VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Vad är hälsa för dig?

  • Inlägg av:
  • Datum:
  • Kategori: Lofsan

Det är först när vi mår dåligt som vi märker att vår hälsa inte är den bästa. Men att må bra, är det samma sak som att inte vara sjuk? Kan man vara sjuk och må bra samtidigt? Kan man ha mer eller mindre hälsa?

hälsokorset lofsan

Upplevelsen av hälsa är individuell och har olika dimensioner. För att belysa detta kan man titta på det så kallade Hälsokorset som beskriver att hälsa är något mer än att vara antingen sjuk eller frisk. Ett förenklat sätt att beskriva de olika dimensionerna är att skilja på kroppslig och upplevd hälsa. Den kroppsliga hälsan beskrivs med tillstånden sjuk och frisk.

Den upplevda hälsan omfattar begreppen må bra och må dåligt. Att må bra innebär till exempel upplevelsen av livsglädje, att man har framtidstro, förmåga att hantera vardagens krav, ett arbete, känna sig trygg eller ha bra relationer till sina medmänniskor. Begreppet må dåligt innebär det motsatta. Beroende på var man befinner sig i hälsokorset kan man alltså känna livslust och må bra samtidigt som man är medicinskt sjuk. Å andra sidan kan man må dåligt utan att i medicinsk mening vara sjuk.

Hälsokorset använder jag (men inte alltid samtidigt som jag berättar det) när jag coachar mina PT-klienter. Det är så lätt hänt att fastna i en tankegång där mycket fokus ligger på att bygga en stark uthållig kropp, vara noggrann med kost och sömn samtidigt som det finns rätt kassa relationer med andra människor, stressituationer och obalanser som drar över personen från den högra övre sidan av korset till den högra nedre delen.

Under livets gång så flyttar vi runt och genom Hälsokorset på olika sätt och det är inget farligt med det men jag tror att det är viktigt att stanna upp och reflektera över hälsa/ohälsa och att må bra/må dåligt. Huvudvärk, nackspärr, sömnproblem, ökad aptit, minskad aptit, trötthet, inflammationer och så vidare kan alla vara ett tecken på att du inte befinner dig där du bör vara i ditt Hälsokors.


Kommentarer


  1. Sandra 19 februari, 2013 on 11:05 Svara

    Precis vad jag behövde läsa idag. Tack! Har tagit ett stort kliv i min kamp mot min ätstörning idag och sökt stöd. Stress och otrygghet och säkert något mer underliggande har gjort att min träning och kost har varit kaos de senaste två månaderna. Detta var nyttigt att läsa!
    Keep up the good work!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna