VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Gymträning mitt i semestern

Eftersom vi är hemma ett par dagar innan vi åker vidare uppåt landet passade jag på att unna mig ett pass på Rosa Skrot. Jag har saknat den sittande rodden som är grym för min lite kassa skulderbladsmuskulatur, lite tunga hantlar och en bra stång för att träna baksidan av axeln. Jag fyrade av ett kort pass med 3-4 olika triset, set med 3 övningar på raken utan att vila.


En övning jag inte har testat efter mina graviditeter förrän idag är Dragon Flag. Det finns flera varianter och tutorials om du söker på Youtube.

Jag vill börja jobba mer med bålövningar som är riktigt tunga utan att medföra en skaderisk för ryggen. Varianten av Dragon Flag som jag visar i klippet nedan motsvarar nivå 3 av 5 i den kompletta övningen. För mig är övningen extremt tuff och till och med bäckenbottenmuskulaturen blir helt förvirrad av den enorma anspänningen i bålen. Jag jobbar bara i den excentriska fasen, alltså på vägen ner och tränar på att bromsa så mycket som det bara går. Fokus är på att först komma upp i stående, sedan att räta ut höften och till sist att så långsamt som möjligt bromsa så långt ner som det går. Som ni ser så klipper jag av övningen när jag inte orkar hålla spänningen, istället för att fortsätta neråt med belastningen på ryggen istället.

Utmaningen för oss som varit gravida är att suga in naveln mot ryggen och samtidigt stänga igen bäckenbotten. Tänk att du ska skapa en box med 6 väggar så nära varandra som möjligt. Lyft upp och vinkla naveln upp mot taket samtidigt som du rätar ut höften. Avsluta rörelsen så fort du tappar anspänningen och kontrollen i övningen.

Denna övning är inte lämplig för mer än halvvägs gravida, tjejer med magmuskeldelning eller för de med problem i ryggen. Det är en tekniskt svår övning men perfekt om du vill hitta övningar för magen som är riktigt tunga och därmed ökar volymen på magmusklerna. För att få magrutor behöver du inte bara lite underhudsfett, du måste ha lite tryck i magmusklerna också så att du inte blir konkav. :-)

Jag la in övningen som nummer 3 i ett triset med hög omvänd rodd och axelövningen ”solen” före. Det var en mycket skön kombination med perfekt balans mellan övningar där jag kan jobba med min uthållighet och styrka samtidigt.


Kommentarer


 1. Maria 22 juli, 2013 on 08:43 Svara

  Läste att ni ska mot Sälen. Gissningsvis passerar ni Dala-Järna (ca 1 mil utanför Vansbro) på vägen dit och jag tänkte bara tipsa er om att stanna till och ta en fika på Café i Fårhus! Skyltat efter vägen (e16) när man åkt in i D-J! Är ett roligt ställe för barnen med olika djur att titta på och fikat är fantastiskt!

 2. Linda 22 juli, 2013 on 08:44 Svara

  Älskar dina filmer med övningar. Speciellt när du sätter ihop cirklar. Har inte börjat träna på gym än efter graviditeten, men i höst tror jag att jag gör det och då ska det bli kul att testa lite nytt

 3. Birgitta 22 juli, 2013 on 09:31 Svara

  Åh, tack för fragonflagvideon. Nu fortsätter jag att öva, särskilt på att göra övningen låååångsamt! :-) /Birgitta

 4. Birgitta 22 juli, 2013 on 09:31 Svara

  dragonflag. :-)

 5. Ivana 22 juli, 2013 on 20:09 Svara

  Hej Lofsan! En fråga: du säger att man inte ska göra den om man har magmuskeldelning. När jag testar om jag har magmuskeldelning (enligt din instruktionsvideo) så har jag inte det. MEN om jag känner precis PÅ naveln och inte några cm ovanför, så kan jag få in 2 fingrar i bredd. Räknas inte det som magmuskeldelning?

  Tack för en bra blogg!

 6. johanna 22 juli, 2013 on 22:29 Svara

  Kul övning, den måste jag testa!

  Tänkte på det du skrev om konkav och tryck. Jag har en ganska stark mage men den är mer konvex än platt. Har jag missat nåt i min träning eller är jag helt enkelt bara född sån? :)

 7. Sara 22 juli, 2013 on 22:34 Svara

  Hej!

  Jag funderar lite på det här med barfotaskor. Har du tips på hur man börjar med sådan form av löpträning (det kanske finns något gammalt inlägg om det?) Har du tips på vad jag ska tänka på i löpsteget? Jag har tidigare haft utmaningar med krånglande benhinnor. Skulle du ändå rekommendera barfotaskor?

  Ha en fortsatt toppensommar!

 8. Linn 25 juli, 2013 on 23:34 Svara

  Wow! Det är så häftigt att se dig göra sådana övningar. Sån otrolig kroppskontroll och styrka. Dessutom väldigt pedagogisk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna