VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Tankar kring intervallträning och styrketräning

magbild
 • Intervallträning i samband med styrketräning ökar passets totala kaloriförbrukning.
 • Intervallträning ökar din förbränning flera timmar efter passet.
 • Ett kombinerat pass varierar din träning så att du inte tröttnar.
 • Välj ordning efter vad du prioriterar; bygga muskler=kör efter styrketräningen, förbättra konditionen eller förbränna så många kalorier som möjligt=före styrketräningen.
 • Välj maskin efter intresse: löpband, crosstrainer, cykel eller roddmaskin.
 • Använd pulsband om du vill beräkna kaloriförbrukning eller se pulsen. Det brukar finnas att låna i receptionen och kan synkas med konditionsmaskinen.
 • Använd antingen maskinens förinställda intervallprogram eller kör ett eget.
 • Värm upp 10 min, ställ in hastigheten/motståndet på en nivå som är riktigt jobbig att hålla. Kör 1-3 min beroende på ambition. Vila 30 sek-1 min mellan varje då du antingen vilar helt eller bara sänker nivån. Upprepa 5-15 gånger beroende på ambition. Varva ner 5 min och sedan är det dags att styrketräna eller stretcha.
 • Kör hellre 20 min riktigt intensivt än 40 min lite lagom. Det ska bränna i lungorna.
 • Intervallträning utomhus kan bedrivas uppför en trappa, en backe eller på platt underlag. Bestäm sträcka eller tid i förväg och rusa i väg! Upprepa 5-15 gånger
Det behöver inte vara så här extremt men det är ett bevis på att det fungerar; Intervaller byggde denna kropp…

Kommentarer


 1. Åsa B 22 november, 2011 on 21:07 Svara

  Shit vilken kropp. Imponerande 😉

 2. Mia S 22 november, 2011 on 21:22 Svara

  Tack för bra tips! Jag kan verkligen behöva lite intervallinspiration :-)

 3. Josefine 22 november, 2011 on 21:27 Svara

  Jag körde ditt Tabatapass idag. Var väldigt jobbigt, då jag var sliten från helgens träning. Men det var skoj, så det kommer köras igen snart!

  Vad menar du här: ”bygga muskler=kör efter styrketräningen, förbättra konditionen eller förbränna så många kalorier som möjligt=före styrketräningen” ? Ska jag köra konditionen efter styrketräningen om jag vill bygga muskler?

  Tack för du delar med dig av träningstips och inspiration! Det uppskattas verkligen :)

  • lofsan 23 november, 2011 on 07:35 Svara

   Ja, om ditt fokus är att bli starkare så ska du köra styrketräningen först så att du orkar pressa dig med handlarna. Alltid det du vill fokusera på mest först. Men variera i bland så att du inte kommer i slentrian.

 4. Elin E 22 november, 2011 on 21:30 Svara

  Tack för tipsen!
  Coolt att kvinnor också kan se ut så där, själv nöjer jag mig med att bli lite lagomt deffad efter den sista graviditeten. :)

  • lofsan 23 november, 2011 on 07:33 Svara

   Lagom är nog bäst!

 5. i min lilla lilla värld 22 november, 2011 on 21:32 Svara

  Intervaller och kesella hahaha

  Grymt! Mer än så behöver jag inte säga.

  Imorgon ökar jag intensiteten i passen. Jag är för mesig. DET SKA BRÄNNA I LUNGORNA, var det. Men du.. Kan jag köra så hårda intervaller varje gång innan styrkan? Tar det inte för mycket på kroppen?

  • lofsan 23 november, 2011 on 07:33 Svara

   Haha! Bra! Om det känns ok i kroppen och du varierar intervallerna tex växlar mellan 30, 45 och 60 sek kan du lägga in upp till fyra pass per vecka men det bygger på att du ökar mängden stegvis, precis som du gjort.

 6. Anna 22 november, 2011 on 21:38 Svara

  Kör du det inför varje stykepass eller hur många intervallpass kör du. Jag tränar ganska mycket iintervall, ca 2ggr/ vecka men det är längre och aldrig i samband med styrkan. Så om jag fattat det rätt är det KOMBINATIONEN som gör det och inte enbart intervall eller styrka?!

  • lofsan 23 november, 2011 on 07:31 Svara

   Exakt. Om du vill bli starkare räcker inte bara två pass per vecka. Och vill du bli bättre på intervaller räcker knappt två ggr per vecka. Självklart kan man köra ett rent intervallpass men mer än 20 min kvalité är svårt att hålla. Kör du längre än så ökar skaderisken om du kör på en hög nivå. Jag kör 4-5 styrkepass i veckan och alltid 10-20 min intervaller först och sedan 20-40 min styrka i triset eller fler övningar på raken.

 7. Paulina 22 november, 2011 on 22:07 Svara

  Om man både vill bygga muskler och förbättra kondition (och förbränna lite fett) kan man då köra intervaller före ett styrkepass och intervaller efter ett annat styrkepass. Jag menar att jag kör intervaller 2 gånger i veckan och kör den ena varianten den ena gången och den andra den andra gången. Eller hur rekommenderar du att man gör?

  PS, riktigt snygga resultat har du fått! Önskar jag också hade kommit så långt 😛

  • lofsan 23 november, 2011 on 07:27 Svara

   Absolut! Variation är jättebra!

 8. Jessica 23 november, 2011 on 07:45 Svara

  Jag har tränat på hyfsat bra i några månader. Mycke promenader och en del styrka (dock bara hemmaövningar)

  Nu har jag fått inflammation i hälen och får/ska inte promenera och springa på någon vecka, känns som värsta motgången. Vad kan jag göra för att behålla min kondition som inte belastar min häl?
  Jag vill ju inte förlora det jag faktiskt lyckats bygga upp

  Givetvis fortsätter jag me en de styrkeövningar, men även där belastar jag ju hälen i vissa övningar=(

  • lofsan 23 november, 2011 on 07:54 Svara

   Har du fått inflammationen pga promenaderna eller av något annat?

   Du får prova dig fram till något som inte gör ont. Cykla kanske? Om det bara rör sig om en vecka behöver du inte vara orolig för att du skulle tappa effekten. Snarare så kan det göra gott. Prova att simma om du vill göra något helt annorlunda.

 9. Malin 23 november, 2011 on 12:46 Svara

  Grym inspiration!

  Jag har en fråga kring styrketräning i t.ex. triset. Om jag kör tre övningar påraken och kanske15 reps eller så av varje övning av de tre som jag kör påraken. Ska jag kära det trisetet flera gånger på raken sen eller ska jag köra någon anna övning sen? Jag kanske lär för få repetitioner av varje övning?

  • lofsan 23 november, 2011 on 12:52 Svara

   Kul!

   Ja, kör två eller tre varv på varje triset så att du blir ordentligt trött i de musklerna. Helt rätt!

 10. Anna 23 november, 2011 on 16:45 Svara

  Gillar verkligen dina träningstips! Har du några tankar kring träning och förkyldningar? Jag har i princip varit förkyld (i omgångar) hela hösten och är så trött på det nu. Vill verkligen komma igång ordentligt med träningen och bygga muskler. Vill vara i toppform till vårt bröllop (16 juni 2012).

  • lofsan 23 november, 2011 on 16:49 Svara

   Kul!

   Jag tycker att halsont är ett big nono tillsammans med träning men lite efterhängsen hosta är inte lika illa. Det får du nog känna efter själv. Om jag var du skulle jag fokusera på varför du blir sjuk. Kanske har du brist på någon vitamin?

 11. Anna 23 november, 2011 on 18:24 Svara

  Jo alltså dunderförkyld är jag inte, utan mer eftersläpande. Sonen började förskolan i slutet av aug och sen dess har karusellen av förkyldningar och magsjuka varit igång. Jag äter rätt mycket broccoli och paprika (de dagar jag inte gör det tar jag c-vitamin brus). Annars äter jag rätt varierat, mycket ägg blir det. Ägg innehåller väl alla vitaminer vi behöver förrutom c-vitamin? Kanske skulle ta mig till VC och kolla om jag har något som borde botas 😛

 12. hanna 23 november, 2011 on 19:06 Svara

  Jag undrar också en sak: delar du upp kroppen när du kör styrka? Kan man ex träna överkropp med intervall efter 2ggv och underkropp med intervall 2ggv?

  • lofsan 23 november, 2011 on 19:33 Svara

   Du kan träna vilka övningar du vill efter intervallerna. Det beror på hur du lagt upp din träning.

 13. Mikaela 23 november, 2011 on 19:47 Svara

  Jag tränar ca 2-3 gånger per vecka. Igår gjorde jag en Bia mätning & för tre veckor sen gjorde jag min första mätning. Jag hade tappat lite i vikt (vilket jag är glad för) & det hade dragits av på både fettet & musklerna. Jag vill absolut inte tappa muskler. Så. Min fråga. Min Pt trodde att jag åt för lite kolhydrater & att det därför plockas energi på både muskler & fett. Hur sjutton ska man äta för att äta hälsosamt & ändå hålla vikt & inte förlora muskler? Tränar jag för lite kanske? Å förresten. Kan alla som varit gravida få magrutor (Kanske en dum fråga, men frågar man inget får man inget veta)… ?

 14. Paulina 24 november, 2011 on 14:16 Svara

  Kan du inte skriva om hur du gör dina intervaller? Vilka hastigheter osv? Behöver lite intervall-inspiration! Dessutom kan man tänka när det är som jobbigast: ”Klarar Lovisa detta så ska bannemig jag också göra det!”

 15. Fröken M 19 april, 2013 on 06:30 Svara

  Riktigt peppande !!
  Här kämpas det för att få bort den där sista lilla ”kängrupungen” på magen efter graviditeten… :)
  Ha en skön dag !

 16. […] Inspirationen då?!?! Jo den kan man lugnt säga att jag fick imorse då jag läste detta inlägg: http://blogg.alltforforaldrar.se/lofsan/2011/11/22/tankar-kring-intervalltraning-och-styrketraning/ […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna