När är det okej?

  Kikar in lite snabbt och säger Glad alla hjärtansdag ♥

Hoppas ni har haft en fin dag och att ni får en mysig kväll. Vi ska iväg och äta middag och fira min mamma som fyllt 70 år. Härligt att träffa mina bröder, deras barn och att äta gott.

Idag har vi pratat om när det är okej att skaffa instagram. Engla-Freja vill så gärna ha instagram och vi har sagt nej hela tiden. Jag vet ju baksidan av sociala medier och har har känt att det kan vänta. Många av hennes kompisar har instagram nu och ja det blir såklart svårare att säga nej. Det här är ju helt upp till var och en att bestämma som förälder vart man ska dra gränsen. Hur resonerar ni? När ska man få skaffa instagram?

EF1

EF2

 Outfit från Lindex

62 reaktioner på ”När är det okej?

  1. Tycker hon kan ha instagram, hon kan ju ha den låst så endast de hon lagt till ser sidan, sen kan ni va med o kolla vilka hon lägger till, hon behöver ju bara ha sina kompisar tillagda

  2. Det är jättesvårt tycker jag! Men vi har resonerat så att vi har gett vår snart 10-åriga dotter instagram. För att vi tror att det är bättre att ge instagram och lära sig använda det på ”rätt” sätt. För förbjuder man så tror vi att det blir ännu mer spännande och förbjuder. Utan vi pratar mycket om vad som är okay att lägga upp för bilder och filmer och hur man skriver och kommenterar. Sen har vi en väldigt bra skola som pratar regelbundet med eleverna om nätetik. Och hittills har det fungerar jättebra och det är en bild/ film då och då.

  3. Efter femton år som lärare i högstadiet så säger jag bara att majoriteten av alla konflikter startat pga barnens liv på internet och mobiltrafik. Någonstans sätts ju åldersgränsen av en anledning och som vi sade till en kompis ang spel en gång,sonen fick börja spela GTA tolv år gammal för ”alla” gjorde ju det. Skulle man resonera på liknande sätt lite senare men i situationen alkohol.

  4. Jag har instagram och fick det när jag var 9-10 år, har jag för mig. Jag har min privat, och godkänner bara de som jag själv känner att jag antingen känner, eller gillar på något vis. Er familj är hyfsat ”känd” om man säger så, då ni är/varit med i tv. Jag hade nog tyckt att det var okej, men att hon hade den privat och bara godkände de hon kände eller i vissa undantag barn, som ni som föräldrar kollar på och ser vilka det är. Om du förstår vad jag menar 🙂 Men det är självklart ert beslut.

  5. Personligen kan jag tycka vad är syftet? Finns det inte andra sätt att kommunicera på där utseende och yta spelar mindre roll när man är barn? Vikten av att lära sig bildhantering och källkritiskt tänkande?

  6. När det känns ok för er!! Här hemma var dottern ca.10. Vi har den låst/privat och vi föräldrar är vän med henne. Ibland sitter vi och kikar tillsammans vad hennes kompisar lägger ut och samtale kring vad som känns ok att läggs ut och inte.

  7. Jag är 16 år och skaffade instagram när jag var 12. Tycker nu i efterhand att det bara var onödigt att jag gjorde när jag var så ung. Eftersom mitt utseende har ju ändrats till det att som jag ser ut nu kommer jag se ut när jag blir äldre också (ungefär). Så därför har jag raderat alla gamla bilder. Jag tror att man är mogen nog när man blir äldre också att hantera sociala medier. Men det finns inget rätt eller fel val, det var bara vad jag tycker! 🙂

  8. Mina barn är 8 och 11 år och har inga konto på sociala medier. Facebook har väl 13-årsgräns? Många barn får skapa konto med falska födelsenummer. Är det vad vi vill lära våra barn? Att fuska och ljuga sig till det man vill ha och strunta i samhällets regler? Det är skevt, tycker jag. Man måste lära sig respektera lagar och regeler från start så vettiga normer och värderingar grundläggs. Barn ska inte fostras till att bli sina egna domare över vilka regler de kan sätta sig över. Sedan handlar det inte så mycket om huruvida själva Instagrsm är harmlöst eller ej.

  9. Min son på 8 år vet inte ens vad instagram är, vad ska han ha de till?
    Fast jag å hans pappa sticker nog ut med att inte har varken instagram eller Facebook. Pga att alla har en sån j’vla fasad som inte stämmer med verkligheten oftast… Då är de bättre att inte ha så man set alla utsäkta… Idioter….. Så hade jag varit ni hade jag fortsatt sagt nej fast kompisar har, de argumentet håller inte… Detta är ju vad jag tycker må tycka jag är tråkig å gammalmodig , fast jag är bara 23 å ung mamma 🙂

  10. Instagram har precis som Facebook en åldersgräns på 13 år, så därför bör ju inte barn under 13 skaffa konton.

    1. Ja och den som skaffar ett konto och inte är 13 den fuskar ju… är det rätt att uppmuntra barnen till sånt.. Näe, man måste inte synas överallt

  11. hej,
    Instagram har en åldersgräns på 13 år precis som Facebook, den är till för att respekteras anser jag, mina flickor har inte fått skaffa konton om de ej haft ålder inne.

  12. Jag tycker man kan få ha instagram om man har den överenskommelsen med sitt barn, att man kommer kolla av det med jämna mellanrum . Att bara dom man känner får följa en och att man bara följer dom man känner och att man är privat. Min son är 10 år och det funkar bra.

      1. Som jag skrev har jag tillgång till min sons instagram kontot står på mig ser inget fusk med det. Vi har den överenskommelsen att jag får kolla av hans insta när jag vill annars hade han inte fått ha det. Han har bara insta på vår gemensamma padda inte i sin telefon.

  13. Självklart ska man respektera olika åldersgränser, meeen vilka man väljer att tumma på är självklart upp till var och en och inte för några andra moraltanter att döma.
    Personligen tycker jag att det som får styra här hemma iallafall är hur man ”sköter” det och ha koll på vad barnen sysslar med och ha en väldigt öppen dialog.
    Vi lever i en väldigt ytlig tidsepok, det får vi antagligen lära oss att leva med vare sig vi vill eller inte.
    Sen hur man gör med sin egen uppfostran på sina egna barn är även det upp till var och en.
    Följ ditt ♥, Madde. Det är det som blir bäst i slutänden. För dig och dina barn.
    Kram

  14. Annelie, förstår inte resonemanget med att respektera åldersgränser för att sedan tumma på de man själv vill? Vad har moraltant med att följa åldersgränser att göra? Vi blev ombedda att delge vår åsikt – inget annat. Att Madde väljer själv vad hon anser riktigt för sina barn är väl självklart. Här har väl ingen annan sagt något annat? Precis som jag och min man gör med våra.

  15. Jag tror som förälder att med användandet av digitala verktyg följer ett ansvar att lära våra barn nätsäkerhet, källkritik och värdegrund – ett schysst nätbeteende.

  16. Gör ett nytt försök. Av lång erfarenhet i skolans värld vet jag att en majoritet av konflikterna som uppstår börjar på nätet eller i sms. Åldersgränserär jag oftast satta av en anledning. Just ”att alla andra har” är något de flesta barn provar oavsett om det stämmer eller inte. Jag tänker att man ska väl ha något att längta efterbildande också.
    Att tumma på åldersgränserna kan tänkas väldigt oskyldigt men som jag skrev i min ursprungliga kommentar, ponera att det som ska sägas okay till eller inte är alkohol då är det plötsligt inte lika oskyldigt.

  17. Mina barn 10 och 12 har instagram men vi har gjort upp med dom att bara vi får godkänna förfrågningar mm. Dessutom så får de inte lägga ut vad som helst.

  18. Jag är 19 nu och skaffade Instagram när jag var 17 år helt okej tyckte jag, (fick min första IPhone då, därför hade jag inte möjlighet att skaffa det tidigare), men Engla-Freja kan ju ha privat profil och inte öppen profil och så kan ju både du och Micke ha henne på era Instagram sidor och hålla koll på henne och att bara hennes kompisar kan följa henne 🙂 Så tycker jag i alla fall.

  19. nu är jag själv bara 16 år men jag tycker att man ska avstå så länge som möjligt. 11-12 tycker jag är lagom. Man behöver det inte innan..fin blogg! kram

  20. Eftersom Facebook äger instagram och lagen vad gäller ålder är hård i USA bolagen är USA ägda, kan de när som helst stänga ditt barns konto om de ej har åldersgräns eftersom man ska uppge ålder när man öppnar konto, ange annan ålder är ju faktiskt samma sak som att ha falskleg tex på systemembolaget, det tål ju att tänka på om man ska lära sina barn att det är ok att luras lite..

  21. Mina barn på 10 och 12 år har inte det. Det tjatas en hel del men jag är stenhård där. NEJ! Många av deras kompisar har men jag kan inte förstå varför barn måste ha det. Det finns en åldersgräns av någon anledning. Detsamma gäller tobak och alkohol. Ge man efter nu hur blir det då??? Ska man tillåta att de röker å dricker när de är 14 för att kanske någon kompis gör det!!

  22. Skit i instagram för Dottern. Är det inte regler på ålder där som på Facebook så borde det införas. Hon är såpass offentlig din dotter, ja alla dina barn, så låt dem inte utsätta sig för ev. negativiteter på nätet.

  23. Även om hon har privat konto och bara har sina kompisar som vänner så kan det kanske bli en grej av om många gillar en bild eller inte. Och tex varför gillar inte de två kompisarna den bilden. Även att det är kul att dela med sig av bilder av sitt liv.

  24. Mitt kusinbarn är 11 och hon har instagram, det är väl en ok ålder trots allt, men när man är ung och skaffar instagram tycker jag framför allt att man ska ha ett privat konto, som vissa påpekat ovan – för då väljer ju hon/ni vilka som får följa henne och se hennes bilder. Älskar din blogg för övrigt!

  25. Personligen tycker jag att man ska hålla barn borta från sociala medier så länge det bara går. Visst, man kan hålla dem ”privata” och ”endast vänner”. Men barn är klurigare än så och snart nog har man inte den kollen som man tror att man har.

  26. Jag för min del tycker minst 11-12 år. Sen viktigt att kolla upp och se vilken ålders gräns där är och följa det givetvis. Sen privat konto och som förälder ha uppsikt över det. Tycker 13 års gräns låter bra men hade tyckt att 15 år hade varit bättre 😀

  27. Hej och tack för en grym blogg!:) är det barnmässan i Karlstad du ska på, 27-29 mars? Kmr du va där alla dagar? Är det du och mirka som ska gå? Kramar!

  28. Det är 13-årsgräns. Givetvis kan man ha ett konto ändå men gränsen finns ju av en viss anledning. Om det är privat konto tycker jag det är ok men inte offentligt i den åldern.

  29. Instagram när man är så liten? varför? nä, det ser jag inte vitsen med. Personligen skulle jag aldrig tillåta det till min dotter som är lika ung. Ser inte vad barn i deras ålder ska ha det till? Nä fy, barn har det bra mkt tuffare idag ändå utan all påverkan även där.

  30. Personligen tycker jag att åtta år är alldeles för tidigt och det är skrämmande om nu så många i hennes ålder har det! Mina är 12 och har instagram, tycker det är på gränsen och fasar för nästa år när de kan skaffa facebook. Om du nu ändå väljer att skaffa det, se till att det är låst och att hon inte accepterar andra än släkt och vänner. Ha henne som vän så du ser vad hon lägger ut för bilder och vilka hon följer. Som någon skrev ovan tror jag att det är väldigt känsligt vilka som gillar och inte mm. Nätmobbing finns ju och det är synd om någon skulle råka ut för det i så låg ålder. Ge henne en ordentlig lektion om vett och etikett på nätet och vad som kan hända, att hon kan få förfrågningar från inte så snälla människor, att Olle som påstår sig vara 11 kan vara 48…är hon ute på andra sidor på nätet där man kan chatta? Gå i så fall igenom alla faror och se till att hon aldrig aldrig lämnar ut telefonnummer eller adress till någon. Men det har ni säkert redan gjort…För att sammanfatta det hela så röstar jag på VÄNTA!

  31. Mitt barn är snart tio och absolut inte. Vad vill man nå ut med som barn? Hellre ser jag mitt barn träffa andra barn irl. Nu vet jag ju kanske lite hur ”systemet” är uppbyggt och vad strävan är, så kanske därför då.
    Det är ditt val som mamma så helt upp till dig!

  32. Gör som jag gjorde te mina systrar, lås den och så har ni lösen till den så kan ni även gå in och kontrollera =-)

  33. Som flera skrivet så är det 13-årsgräns på Instagram. För att skapa ett konto när man är under 13 år måste man registrera sig med ett falskt personnummer. Tycker ingen förälder ska uppmuntra sina barn till olagligheter. Själv tycker jag inte ens barn ska ha mobil under 13 år heller. kanske jag är gammalmodig men mina fick sin första den dag de fyllde 13. Visserligen var det år 1998, 2000 och 2002 och då fanns ju inga smartphone, men hade de funnits det hade de inte fått mobil tidigare och inga så dyra mobiler heller. I den åldern som din dotter är i så ska man leka med kompisarna inta chatta per mobil och lägga ut bilder på nätet. Tids nog kommer det med men inte när man är så liten. Men detta är min åsikt.

  34. Jag tycker att 8 är alldeles för tidigt. Mina döttrar på 8 och 10 har det inte. Yngsta har aldrig ens frågat och äldsta får vänta ett tag till.

  35. Gud låt henne vara barn! Hon ser ju ut som en tonåring på bilden.
    Min åttaåring har ingen aning om instagram och FB.

  36. Hej!
    Tack för trevlig blogg!
    Min dotter är 11 år och ingen av hennes vänner har Instagram. Jag är glad för att hon verkligen är ett barn och inte vill göra allt tidigt. Hon och hennes vänner träffas och leker och ringer varandra på vår hemtelefon. Hon har inte ens en mobiltelefon. Jag kommer nog vara lite omodern och säga nej till mobil och instagram tills hon går på högstadiet. Mycket pga av strålningen i mobiltelefonerna men även för att hon helt enkelt inte har ett behov av den.

  37. Tycker att var och en ska få bestämma det. Ha kontotlåst och var med och se vilka som vill följa henne. Hon kan ha sina äldre syskon och vänner som har det.
    Ha det bra,kram

  38. Jag tycker nog att hon är lite ung och även hennes vänner..
    Det är 13 år gräns på att ha instagram men det är de nog inte många som lagt märkte till.

    Och de brukar väl låta så att * alla mina vänner har* men de är deras föräldrar som låtit de skaffa eller har kunnat själva.

  39. Jag skulle aldrig låta min 8-åring skaffa Instagram, förstår inte riktigt vitsen med det. Varför inte låta de vara barn så länge de kan? Håller med om att din dotter ser ut som en tonåring. Nej jag tycker inte alls hetsen kring sociala medier.

  40. Svår fråga. Jag har inte ens Instagram själv och har inte funderat så mycket kring när barnen ska få börja ha egna sidor. Tror att Instagram (så som andra sidor) har en åldersgräns för vad de rekomenderara för ålder. Är ju en djugel ute på nätet och ingen får ju vara ifred. Barn blir så sårbara här inne. Jag tycker nog som så att desto äldre de är desto bättre. Men du känner dina barn bäst och känner vad du tycker känns ok för dem.

    Hoppas att hela helgen har varit kanon bra!!!

  41. Jag tycker att hon är för ung för instagram.
    Tycker även att hon är för ung för att ha en mobil. Vad ska en 7-8 åring med en mobil till??

  42. En åttaåring är inte redo att ta emot den skit som skrivs på nätet. Egentligen blir man nog aldrig redo, spelar ingen roll om man är vuxen eller barn. Jag tror hon kommer förstå i framtiden när hon blir äldre varför ni sa nej så länge.

    Kolla bara på MissLisibell, en tjej på 13 år, ett barn, som får en massa hat både på youtube och instagram. Hon säger att hon inte tar åt sig av hatet, men ändå finns det ett par videos där hon sitter och gråter över vissa av kommentarerna. Jag själv är flera år äldre än vad hon är, och jag blir ledsen för hennes skull. Vissa av kommentarerna är rent ut sagt fruktansvärda.

  43. Tjejen ser väl ändå inte ut som en tonåring? Antar att ni syftar på örhängena, eller? Men hängslebyxor har väl många ungar? Håll för örhängena på bilden så kanske ni ändrar uppfattning.

    1. Nu kan man ju tycka olika om du inte redan visste det, Ella. Varför måste alla tycka som du gör? Slutet på din kommentarer är så töntig.

      1. Klart man får tycka olika. Men vad jag ville veta var just varför du anser att en helt vanligt klädd åttaåring ser ut som en tonåring. Det enda jag kunde hitta som inte passade in i outfiten var just örhängena. Är det någon som är töntig här är det väl du som inte kan kommunicera på ett civiliserat sätt.

  44. Eftersom det är 13-års gräns kommer vi inte ens att överväga det förrän dottern fyllt 13. Hon har inte heller mobiltelefon.
    Jag hör också att ”ALLA andra har” men det är oviktigt. Skulle bli rädd på riktigt om alla hennes 8-åriga kompisar hade Instagram :-S

  45. Tycker det är synd att många går med på det när barnen är små. Förstår inte hetsen med att barn ska växa upp så fort numera. De är oftast inte mogna att förstå konsekvenser och det där grupptrycket är förstås inte roligt :-/ Att som föräldrar ha kontrollen över barnens konton tycker jag absolut är ett måste ifall barnen alls ska få ha ett konto. Här har vi redan beslutat att det inte blir några konton förrän vårt barn har åldern inne. Ingen egen mobil förrän han är över 10 år heller.

  46. Hej Madeleine! Jag tycker det är för tidigt då det skrivs så mycket negativt och läggs upp bilder som inte är så lämpliga för barn att se. Jag rekommenderar att ni väntar 1 år till och låter henne använda vanliga sms och viber.Där kan man också lägga upp bilder och ändå hålla kontakt med vänner. Dem växer ändå så snabbt och kommer så småningom ändå att skaffa instagram. Så det är ingen ide’ att skynda på det hela. Såg det senaste avsnittet av familjen annorlunda då ni pratade om att uppfostra sina barn och jag tycker ni har en sån skön inställning till barnuppfostran när det gäller städning mm. Jag har uppfostrat min dotter likadant. Ni är en superhärlig familj med en massa humor!

  47. Vår 8 åring har, men sidan är låst och han har bara familj och när vänner till oss. Han har en kompis som bor långt ifrån oss som med har instagram, på detta sätt kan de hänga med lite i varandras liv

  48. Jag är 12 år snart 13 och fick instagram när jag var 10 år. Men man kan ha den privat som jag har och alltid haft och det gör ju att bara dem man vill kan se bilderna. Men de ni ska tänka på är ju att instagram brukar ta bort vissa under 13 år. Jag har aldrig blivit borttagen men flera av mina vänner har det. Jag tycker Engla-Freja borde få det vid 9-10 års åldern då man lärt sig läsa ordentligt och är mogen att hantera vad man skriver och lägger upp för bilder. Kramar till dig Madde❤️

  49. Jag tycker att det är ok om man sätter upp tydliga regler!
    • hennes instagram måste vara privat
    • alla i familjen måste få följa (så att man ser vad hon lägger upp)
    • när hon får en frågan om folk som vill följa så måste hon visa dig och fråga om hon får acceptera personen!

  50. Det slår mig att även om kontot är låst, så kan de ändå söka efter vilka hashtagar som helst och alltså få upp hur mycket olämpligt som helst utan att vi vuxna vet, även om vi är vänner med dem på Instagram. Eller har jag missat något? Det handlar inte bara om vad de lägger ut själva och vilka som kan lägga till dem som vänner, utan även vad de kan snubbla över…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Familjen består av mig, mamma Madeleine 34 år, som driver en av Sveriges absolut största, mest besökta mammabloggar. I mitt liv finns också pappa Micke 38 år, Victor 18år, Oliver 16 år, William 12 år, Engla-Freja 9 år, Adam 8 år samt tvillingarna Charlie, Colin 6 år och Tuva-Li 4 år och EmmyLou snart 2 år. Hundarna Devil och Buster samt ragdollkatterna Trasan och Elsa. Här kan ni följa mitt liv fullt med toppar och dalar. Alla barnen, min vardag & fest. På den här bloggen hittar du mamman som alltid har många bollar i luften.