VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Gravid – en återblick

gravid träning

Jag har upplevt två helt olika sorters graviditeter; när Sixten låg i magen hade jag en föreliggande moderkaka och blödde massor, sedan fick jag problem med sammandragningar så fort jag stressade. Med Baxter i magen hade jag inte en enda krämpa och mådde helt fantastiskt. Förlossningarna var lika olika de också; 18 timmar med värkar och sugklocka när Sixten föddes och fyra timmar värkar och plopp så var Baxter ute. För mig har det varit en tillgång att ha sett och upplevt båda sidor av en graviditet och en förlossning, jag kan identifiera mig med tjejer som har traumatiska minnen men också glädjas med de som upplevt fantastiska förlossningar. Här är en återblick till hur kroppen och magen såg ut under mina två graviditeter. Längst ner ser ni bilder på hur kroppen såg ut 10 veckor efter förlossningen. Jag planerar ikväll för en ny challenge, 1o veckor lång som startar imorgon och behövde inspiration från gamla bilder, jag hoppas ni också blir peppade!

Med Sixten i magen, jag har passerat BF på alla bilderna. Sixten föddes på BF+7. Jag väger 70 kg på bilderna.

Med Baxter i magen, precis kring BF. Baxter föddes på BF+6. Jag väger 63 kg på bilderna.

Jag har aldrig varit så motiverad till att träna och äta bra som när barnen varit nyfödda och månaderna därefter. Jag har gjort en challenge efter varje förlossning, med nyfödda Sixten gick jag ner 18 kg under 3-4 månader genom att träna hårt; promenader varje dag, cykling och styrketräning 3-4 ggr per vecka (jag kunde inte springa ordentlig förrän efter 6 månader) och äta bra. När Baxter fötts var jag redan i relativt bra form (eftersom jag tränade 3-4 ggr per vecka hela graviditeten) och hade bra förutsättningar till att sedan nå toppformen. Jag gjorde en 10-veckorschallenge som varade fram till vår semester när vi firade jul och nyår i New York och Mexico. Då tog jag en paus, laddade om batterierna och tränade sedan hårt och målinriktat och nådde min absoluta toppform när Baxter var 9 månader. Bilderna nedan är tagna 10 veckor efter förlossningen.

10 veckor efter förlossningen hade magen återhämtat sig fantastiskt väl. Jag la mest krut på promenader under denna period, två timmar varje dag och plankan 3*1 min 3 gånger per dag. Jag kompletterade med 20 min intervaller och 30 min styrka 3 gånger per vecka.

Jag hoppas att inlägg som dessa kan inspirera några av er läsare till att fortsätta träna under graviditeten och komma igång med promenader och plankan så snart som möjligt efter förlossningen. Kunde jag, så kan ni. Jag ska blogga om min nya challenge så småningom, kanske är det några av er som vill hänga på?!


Kommentarer


 1. Johanna 25 december, 2011 on 18:36 Svara

  Spännande, håller på att fundera över min challenge, så jag är på:)

  • lofsan 25 december, 2011 on 18:39 Svara

   Vad roligt! Då blir vi två i alla fall. :-)

 2. J 25 december, 2011 on 19:06 Svara

  Äsch, jag tränade ytterst lite senast, gick upp 25 kg och hade gått ned i prinicip allt efter en månad och och låg på minus när amningen var klar (inte bra för mig med redan lågt BMI) så den här gången satsar jag på att äta ännu mer och inte träna alls istället ;).

  • lofsan 25 december, 2011 on 19:14 Svara

   Eller så är det just starka muskler du behöver?!

 3. Anna 25 december, 2011 on 19:13 Svara

  Efter de senaste veckornas dunderförkylning, som nu börjar lämna min kropp är
  jag supertaggad för en challenge. Räkna med mig!

  • lofsan 25 december, 2011 on 19:15 Svara

   Kul!

 4. bissensmamma 25 december, 2011 on 19:16 Svara

  Tack för inspirationen!!! Jag har haft det svårt med träningen sista veckorna, det har bara blivit en eller max ett par gånger i veckan eftersom jag mått illa. Men efter nyår kör jag igen….. Bebben kommer i sommar 16 juni och 10 veckor efter förlossningen ska jag med se ut som du 😉 Nu jädrar är det slut på flobbfett 😉
  Kram
  blogg.alltforforaldrar.se/bissen

 5. bissensmamma 25 december, 2011 on 19:16 Svara

  Har du styrketräning att rekommendera under grav?

 6. Sofie 25 december, 2011 on 19:27 Svara

  Spännande, jag behöver en utmaning :)

 7. Anna 25 december, 2011 on 19:48 Svara

  Jag är på!

 8. Johanna - johannabolmgren.se 25 december, 2011 on 20:24 Svara

  Jag skulle nog behöva en challenge för att få mig upp ur soffan… Efter graviditeten var jag såå peppad och gick mycket promenader samt styrketränade lite smått här hemma. Men under sommaren fallerade allt av värmen, jag orkade knappt lyfta ett finger. När det äntligen blev svalare kom förkylningarna, de har löst av varandra under hela hösten, jag har hunnit vara frisk i två veckor mellan varje förkylning och precis när jag börjat komma igång har nästa kommit för att lamslå mig i två veckor till… Så nu är jag helt förslappad! Ett stort problem är också att jag inte vet HUR jag ska träna. Vilka övningar man kan göra hemma och hur man gör dem… Och på gymet då.. Vi bor i ett mindre samhälle med ett litet gym på badhuset, men det finns ingen PT eller så där….
  Kommer du att lägga upp några tips?

 9. I min lilla lilla värld 25 december, 2011 on 20:56 Svara

  Får jag? Får jag?? 😉

 10. caroline84 25 december, 2011 on 21:13 Svara

  9 dagar efter förlossningen hade jag tappat 12 av de ca 25 kg jag gick upp. Det var en liten motivation kan jag säga. Och 3 veckor efter såg magen ut så här:
  http://blogg.alltforforaldrar.se/caroline84/2011/12/21/magbild-3-veckor-efter/ :)
  Då blev jag ännu mer motiverad och jag försöker verkligen att behålla känslan för att jag kommer inte att kunna träna på ett långt tag. Min förlossning var väldigt komplicerad med en bit moderkaka som satt kvar, förlorade 3,2 liter blod och fick sy flera väldigt djupa bristningar.
  En månad har gått nu och jag går fortfarande på smärtis, kan inte gå promenader (bara röra mig här hemma ger smärta), kan knappt bära mitt eget barn och att gå på toa ska vi inte tala om. Men jag vill så gärna gå ner de sista kilona och få en bra start på mitt nya starka jag. Har lite återbesök hos sjukgymnast för bla knipövningar och hur jag ska lyfta och bära för att kunna återhämta mig snabbast. Vill ut på promenader med hunden och vagnen men får väl helt enkelt vänta ut kroppen.
  Men sen är jag på :)

  • lofsan 25 december, 2011 on 21:42 Svara

   Jag förstår att det känns tungt men du får ladda mentalt tills kroppen är med på banan!

 11. Frida Johansson - Militärmamman 25 december, 2011 on 21:20 Svara

  Vilket intressant och roligt inlägg! Jag har knappt två månader kvar av min andra graviditet och har sedan en tid tillbaka väldigt ont i ljumskarna, antar foglossning. Tränar det jag orkar, men just nu bara promenader. Hoppas kunna träna lite styrka snart igen, känner mig lite bättre av vilan.
  Jag är sjukt taggad att komma i mitt livs form efter förlossningen. Ingen återvändo! (och inga fler bebisar, iaf på väääldigt länge). =)
  Tack för all inspiration!

  • lofsan 25 december, 2011 on 21:44 Svara

   Lite axlar kanske går? För hållningens skull… Hoppas sista biten går bra och framförallt förlossningen!

 12. Vilka härliga bilder! Och tänk att det kan vara så stor skillnad mellan graviditeterna men dem säger ju att den ena är aldrig lik den andra men vad skönt att den andra graviditeten var bättre!

  • lofsan 25 december, 2011 on 22:03 Svara

   Kroppen är cool.

 13. Gunilla 25 december, 2011 on 22:00 Svara

  Jag hakar på direkt! Let’s rock!! :)

 14. jossan 25 december, 2011 on 22:02 Svara

  Klart jag är på lofsan! Jag har precis gått ner 8 kg efter min andra graviditet mha LCHF och styrketräning på ca 4 ggr per vecka! Har fallerat totalt nu hela december och behöver motivation nu mer än någonsin! Har 10 kg kvar till drömvikt! Tack för en mycket trevlig blogg

  • lofsan 25 december, 2011 on 22:04 Svara

   Kul! Då kör vi!

 15. 113 25 december, 2011 on 23:34 Svara

  Jag har lyckats bli gravid och nu vore det underbart om du ville ge dina bästa träningstips för folk som INTE är i form men vill bli stark under graviditet (och även efter såklart! men man får börja nånstans först :))

  Min graviditet ska bli totalt godisfri – från och med nyår. Och jag har 3½ års bebisverkstad och ofrivilligt barnlös-diagnos som motiverar mig! heja heja!

  kram och go fortsättning!

 16. Anna 25 december, 2011 on 23:50 Svara

  Jag födde barn i måndags, en liten tjej. Ställde mig på vågen idag och har bara ett halvt kg kvar av graviditetsvikt. Men skulle så gärna ta del av något upplägg. Jag behöver få mer stryka i min kropp, mer muskler.

 17. Johanna 26 december, 2011 on 00:12 Svara

  Räkna med mej! Går som en tok men inget händer, behöver en kickstart! Elle jo kroppen har förändrats men inget på vågen..

 18. Annika 26 december, 2011 on 01:44 Svara

  Å vilken Inspiriation! Min kille är nu 9mån och innan jag blev gravid var jag i min livs form. Var med i en PTkamp på worldclass och gick ner 15kg å fick en vältränad stark kropp. Efter 1,5månad blev vi äntligen gravida efter 2års längtan. Jag träna å hade tänkt fortsätta. Dock blev jag sjukskriven från v 22 med svåra foglossningar, kryckor å sängliggande. Min son var självklart värt detta men det var psykiskt jobbigt att efter tränat 8ggr veckan inte ens kunna promenera. Jag har försökt komma igång men min kropp har sagt nej :/ sluta amma nyss å då sa läkarn att hormoner försvinner så min rygg förhoppningsvis kommer orka mer. :) nu är de jobbigt att komma igång då jag mår dåligt över min kropp och inte vill visa den men! Jag har bestämt mig! Börjar jobba om 1v:/.. Å då kommer vardag å jag ska börja träna å äta rätt igen. Klassiskt nyårslöfte men Jag kan och jag vill!!!
  Är så glad att jag hitta till dig via min vän Anna (barnvagnar) du inspirerar!

 19. Michaela 26 december, 2011 on 01:45 Svara

  Jag är också på. Nu kör vi!

 20. Aniika 26 december, 2011 on 01:46 Svara

  Vilket spännande inlägg! Jag är också superpeppad att komma i ”mitt livs form”. Bättre sent än aldrig, eller hur? Vill känna mig stark och tränad, men har svårt att komma iväg till gymmet. Visa gärna fler grymma hemmaövningar (gillade tabataövningarna jättemycket!)

  Ha en underbar jul/nyår, och TACK för din superblogg. Du inspirerar!

 21. Alexia 26 december, 2011 on 18:29 Svara

  Intressant inlägg – och inspirerande! Jag har, precis som du, två helt olika typer av förlossningar bakom mig. En DRÖMFÖRLOSSNING med mitt första barn där jag återhämtade mig supersnabbt och en mer traumatisk upplevelse (för tre veckor sen) där jag skadade bäckenet pga att det gick så fort. Kan fortfarande inte gå annat än i lägenheten. Långsamt.

  För en som jag (GTI på Sats) så är det här stilla viloläget (till bäckenet läkt så pass att jag kan stå och gå igen) otroligt frustrerande. Men samtidigt lärorikt. Att faktiskt acceptera att kroppen behöver sin tid och träna det som går att träna – dvs bäckenet.

  Ser fram emot att följa din utmaning! :-)

 22. Jessica 26 december, 2011 on 19:07 Svara

  Jag är definitivt på, tack för din inspiration!
  Har åtta veckor kvar innan min 3:a är beräknad att komma ut och försöker träna på i gymmet, även om det blivit lite ofrivilliga uppehåll pga långdragna förkylningar! Men senast i fredags var jag där :)

  Kan jag se hälften så bra ut i sommar som på bilderna du lagt upp kommer jag vara glad! Ska peppa mammakompisarna i området att hänga med på promenader på dagarna. Glad att det finns ett mamma/barn pass på mitt SATS-center!

  Fortsätt gärna lägga upp övningar på bloggen, de är superbra inspiration. Fick en pilatesboll i julklapp, om du har tips på både gravidövningar och vanliga övningar med boll är det toppen!

 23. Hanna N 27 december, 2011 on 08:49 Svara

  Vilket bra och inspirerande inlägg ! Jag satsar på att komma i mitt livs form efter våran andra bebis är född någon gåmg i slutet av mars :-) Förra graven tränade jag inte och fick kämpa hårt för att komma i form , denna gång har jag tränat på bra så det ska bli mycket intressant att se skillnaden på kroppen efter en grav med ingen träning och en med träning ! :-)

 24. Sammanfattning | Sara Tilling 27 december, 2011 on 12:47 Svara

  […] och jag vill kunna springa längre sträckor utan att typ dö. Lofsan skrev visst något om en challenge. Jag kanske rent av hakar på. Jag är en tävlingsmänniska och vill ha något att sträva efter. […]

 25. Linnéa 27 december, 2011 on 13:12 Svara

  Jag är på! Några envisa kilon som klamrar sig fast! Kram

 26. Ulrika 28 december, 2011 on 14:28 Svara

  Förstår att du menar att peppa, men jag kan bli lite irriterad på detta ”kan jag så kan ni”. Det är så olika på förutsättningar! Jag är nu i v 23 av min andra graviditet. Jag har en massa extra grejer att tänka på i.o.m. att jag har förlamningsskador och stomi et.c. men det är faktiskt mest de vanliga gravidkrämporna som satt stopp för fysisk aktivitet för mig. Första graviditeten mådde jag inte så illa men fick ont i fogarna från ca halvtid och behövde kryckor på slutet. Denna gång mådde jag illa från start, och rejält från v. 7 och t.o.m. v 13. Jag orkade ingenting och var sängliggande på förmiddagarna. Kunde inte äta så mkt heller. Sedan kom fogsmärtorna och nu klarar jag inte ens en relativt kort promenad utan att få rejält ont. Försöker med lite yoga ändå för att försöka hålla koll på hållningen och använda kroppen lite allsidigt men det är på extremt lugn prenatalnivå.

  När det gäller formen efter graviditet så höll min kropp på såväl vikt som mått kring bröstkorg (under bröst) och höfter tills jag slutade amma helt efter knappt 11 månader. Detta trots att jag aldrig rört mig så mkt som sedan jag fick barn och att jag åt som jag brukar.

  Ofta möts man av attityden från dem som går ner all vikt och mått automatiskt eller dem som tränar och får resultat att man bara är lat om man inte kan hålla igång under graviditeten eller inte kommer i form snabbt efteråt. Men man styr inte över allt.

  Gravidmagen försvann aldrig helt mellan graviditeterna. Min hud gick inte tillbaka helt heller. Magen höll ändå funktionellt för ganska avancerad yoga (armbalansövningar t.ex.). Så jag tyckte ändå jag kände mig starkare än jag såg ut i bålen.

  Hur som helst. Underbart att det gått så bra för dig att komma i form. Bra att du har erfarenhet av mer komplicerad graviditet och att man inte alltid kan påverka allt. Och jag förstår att du vill peppa dem som faktiskt kan och bara inte tar sig för med det, men man behöver verkligen belysa den andra sidan också – nämligen att kroppen ibland gör lite som den vill under hormonpåverkan o.s.v. och att det är mycket individuellt hur det fungerar. Finns ju helt otränade som har lätta graviditeter , förlossningar och återfår sin gamla form supersnabbt och tränade som åker på komplikationer o.s.v. Så jag skulle önska att människor slutade döma. Många som tränar hela graviditeten brukar ju tycka illa om när mindre aktiva kommenterar deras träning som överdriven o.s.v. och likväl kan man kritisera dem som är mindre aktiva utan att veta allt om dem. Lite hänsyn åt båda håll vore trevligt tycker jag. :)

 27. Jenni 28 december, 2011 on 21:51 Svara

  Jag skulle gärna hänga med ifall det bara går/är möjligt! Kommer det att vara sådana träningspass man kan göra hemma/ute utan gymkort? Jag lovar att försöka mitt bästa och vara med så bra det går (den tiden äldsta är på dagis/jag inte har jobb). Duger det för att få vara med? Vill så innerligt komma i form för vår resa i mars…men får inte mig själv att börja träningen, fastän du skrivit en massa tips här i bloggen.

 28. Marta 10 juli, 2012 on 13:32 Svara

  Jag gillar utmaningar! Väntar nyfiket på att du ska berätta mer om din! Träna gör jag så mycket jag hinner och orkar, det är maten som är mitt bekymmer… ibland blir det bra och ibland blir det katastrof!

 29. Elin 3 februari, 2013 on 15:26 Svara

  Åh vad du peppar!
  Är i bra form nu i början av graviditeten, vilket ju så klart ger mig bra förutsättningar. Njuter av varje pass jag kan träna på som vanligt. Sommaren 2014 planerar jag att vara i mitt livs form. Å även ha en liten bebis

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna