Familjen består av mig, mamma Madeleine 34 år, som driver en av Sveriges absolut största, mest besökta mammabloggar. I mitt liv finns också pappa Micke 38 år, Victor 18år, Oliver 16 år, William 12 år, Engla-Freja 9 år, Adam 8 år samt tvillingarna Charlie, Colin 6 år och Tuva-Li 4 år och EmmyLou snart 2 år. Hundarna Devil och Buster samt ragdollkatterna Trasan och Elsa. Här kan ni följa mitt liv fullt med toppar och dalar. Alla barnen, min vardag & fest. På den här bloggen hittar du mamman som alltid har många bollar i luften.

Mitt nya förhållande med…

Det bästa med att ha en veckomatsedel är att man aldrig behöver stå i köket och slita sitt hår över att man inte vet vad man ska laga för mat. För det händer ganska ofta här hemma. Det är ju ett nödvändigt ont liksom, eller ont ja det tar sin tid i alla fall. Eftersom vi är så många också så kräver ju kökstjänsten lite mer arbete om ni förstår vad jag menar. Dessutom så är det många viljor. Nu kan jag skylla på att vi inte kan välja (superduperbra) vi måste ju gå enligt planen. Det känns som jag har inlett ett nytt förhållande med citygross, majgadd vad det har underlättat och sparat in en massa tid!

Veckans matkassar från citygross slog förra veckans, även om det var svårslaget.

mat7

 

Idag blir det sataykyckling :-) Det ser jätte gott ut, hoppas jag lyckas få till den. Uppdatering kommer!

Hörrni spännande att få ta del av era åsikter kring det här med att ta hål i öronen på barn. Många som verkar tycka att runt sex, sju år så är det mer okej!?

image

 

Alltså jag vet inte vad jag ska säga om det? Så här, när du är 6 år så är du ju inte mera mogen om man nu ska se det till en mognadsfas. Du är fortfarande väldigt liten och även om man kan prata med barnet på ett annat sätt så att det förstår så är dom ännu inte mogna att ta ett sådant beslut själva. Jag vet att jag tjatade massor på min mamma om att få ta hål i öronen och efter mycket om och men så fick jag till slut ta dom där jäkla hålen och då var jag sex år. Jag kanske är egoistisk men jag gjorde valet åt Engla-Freja när hon var liten. Hon stoppade in mina örhängen i öronen konstant så till slut gick vi och tog hålen. Och det var ett beslut som jag tog som förälder. Hon sa ingenting utan tittade bara i spegeln och gav oss världens största leende. Vi har aldrig haft några problem med hålen och hon har alltid varit jätte försiktig. Det är inte förens nu som hon har fått tillåtelse att byta örhängen själv och hon säger alltid till innan hon byter. Någon skrev att ”trodde man tyckte sina barn var tillräckligt ”fina” utan att skjuta in en smärtsam bakteriehärd i öronen på dem. Använd inte inte era barn som accessoarer för helvete” Jag anser inte att jag använder min dotter som accessoar, absolut inte. Och Engla-Freja är tillräckligt fin! Man kan i så många fall använda sig av andra utsmyckningar som också skulle kunna kallas som accessoarer i så fall. Rosetter, hårspännen, kläder osv. I andra kulturer så tar de hål på barnen jätte tidigt. Jag har inga dåliga erfarenheter av att ta hål i öronen på mina barn tidigt och skulle det vara som så att Engla-Freja inte vill ha örhängen senare i livet så är det ju inte värre än att hon kan ta bort dom. Jag planerar att ta hål i öronen på Tuva-Li också.

Fel eller inte? Det är ett beslut som ligger hos varje förälder till barnen är arton år. Att säga att barnen är mer mogna vid sexårs ålder är en dålig ursäkt!

29 thoughts on “Mitt nya förhållande med…

 1. Jag är diplomerad näs/håltagare genom Blomdahl. Det finns inga lagar om det här i Sverige så varje salong som utför behandlingen får själv välja. Jag som policy att barnet måste kunna säga själv att hen vill ha hål, de yngsta jag tagit på är 4 år. Anledningar till att du inte ska ta på yngre barn är först och främst att örat inte växt klart, jag har flera vuxna som tagit hål när dom var små och som idag vill rätta till hålen för att örat växt helt enkelt. Det gör ont. Det kliar under läktiden. Och är en helt onödig grej för en yngre person.

