa i omgångar med cashewnötter, basilika, tomatpuré och grönsaksbuljon tills du fått en slät puré. Häll i allt i en kastrull (glöm inte kurserna som förmodligen ligger kvar på bakplåtspapperet) och ha till sist i balamvinägern innan du kokar upp. Provsmaka och servera sedan jättevarm med extra basilika, lite olivolja och ett gott bröd!

Voila! Receptet är hämtat från Pinterest där min mesta inspiration kommer ifrån. Nu hittar det hos The first mess

   
    
   

Go to The first mess for the exelent recipe in english!

  

 

annons