VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Lofsans kostskola: Fråga om proteinmängd

Hur skall man tänka kring protein? Hur mycket skall man äta och vad händer med muskler och kroppen i övrigt om man äter för mycket? Är det ”dumt” att tex äta ett par skivor parmaskinka som mellanmål?

Jag har tidigare skrivit ett uppskattat inlägg om kost som du får gärna får fräscha upp minnet med: Lofsans kostskola del 1.

Proteiner lagras främst i våra muskler och är därför väldigt viktiga för muskeluppbyggnaden och vår totala hälsa eftersom även hud och hår, ögon och naglar är uppbyggda av proteiner. Överskott av proteiner lagras inte nämnvärt lätt utan används till energikälla direkt eller kan lagras som glykogen i musklerna och levern om inga glykogendepåer finns och kolhydratintag saknas i kosten. Överskott kan dessutom lagras som fett fast det är en omständig och krävande process för kroppen. Det är därför protein ingår i vissa viktminskningsprogram då det inte gärna omvandlas till fett. Dessutom är protein mycket mättande och hjälper även till att hålla nere blodsockret vid en måltid.

Vi rekommenderas att inta minst 0.8 gram protein per kilo kroppsvikt enligt Svenska näringsrekommendationerna, vilket kan kännas lite lågt. Det innebär att protein står för ca 10 – 15 % av energiintaget. Om man tränar mycket konditionsträning eller styrketräning eller har ett fysiskt ansträngande arbete så är 2 gram protein per kilo en bättre sanning. Tränar man bara konditionsträning så är 1.4 gram lämpligt. Många nyare kostmetoder föreslår även ett högre proteinintag än de 10 – 15 % som är rekommenderat normalt, tex LCHF. Närmare 20 % av vårt energiintag bör därför komma från proteiner för optimal hälsa enligt nyare rön, denna övre gräns har även Livsmedelsverket godkänt. I genomsnitt äter vi ca 15. 5 % protein i Sverige. För de allra flesta stämmer måttet en knuten näve protein per måltid som lämplig mängd.

20111215-110952.jpg


Kommentarer


  1. Jenny 15 december, 2011 on 12:56 Svara

    Skickar en styrkekram på Saras begäran.
    Hon har skvallrat om att lille Baxter är sjuk igen :(

    Hoppas det inte är något allvarligt och att det går över snabbt.

    KRAMAR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna