fotbollsträning tips och råd för barn och proffs

Annons

Fem viktiga frågor att ställa innan du bokar ett fotbollsläger till ditt barn

FA Community Awards 2010

Utbudet av fotbollsläger har ökat i Sverige och idag väljer inte familjer inte nödvändigtvis den egna klubbens utbud eller så kompletterar man med andra arrangemang. Både barn och föräldrar har ofta höga förväntningar på upplevelsen. Föräldrar kanske vill ha valuta för pengarna och önskar ofta att erfarenheten ska sporra barnet till att vilja fortsätta med idrotten. Barnen vill ha roligt, spela fotboll och träffa andra med samma intressen. För att minimera eventuella besvikelser, kan det vara klokt att ställa sig följande frågor:

  • För vem väljer du läger?

Se till barnets behov och önskningar i första hand. Det ska gynna barnets utveckling – både som fotbollsspelare men också som individ ut ett hälsoperspektiv. Dessutom är det en mental resa och social träning för många barn. Rannsaka dig själv!

  • Hur hittar jag den bästa informationen?

Fråga runt bland vänner och bekanta. Fråga barn som deltog förra året – vuxna och barn har ofta olika perspektiv. Förbered frågor innan du pratar med arrangörerna så att du kan hålla fokus på det du tycker är viktigt. Kika på nätet om det finns någon relevant information eller om det finns fotbollssidor där du kan ställa frågor om fotbollsträning för barn.

  • Vad innehåller ett bra fotbollsläger?

Ett bra läger har kvalificerade tränare, en genomtänkt plan för veckan som du får ta del av innan, inslag som främjar laganda och stärker personliga kvalitéer, en pedagogik som baserar sig på positiv feedback. En bra mix mellan lek, träning och spel är också viktigt eftersom fotbollsövningarna ska vara för barn och inte proffs. Gör en lista med saker som du och ditt barn tycker är viktiga.

  • Hur ser säkerheten ut?

Hur är ditt barn försäkrat under(till och från) lägret? Hur ser den medicinska kunskapen ut hos tränarna? Finns det en krisplan? Finns telefonlistor? Tänk ”säkerhet” och skriv ned frågor.

  • Är utrustningen i gott skick?

Vad för slags fotbollsutrustning tillhandahålls? Är de i gott skick? Finns det ett varierat utbud? Finns träningsvästar? Vad för slag kringutrustning finns, t. ex vatten, toaletter, möjlighet till svalka, mm. Det kan vara en god idé att köpa ett fotbollsmål och öva lite hemma innan ditt barn deltar på sitt första läger.

Sist, men inte minst, se till att besöka lägret och prata med ditt barn under veckan så att du snabbt kan åtgärda ev. problem som uppstår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons