VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Frågor om muskeltillväxt och magrutor efter graviditet

Mikaela frågar:

Jag tränar ca 2-3 gånger per vecka. Igår gjorde jag en Bia mätning & för tre veckor sen gjorde jag min första mätning. Jag hade tappat lite i vikt (vilket jag är glad för) & det hade dragits av på både fettet & musklerna. Jag vill absolut inte tappa muskler. Så. Min fråga. Min Pt trodde att jag åt för lite kolhydrater & att det därför plockas energi på både muskler & fett. Hur sjutton ska man äta för att äta hälsosamt & ändå hålla vikt & inte förlora muskler? Tränar jag för lite kanske? Å förresten. Kan alla som varit gravida få magrutor (Kanske en dum fråga, men frågar man inget får man inget veta)… ?

Hej! Vad häftigt att du satsar så på dig själv med både PT och mätningar! Grymt!

En bia mätning är vetenskapligt accepterad mätmetod men långt ifrån 100% tillförlitlig. Jag skulle rekommendera att du gör mätningen samma dag i månaden, som tjej binder du mer eller mindre vätska beroende på var du befinner dig i månaden.

Nu har jag inte sett dina specifika siffror från mätningen och hur ditt kostupplägg ser ut idag, de skulle hjälpa mig vara mer individuell i min rekommendation till dig. Jag utgår (med tanke på att du genomfört testerna) från att du vill minska fettdepåerna och samtidigt öka muskelmassan? Om du ska lyckas göra detta samtidigt kräver det extrem noggrannhet och planering. Med 2-3 pass per vecka och en kontrollerad kost så att du ligger på ett underskott om cirka 500 kalorier per dygn så får du räkna med att minska båda två. Muskeltillväxten är beroende av protein men behöver snabba kolhydrater för en extra skjuts. Se över hur många gram protein du äter på en vecka. 1,5-2 gram per kilo kroppsvikt för en som tränar är lagom. Om du skulle öka träningsmängden till 4-5 pass per vecka skulle du kunna optimera din muskeltillväxt bättre utan på bekostnad av din fettförbränning. Har du möjlighet att öka din träningsmängd under en period?

Om du var min PT-klient hade jag höjt blicken från pappret och tittat på kroppen, mätt med måttband och framförallt tittat på testresultat från olika styrkeövningar. Om du blir starkare i gymmet, orkar mer, får bättre hållning och samtidigt minskar i fettvikt gör det inget om mätningen visar att du förlorat lite muskler också. Träna hårt i december och januari och gör en ny mätning sen. Det viktigaste är att du tycker att träningen är rolig och att du får de resultat du satt som mål. Bli inte för fixerad vid papprets siffror.

Angående magrutorna på mammor; alla kan ”få” magrutor (lättare eller svårare, generna styr mycket) men mammor har lite mer uppförsbacke eftersom huden på magen ofta är uttänjd. Men för de allra flesta är det fettreserver och inte uttänjd hud som döljer magrutorna, oavsett om man varit gravid eller inte. Sedan behöver du ha lite volym i magmusklerna också så att de blir lite bulliga när du spänner dem. Precis som biceps. Mammors problem med obefintliga magrutor beror oftast inte på att de varit gravida utan på att de varit/är inaktiva under många månader innan och efter förlossningen. Även den mest vältränade som skulle ta 9-14 månader off och ligga på soffan och äta som det känns bra skulle ha svårt att få magrutor sedan. 🙂


Kommentarer


  1. i min lilla lilla värld 23 november, 2011 on 20:56 Svara

    High five för den sista meningen!

  2. Mikaela 23 november, 2011 on 21:31 Svara

    Åh supertack för svaret.. Här ska det tränas minsann. Kanske inte blir gymmet 5 dagar i veckan. Men har kollat dina videos & allt går om man vill. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna