fotbollsträning tips och råd för barn och proffs

Annons

Varför det är viktigt för barn med fotbollsträning

kids soccer training

Att barn kräver stimulering är ingen nyhet. Likaså känner vi till att motion är absolut nödvändigt för att vi ska må bra såväl fysiskt som psykiskt och för att undvika viktrelaterade sjukdomar. Samtidigt är fotboll för barn minst lika viktigt för den sociala utvecklingen.

Många klubbar och fotbollsorganisationer erbjuder fotbollsträning barn i de flesta olika åldrar. Det du behöver göra är att hitta det lag som passar ditt barn bäst. Att se till att den nyblivne spelarens fotbollstillbehör, såsom skorna, håller måttet innan ni beger er till träningen är nästa steg. Väl på plan kommer inte bara hälsan att utvecklas, utan även det sociala samspelet med lagspelare, motståndare och tränare.

Fotboll på hemmaplan

Vissa barn vill spela mer än bara under fotbollsträning övningar och då är gräsmattan hemma ett fullgott alternativ. Parker och allmänna ytor är ofta också bra platser för fotbollsspelande barn utanför den schemalagda träningstiden. När ditt barn börjar spela fotboll är det tid att köpa fotbollsmål tillsammans med andra fotbollstillbehör som till exempel en boll av hållbart material. Om man har de rätta fotbollstillbehören hemma blir det mycket lättare för barnen att spela utanför träningstiden och på så sätt göra sig av med överbliven energi. Att stå hemma i trädgården och dribbla med bollen ger även det en hel del träning. Balansen, koncentrationen och förmågan att kontrollera bollen förbättras ju mer man dribblar. I samma takt som förmågan växer gör självförtroendet detsamma, vilket ger en bättre spelare. Men det viktigaste av allt: det är väldigt roligt att dribbla och spela med bollen!

Bygger upp hälsan

Fotbollsspelare måste vara i form och de måste vara uthålliga, oavsett om de är fem eller femtio. Det krävs att man klarar av att löpa efter en boll under en längre tid samtidigt som man ska kunna skjuta den i mål från avstånd. Medan man övar upp sig på det bygger man uthålligheten, styrkan, bollsinnet och konditionen på ett unikt sätt. Skelettet och musklerna blir då starkare samtidigt som risken för en rad sjukdomar, som diabetes, och övervikt minskar. Samtidigt som man förebygger sjukdomar och skador utvecklar man den nuvarande fysiken, vilket kommer att hjälpa personen i fråga att växa och bli ännu starkare. Dessutom förblir aktiva barn väldigt ofta aktiva som vuxna – så att börja träna tidigt är ofta en värdefull livsinvestering!

Annons

Utrustningsguide för ditt barns fotbollsträning

Ladder_Drills_Agility_For_Football_Trainging_sports

Vill ditt barn börja spela fotboll? Han eller hon kanske redan varit på sin första fotbollsträning? Många föräldrar tänker kanske att det enda man behöver är en boll och en gräsplan. Men för en säkrare och roligare upplevelse behövs det mer än så. Nedan följer en lättbegriplig guide som tar upp vilken utrustning som ett fotbollsspelande barn kan behöva.

Sätt säkerheten i första hand

 • Benskydd: Smalben och vrister är utsatta områden för en fotbollsspelare, därför är benskydd obligatoriska. De förhindrar benbrott och skyddar mot de hårda smällar som förekommer även under fotbollsträningar för barn. Många försäkringsbolag ser användande av benskydd som nödvändigt för att försäkringar ska gälla vid skada på vristen eller smalbenet.
 • Fotbollsstrumpor: För att benskydden ska sitta ordentligt på plats behövs ett par riktiga fotbollsstrumpor. Tänk på att koordinera färgen på strumporna med klubbens färger.
 • Fotbollsskor: När barnet bestämt sig för att spela fotboll är det tid att investera i ett par fotbollsskor som fäster ordentligt mot underlaget. Det finns fotbollskor som kan användas både vid spel på gräs och grus. Materialet som används är antingen läder eller syntet. Man ska undvika att köpa en sko med växtmån.
 • Vattenflaska: För att må bra är det viktigt att dricka ordentligt under en fotbollsträning eller match.
 • Fotboll: Tänk på att investera i en fotboll i en rekommenderad barnstorlek för åldersgruppen.
 • Fotbollsmål: Om du ska köpa fotbollsmål för hemma bruk eller till klubben är det bra att tänka på att det bör vara stabilt och stå stadigt. Och om du har ett barn som skjuter fotbollen med sådan kraft i nät att det går maskor så är det bra att veta att det också går att köpa extra fotbollsnät.

Att träna fotboll med barn
Att hålla i en fotbollsträning för barn kan vara en utmaning. För att få barn att hålla intresset uppe för fotbollen bör den vara lekfull och lättsam. Det finns många roliga fotbollsövningar för barn. För yngre barn är fotboll detsamma som lek, att leka och röra på sig är en naturlig motivation för dem. Det taktiska tänkandet kommer senare.

Allt för mycket resultatfixering leder inte till bättre fotbollsspelare. De spelare som under unga år har tränare som satsar på utbildning och utveckling istället har visat sig vara de som lyckas bäst senare under karriären. Tänk på att låta alla få spela lika mycket och sist, men inte minst, glöm inte bort beröm och uppmuntran!

Annons

Fem viktiga frågor att ställa innan du bokar ett fotbollsläger till ditt barn

FA Community Awards 2010

Utbudet av fotbollsläger har ökat i Sverige och idag väljer inte familjer inte nödvändigtvis den egna klubbens utbud eller så kompletterar man med andra arrangemang. Både barn och föräldrar har ofta höga förväntningar på upplevelsen. Föräldrar kanske vill ha valuta för pengarna och önskar ofta att erfarenheten ska sporra barnet till att vilja fortsätta med idrotten. Barnen vill ha roligt, spela fotboll och träffa andra med samma intressen. För att minimera eventuella besvikelser, kan det vara klokt att ställa sig följande frågor:

 • För vem väljer du läger?

Se till barnets behov och önskningar i första hand. Det ska gynna barnets utveckling – både som fotbollsspelare men också som individ ut ett hälsoperspektiv. Dessutom är det en mental resa och social träning för många barn. Rannsaka dig själv!

 • Hur hittar jag den bästa informationen?

Fråga runt bland vänner och bekanta. Fråga barn som deltog förra året – vuxna och barn har ofta olika perspektiv. Förbered frågor innan du pratar med arrangörerna så att du kan hålla fokus på det du tycker är viktigt. Kika på nätet om det finns någon relevant information eller om det finns fotbollssidor där du kan ställa frågor om fotbollsträning för barn.

 • Vad innehåller ett bra fotbollsläger?

Ett bra läger har kvalificerade tränare, en genomtänkt plan för veckan som du får ta del av innan, inslag som främjar laganda och stärker personliga kvalitéer, en pedagogik som baserar sig på positiv feedback. En bra mix mellan lek, träning och spel är också viktigt eftersom fotbollsövningarna ska vara för barn och inte proffs. Gör en lista med saker som du och ditt barn tycker är viktiga.

 • Hur ser säkerheten ut?

Hur är ditt barn försäkrat under(till och från) lägret? Hur ser den medicinska kunskapen ut hos tränarna? Finns det en krisplan? Finns telefonlistor? Tänk ”säkerhet” och skriv ned frågor.

 • Är utrustningen i gott skick?

Vad för slags fotbollsutrustning tillhandahålls? Är de i gott skick? Finns det ett varierat utbud? Finns träningsvästar? Vad för slag kringutrustning finns, t. ex vatten, toaletter, möjlighet till svalka, mm. Det kan vara en god idé att köpa ett fotbollsmål och öva lite hemma innan ditt barn deltar på sitt första läger.

Sist, men inte minst, se till att besöka lägret och prata med ditt barn under veckan så att du snabbt kan åtgärda ev. problem som uppstår.

annons