 2. Oj vilken grej det vart om örhängena. =O
  Kul med åsikter men orka lyssna på alla som ”vet bäst” och trycker ner ens egna åsikter.

  Ha ha förhållande med Citygross, ja man kan ju tycka så ibland. Vi veckohandlar också, mycket smidigare. =)

  Ha en fin onsdag med eller utan örhängen. =)

 3. Måste bara kommentera det du skriv sist, att det är en dålig ursäkt att säga : när barnet är 6-år är den mer mogen. Det är väl jätte stor skillnad på ett barn som är 6-år & på ett barn som är 2 år mognad mässigt,det ser ju bara på att titta på mina egna barn. Klart att alla bestämmer själv när man tar hål i öronen men förstår en 2-åring att det kommer att göra ont när man tar hål i öronen,en 6 åring förstår det självklart men tror inte en sekund att en 2-år gammal barn förstår det. Samma med skötseln,inget snack on saken att det inte skulle vara skillnad mellan 2 & 6 åringarna så det är allt annat än dålig ursäkt tycker jag.
  Ser inget konstigt med det on du vill ta hål på dina barn när dom är 2-år det är upp till dig,frågar du min åsikt så har det varit väldigt enkel val för mig: dom har varit/kommer att vara mogna när dom själva frågat/kommer att fråga om dom får ta hål i öronen,äldsta var 5-år när hon ville göra det som födelsedags present:)

 4. Hej min dotter var inte fylld 6 år men ville ha hål i öronen det. Funkade jätte bra (min dotter är 26 nu har en tjej på ett år och ska ha bebis i juli ) under bart att vara mormor .

 5. Näe jag blir så arg när jag läser det hur? Pierca ett barn på TVÅ ÅR?! Helt sjukt. Stackarna kommer få sådana komplex som stora eftersom dom inte duger som dom är (mamma har bara prackat på dem en massa fiiiiiina kläder, orhängen, osv). (Lady Dahmer skriver grymt bra om detta ämne.) Var beredd på anorexia för det är de du matar in i dem. Du ger dem smink och säger vad fin du är = de tror att ytan är viktig.

  1. men gud, vad är det för fel på dig egentligen? bara för hon har fått örhängen ger inte det komplex eller en anledning till att då anorexia.. detta var bland det löjligaste jag har läst faktiskt!
   jag tog hål i öronen när jag var 4, och jag har inga som helst komplex eller känner att min mamma tycker att jag inte är tillräckligt fin?
   skärp dig vafan

 6. Blir inlagd första gången på torsdag… :( På psykiatrisk avdelning, behandlad mot depression och ätstörningar… Kolla min blogg, seanste inlägget där jag beskrivit allt. Vill ha respons o behöver stöttning till 1000 just nu :( KRAM <3

 7. Jag tycker barnet ska vara så pass stort att hon (eller han) förstår vad som ska göras, att det kan göra ont, och måste tvättas och skötas efter, så barnet har möjlighet att tänka och säga nej. Själv gick jag på lågstadiet, och det gick bra! Har nu sex hål i öronen, ett i näsan och piercing i tungan;)

  Jag funderar också på det praktiska när barnen är för små… Om örhänget fastnar i nånting? Och så är det ju inte så skönt att ligga och sova/vila med örhängen. Men jag vet inte. En förälder känner ju sina barn bäst!

 8. Den här bloggen har ju helt spårat ur. En av Sveriges största mammabloggar, ja det tror jag vad jag vill om. Bara en massa tjafs och konstiga diskussioner.

 9. Varför alltid så tvär Madde?? Om du en gång frågar efter folks åsikter så är det väl klart att du även får svar som INTE överensstämmer med dina egna. Hallåå!! Vill du inte ha åsikter ska du inte ställa frågor heller!

  Nu slutar jag läsa denna blogg. Alltför omoget tjafs här.

 10. Jag var 16 år.. Mina systrar var 14 år..
  Jag var inte intresserad av det / hade inte tänkt på det för än syrran pratade om det. Då ville inte jag vara utan..

  Senare blev den åldern en standard för de andra systrarna..
  Jag tyckte det var skönt att få bestämma helt själv att jag ville det.

 11. För en gångs skull håller jag inte med dig. Jag brukar inte kommentera men kände att jag måste den här gången.

  Jag tycker att det är helt fel att själv bestämma att göra ett permanent helt onödigt ingrepp på sina barn. Visst, hon kan ta ur örhängena sen men hålen lär inte växa igen utan kommer synas eller lämna ärr eftersom de antagligen (?) är gjorda med pistol.
  Att göra hål på en salong som använder pistol är inte speciellt sterilt, personen som gör hålen har fått en kort utbildning och själva pistolen trycker sönder örat när hålet görs. De hamnar ofta snett (jodå, jag har flertalet vänner vars pistolhål hamnade snett, blev infekterade etc.) och lämnar då ännu fulare ärr. För att inte tala om ifall de fastnar under lek och dras ut.

  Hade jag tatuerat mitt barn eller gjort hål i ögonbrynet/näsan hade folk reagerat och det hade blivit totalt ramaskri vilket är dubbelmoral eftersom ingreppet är exakt detsamma. En permanent utsmyckning utan medicinsk anledning.

  Mina killar kommer inte få göra hål förrän de kan göra det hos en utbildad piercare som använder helt sterila saker (dvs nya kanyler till varje person) och inte trycker sönder örsnibben utan gör hålet med kanyl. Troligtvis lär de vara i tonåren.

 12. Som vanligt handlar allt om yta för dig och du inser inte vilka värderingar du för över på dina barn. Som någon skrev i en kommentar, ta en riktig djupdykning i Lady Dahmers blogg, det kan du behöva.

 13. Jag tror att om man bara ”låter det vara” så är det nog inte så värst många sex-åringar som frågar efter att få ta hål i öronen, näe, i den ålder r det nog mest mamma som vill det. Jag tkr inte det är fint med hål i öronen på så små tjejer och många gånger har de satt i helt vansinnigt fula örhängen på ungarna också. Låt det vara tills ungen själv frågar, om de ens gör det, och när de kan sköta om det själva. DET gör de INTE som sexåringar.. Jag mitt dumma nöt, tog ett hål till som 45 årig kärring och det har jag fått ångra hela denna tid för nu kan jag inte ha nåt örhänge alls, blir bara ínfekterad och svullen OCH det är faktiskt flera år sen. Näe, skit i att sätta in främmande ämnen i ungarna så länge det går. Detta var min åsikt och eftersom det kommit upp så lär man märka att ”smaken är som baken” som vanligt….

 14. Jag gillar verkligen dig men här tycker jag att du är ute på hal is. Det är stor skillnad på ett barn som är två år och sex år. Ett tvååring har i långa vägar inte utvecklat sin kognitiva förmåga i samma utsträckning som en sexåring. Ett så litet barn kan omöjligen förstå konsekvenserna, bl.a. att det kommer göra ont och klia. En sexåring kan åtminstone till viss del förstå det. För vems skull tar man egentligen hål i öronen på ett sådant litet barn? Visst har alla föräldrar rätt att bestämma över sina barn men nog ska man vara försiktig med vad man tar sig frihet att bestämma när det gäller någon annans kropp.

 15. Jag tycker att man istället kan ta sig en funderare på varför man ska ta hål i öronen på sina (pyttesmå!) flickor. Så att de kan bekräftas ytterligare för sitt utseende? Vad gör det med deras syn på sig själva?

  Tyvärr är det ju så att flickor oftare uppmärksammas för just deras utseende. Det är ingen slump att det sen är just flickor i majoritet som har ångest över sitt utseende, högre problematik med ätstörningar och låg självkänsla när de kommer upp i tonåren.

  Tycker helt klart att man gör sina barn en björntjänst genom att tidigt lära dem att få positiv uppmärksamhet genom sitt utseende. Varför ytterligare sätta fokus på deras utseende genom att ta hål i öronen på dem när de är så himla små?

 16. Min dotter tog hål har nyligen tagit hål i öronen, en månad innan 10-års dagen.
  Jag ser inget positivt i att ta hål på små barn. Jag själv fick ta hål när jag var 5-6 år någonting, och har bara haft problem med mina hål. Därav min motvilja. Mina hål har inte växt igen, trots många, många år utan. Men sätter jag i ett örhänge (spelar ingen roll om det är äkta guld, silver eller nickelfria) börjar det vara, och öronen svullnar. Har varit likadant sedan jag var liten.

 17. Jag brukar inte kommentera, men det här inlägget gjorde att jag fick lite ont i magen. Jag fick ta hål i öronen efter månader av tjat när jag var 4 år gammal. Själv skulle jag aldrig låta ett så litet barn ta hål i öronen. Ett barn som inte fyllt 2, det finns inte i min världsbild att jag ska ta med hen till någon som skjuter ett hål genom örat. Vart finns behovet om inte bara ytligt? Jag mådde illa när Isabel Adrian tog hål i öronen på sin nio månader gamla bebis, det var bland det värsta jag sett på tv. Dessutom blir risken för att utveckla allergier HÖGRE, jag fick det till exempel och tvivlar inte en sekund på varför. Infektioner i hål kan dessutom gå riktigt illa eftersom örat sitter så nära huvudet. Dessutom borde håltagningspistoler förbjudas.

 18. Vi gjorde såhär, när tjejerna har bett om örhängen har svaret varit ”Om du fortfarande vill ha när du börjar i skolan så får du det då som en börja-i-skolan-present.” Så då har dom fått längta & ja dom har velat båda två & fick då ta hål. Jättemalliga. :) Inte så stora nej (6 & 7 år) men dom fick längta & verkligen känna efter.

 19. jag tycker att mina barn ska vänta lite tills de får hål i öronen. Min stora flicka, Klara är 5 och tjatade om att hon ville ha hål. Jag berättade att man liksom ”skjuter in” ett örhänge och ibland kommer det blod också. Sen ville hon inte ha örhängen längre… Taskig morsa hon har 😉

  Jag vet inte om man skjuter in dem längre men det gjorde min frissa för 23 år sedan iaf :-)

 20. Det är ju upp till varje förälder att bestämma men om du ändå vill ha lite tankar om hur andra tänker, tänker jag så här. För att minska risken för allergi skulle jag vänta tills barnet blir så gammalt som möjligt. Dvs när jag inte orkar stå emot längre..Här hände det vid 8 år för min äldsta tjej och 5 år för min yngsta… Då hade de tjatat i ca ett år. Smärtan hanterade de bra eftersom de var VÄLDIGT motiverade :-) Den yngsta fick sedan lite problem med infektion i sina hål. Kanske för att hon hade svårt att låta bli att pilla, jag vet inte riktigt. Det finns olika sätt att tänka men att tro att barnen får anorexia eller andra beteendestörningar för att de får göra hål i öronen tidigt är ju absurt. Det är inget konstigt eller onaturligt med att vilja vara fin men det är om det är det viktigaste i livet som det blir fel. Gör vad du tror är bäst Madde. Själv ville jag vänta tills de fått längta ett tag ( sånt som inte är så viktigt för dem brukar de sluta att tjata om) och förhoppningsvis också blivit mindre känsliga mot allergier det eventuellt kan medföra.

 21. Gud va överdrivna folk kan vara! Att tro på fullaste alvar att ett barn får anorexia på grund av att dem får ta hål i öronen för tidigt?! Haha så skrattretande. Mina döttrar har fått ta hål när dem själv velat och då blev det ca 4 års åldern för båda och nu väntar jag på att Lill tjejen ska komma och vilja ha som sina storasystrar för dem är ju coolast i världen :) ( men vågar man ge henne också hål så tidigt.. Då ska jag ha tre töser med anorexia det vill man väl ändå inte?!)
  Du är en super bra mamma inte så överdriven och på ”låssas” som så många andra bloggorskor, de vinner du mig på!

 22. Min äldsta dotter fick ta hål i sina öron när hon fyllde 4 år efter det att hon frågat om det i 2 års tid. Jag berättade precis hur det skulle gå till och att det kunde göra ont, men nej hon ville fortfarande ha det. Gick även ut på youtube och visade henne några klipp där barn tog hål i öronen och vissa grät hysteriskt men hon ville verkligen ha dom där hålen. Och det fick hon och hon visste att man inte fick pilla på örhänget och att dom skulle tvättas i en massa veckor morgon och kväll och hon var jätteduktig med allt.

  Nu har hon haft hålen i 9 månader och säger att hon älskar Aina 2 hål men att hon inte vill ha flera utan är glad över som hon har (jag har en hel del piercingar och därav att hon kommit in på att hon känner att hon är nöjd med sina)

 23. Hej, lite sen kommentar men jag undrar bara en sak… Ni som kläcker ur er kommentarer om att det är så hemskt och låt barnet välja själv… Man ska inte tvinga på m.m.

  Har du/ni barn?
  Om ja, är dem döpta?
  Om ja även där… Är dem på riktigt troende? Valde dem de själva?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *