Hej och välkommen hit! Jag som skriver här i bloggen heter Beatrice och här delar jag med mig av mitt liv med två skruttar! Det är Robin som är född 10 maj 2009 och Jennifer som är född 9 maj 2013. Sen barnen kom och förgyllde mitt liv har barnkläder och barnrumsinredning blivit ett stort intresse så bläddrar du ner på sidan hittar du en del sånt, men även bakning och tävlingar kommer med jämna mellanrum ;) Vill du kontaka mig finns jag på beabofink84@gmail.com. ♥

Barn och socker

Jag har tänkt på det här med barn och socker.

Robin fick smaka sitt första godis när han var runt 2 år kanske? Jag kommer inte riktigt ihåg, men jag kommer ihåg första gången vi köpte lösgodis åt honom. Det var bara några bitar och kostade 1 krona :) Cola får han bara smaka lite lite av oss, men saft dricker han ibland.

Jag kommer ihåg när han var liten och inte hade ätit godis/glass och sådär. Då var det en i släkten som ville ge honom en sked med glass, men vi sa nej. Efter ett tag så kom den där skeden i hans mun ändå för att personen ville se hans min. Usch så arga vi blev! Speciellt när vi sa nej…

Nu är han ändå 4 (snart 5) år så det mesta äter han ju, men godis och chips är bara på fredagar och lördagar. Om han inte är hos sin mormor eller farmor. Men han vet att det är bara där det är undantag och det är inte så ofta ändå.

Nu med Jennifer är det flera som har sagt att det är svårt att hålla sötsaker borta från henne eftersom hon ser Robin äta det. Nu är hon ju alldeles för liten för att äta sånt ändå tycker jag men jag kommer inte ge henne sånt än på länge. Hon har hela livet på sig att äta sött så varför ge henne sånt som inte är bra för tänderna och är onyttigt?

Det har gjorts många undersökningar om det här med barn och socker, och livsmedelsverket har gått ut med en rekommendation om att halvera sockerintaget för barn. Visst, det är en rekommendation, men jag tycker att det är upp till föräldrarna att bestämma.

DSC_1333.blogg

Ibland är det ok med sötsaker enligt mig, barn behöver inte för mycket socker, varför introducera något som är beroendeframkallande?

Det skulle vara roligt att få läsa hur du resonerar med det här om barn och socker. När började dina barn äta sötsaker?

6 reaktioner på ”Barn och socker

 1. Vår äldsta dotetr var 2 år när hon fick smaka en bulle första gången. Nu är hon 3 och har fortfarande aldrig fått äta godis. Vi försöker att ge henne så lite sötsaker som möjligt. Nu får hon bulle om vi är på kalas, men oftast vill hon inte äta hela ändå. Lördagsgodis ser jag inte någon mening med att ge henne ännu, och det kommer vi försöka hålla oss ifrån så länge som det går. Vi har fått väldigt mycket kommentarer, och många gånger har folk försökt ge henne glass eller godis fast vi sagt nej. När hon inte fick tårta när hon fyllde 1 år fick vi höra att vi var elaka, det är klart att barn måste äta tårta.Med Lova har det varit svårare, men vi försöker ändå inte ge henne sötsaker så länge det går. Hon har fått smaka bulle någon gång, men oftast får hon en masjkrok eller en riskaka istället, och är lika nöjd med det. Det är konstigt att andra blir så upprörda för att vi inte vill ge våra barn socker. Det borde ju vara mer upprörande att vilja ge sina barn massa socker.

 2. Vi har fortfarande inte introducerat socker för våra små. Clara är över 2,5 och Arvid 1,5. Min stora tjej (11 år) fick en tablettask av sin farmor när hon var 1 och jisses så arg jag var!!
  Jag fick faktiskt säga till på förskolan när de började där, för de chokladmjölk till frukost!! Och så serveras det sylt till pannkakor och våfflor och det tycker jag känns konstigt när det är så små barn vi pratar om…
  Vissa tycker att vi är elaka, men jag tycker att man inte behöver skapa ett behov som inte finns.
  BRA att du tar upp detta tycker jag!!
  Kram

 3. Melvin var 3,5 när vi började med lördagsgodis och då hade bara smakat på något kalas innan. Då var Benjamin 1,5 och ville också ha godis. Så han var mycket yngre! Lovisa har precis börjat få lördagsgodis. Innan har hon inte varit intresserad men nu vill hon ha.

  Fredagsmys med chips eller så har vi inte börjat med. Läsk och saft har vi aldrig hemma mer än till kalas.

  Men vår synd är fikabröd! Eftersom jag gillar att baka! Men vi försöker hålla det till helgerna och så bakar jag en del rawfood och nyttiga muffins. För att stilla mitt bakbehov men ändå minska på socker och vetemjöl…

 4. Håller med dig. Ska hålla Charlie från sånt ett bra tag, speciellt godis och läsk. Men fika blir det när hon är bjuden på kalas, nu är hon snart ett så då tycker jag det är ok att det bara är på kalas. Men godis är ju värst eftersom det är så mycket socker i det så det vill jag ibte vänja henne vid alls egentligen.. Men blir ju svårare när hon är några år och förstår mer Haha

 5. Oj det är ett stort ämne men jag ska fatta mig kort.

  Med äldsta dottern var vi stenhårda med nolltolerans, tror att hon var 2 när hon fick smaka en kokosboll som första sockererfarenheten. Jag var ganska jobbig och extremt principfast och blev arg när de hade ketchup på dagis. Jag vet att socker är dåligt för kroppen men tänker att det mesta i moderata mängder är okej så med de andra barnen är jag mycket lugnare och jag erkänner att det är väldigt skönt.

  Godis och läsk hör till helgerna men vi fikar i veckorna. Som du säger så är det ju upp till var och en och jag fattade inte varför folk (den äldre generationen) var så himla sugna på att ge barnen socker när de var pyttesmå, jätteknäppt och respektlöst.

  Jag är lite för förtjust i socker och vill verkligen inte att mina barn ska få samma osunda relation till det så jag försöker att inte göra det till något stort men det är faktiskt ganska svårt.

  Kram

 6. Har tänkt skriva ett inlägg om detta men det har inte blivit av ännu.

  Här blir der tyvärr lite för mycket av det goda men ska försöka dra ner på det. Har inte blivit riktigt som vi tänkte från början. Leon fick smaka mariekex en månad innan ettårsdagen och när han fyllde ett fick han bulle och tårta. Innan det var vi väldigt noga men nu blir det glass och det jag bakar. Nu äter han inga mängder utan smakar mest men ska försöka minska på det som sagt. Han har smakat lite choklad men inget annat godis utan det är mer bakverk. Förstår inte hur man kan tycka det är elakt att inte ge barnet sötsaker, jag tycker det är jättebra att man klarar av att inte göra det. Önskar vi dragit ut på det lite längre för det var efter de där första gångerna det ”gick utför”. Nu sitter jag givetvis inte och trycker i honom socker varje dag men det blir som ovan nämnt oftare än tänkt. Jag tycker absolut inte det är okej att ge någon annans barn något innehållande socker efter att föräldrarna sagt nej.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *