VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Riktlinjer om löpning under graviditet

Några tankar och rekommendationer till dig om löpning/jogging som gravid:

Man brukar säga att det är okej att jogga/springa som ”nygravid” men när man går in i andra trimestern, mot vecka 20, ska man bli allt mer försiktig med hopp och stötar. Det beror på två saker: bäckenbotten och höfterna. Vissa tjejer har inga problem med bäckenbotten överhuvudtaget medan jag t.ex. inte kunde hålla tätt vid jogging från i princip vecka 4 i andra graviditeten. Livmodern sväller och trycket ökar. Så om du kan ”hålla tätt” och knipa utan besvär så kan du springa så länge det känns bra. Däremot ökar blodvolymen och du kan få lätt att bli väldigt andfådd när du konditionstränar, inget farligt men jobbigt. Viktigt dock: det finns inga studier som visar på riskerna att utsätta fostret för mjölksyra så du ska inte pressa dig till bristningsgränsen. Känn hellre efter en extra gång. De flesta gravida tycker att det är obehagligt att jogga när magen växer och brukar tycka att snabba promenader räcker för att få i gång flåset.

Det bästa sättet att komma i form efter en graviditet är att träna under graviditeten. När löpning inte fungerar är crosstrainer, cykling och styrka jättebra för att hålla kvar formen resten av graviditeten.

Jag tycker att du ska fokusera på att bibehålla den form du har så mycket som möjligt och inte att förbättra resultaten. Var uppmärksam och ödmjuk mot din kropp! Prata med din barnmorska om du känner dig det minsta osäker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna