VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Varför skaffa barn tätt och ha äldre syskonet på förskola?

 • Inlägg av:
 • Datum:
 • Kategori: Lofsan

Jag fick en fråga om varför Sixten går på förskola, han är ju bara 2,5 år och Baxter och han har ju varandra härhemma. Minns inte exakt frågan men den handlade också om varför vi har två barn så tätt om jag nu är missnöjd med att inte kunna ge ensamtid till Sixten.

Det är 14,5 månader mellan barnen, vi ville ha dem så nära varandra som möjligt men aldrig hade jag kunnat tro att det skulle gå så fort att bli gravid efter att jag slutat amma. För mig har det aldrig varit en självklarhet att kunna bli gravid så att ”planera” syskon är inte min grej. Jag är tacksam över att vi har fått två barn överhuvudtaget, att det blev tätt i tid mellan dem blev bara en bonus.

Jag vet att många föräldrar känner, kanske inte dåligt samvete, men har en inre önskan om att kunna ge mer ensamtid till sina äldre/yngre barn, oavsett om det är 1, 5 eller 8 år mellan syskonen. Det är inget som bara föräldrar med två barn tätt som känner. Håller ni med längre avstånd mellan barnen med?

Sixtens förskoleplats har vi noga övervägt, det finns för- och nackdelar med att ha sitt barn på förskola. Om inte jag hade blivit gravid med Baxter hade Sixten börjat när han var 1 år. Jag sköt fram starten ända till februari från augusti för att det var viktigt för mig att vi (Sixten, Baxter och jag) skulle hinna gänga ihop oss härhemma. Jag skulle nog vilja ha Sixten hemma mer än vad jag har och det är därför han ofta är hemma på fredagar eller blir hämtad tidigare. Kruxet är att jag inte är hemma på dagarna, jag jobbar ca 40% utspritt på varje dag. Det är mycket smidigare för mig att bara ha med mig Baxter till jobbet eller passa på att sitta och skriva när han sover än att ta hänsyn till Sixten som behöver mycket mer stimulans än Baxter.

Det hade varit annorlunda om jag var en sån mamma som hänger i parken varje dag eller sitter i soffan men sån är inte jag och kommer aldrig att bli. Där vi bor nu finns varken en gård eller en park att vara i som passar barnen och för mig är det väldigt viktigt att Sixten får vara utomhus och leka varje dag. Sixtens förskola har en helt fantastisk gård som de använder 2-4 timmar varje dag. De har en grym pedagogisk verksamhet och Sixten lär sig så mycket som jag inte kan ge honom.

Som personlig tränare kan man inte först vara gravid, sedan föräldraledig 1 år och komma tillbaka till gymmet och tro att kundkretsen finns kvar. Jag tror att många egenföretagare känner igen sig? Jag har dessutom förmånen att få jobba med något jag brinner för, det är få förunnat, så att gå till jobbet varje dag trots att jag har en bebis med mig är ingen uppoffring, snarare ett privilegium. Men jag skulle inte jobba på bekostnad av Sixtens utveckling och att bara hänga med mig som en svans på dagarna skulle säkert vara roligt för honom som i att leka på MiniSats. Men det finns många fler kvaliteter han behöver och de kan förskolan ge på ett bättre sätt. Sedan har jag förmånen att i framtiden aldrig behöva ha mina barn på förskola/fritids mellan 08-17 utan mina barn kommer att kunna gå 09-14/15 på dagarna just eftersom jag hela tiden bibehållit min kundkrets och mitt nätverk och kan styra mitt jobb efter familjens behov.

Jag är inte den som försörjer vår familj, Hans och jag gör det tillsammans, och då har vi valt att pussla ihop det på detta sätt. På gott och ont.

Hur tänker ni andra med syskon kring detta?


Kommentarer


 1. ida-maria 7 oktober, 2011 on 09:55 Svara

  Blir fortfarande lika förvånad över att folk kan ställa sådana konstiga frågor. Frågor som gäller hur ”man kan göra si och så”. I grund och botten handlar det ofta om avundsjuka eller ens egna dåliga samvete, tror jag.

  Dock har jag förstått efter att ha läst mammabloggar som är boende ute på landet och inte i en stad att då håller man båda barnen hemma under tiden föräldern är föräldrarledig. Så man har nog olika tänk om man bor i en stad eller ute på landsbygden. Vilket inte är så konstigt.

  Men det är väl klart att Sixten ska få chansen att få en pedagogisk verksamhet? Han var ju hemma med dig ett bra tag och fick allt som Baxter får nu. Och snart är det dags för Baxter att börja på förskola. Inga konstigheter….

 2. Maria 7 oktober, 2011 on 11:25 Svara

  Vi har exakt två år mellan våra pojkar. Storebror hade redan gått en termin på förskolan (vi arbetade) när lillebror föddes och därför kändes det helt självklart att han skulle fortsätta gå.

  Jag tycker inte det är synd om barn för att de måste vara på förskolan, tycker det är en rättighet. Visst är de väldigt små så kanske de inte har det behovet och det är kanske olika från barn till barn när de är redo och mottaglig för förskolan.

  Storebror hade en jätte jobbig vår på förskolan, trivdes inte speciellt men vi hade ju inget större val då eftersom vi behövde jobba.

  Vi bytte förskola nu till hösten och han trivs super. Som du säger så får de ju så mycket som de inte får här hemma. Det är ju ändå en pedagogisk verksamhet och har man en bra förskola så mår de ju bra och utvecklas enormt.

  Här får föräldralediga föräldrars barn endast gå 15 h i veckan. 5 h / dag tre dagar i veckan. Lite för lite tycker jag om barnet är 4-5 år..men vår son är ju endast 2 år så det känns helt lagom för oss.

 3. Stina 7 oktober, 2011 on 11:38 Svara

  Mycket bra skrivet! Länkar hit och skriver ett inlägg jag också. Det är många som lägger skuld över att jag har Bella på förskola när jag själv är föräldraledig…

 4. Anna 7 oktober, 2011 on 11:55 Svara

  Jag blir så trött på kommentarer som dessa. Det spelar ingen roll hur många år det är mellan barnen. Det äldre barnet kommer ändå känna att det får mindre tid. Det är inget skadligt utan är helt normalt. Dessutom mÅr barn bra av att få vara tillsammans med sina vänner på förskolan, träffa andra vuxna och bli utmanade intellektuellt. Jag önskar att vårt äldsta barn fick vara på förskolan mer än de 15 timmar han är där. Tyvärr missar han en massa bra pedagogik som jag inte har möjlighet att ge honom. Du behöver inte på något vis försvara varför ni väljer att göra som ni gör. Detd finns vad jag vet ingen mamma eller pappa som inte gör allt i sitt liv för att få pusslet att gå ihop och som se till sitt barns bästa. Känner att jag får sluta där för jag blir bara mer o mer irriterad över den korkade kommentaren du fick. Jag trodde vi kommit längre än så 2011.

 5. Anna 7 oktober, 2011 on 12:03 Svara

  Hello, snubblade in på din blogg precis och såg att vi har söner i ungefär samma ålder 10 mån… såg även att du har en iCandy, måste bara fråga om du har upplevt något konstigt med den. Jag har nämligen oxå iCandyn men förra veckan mitt under en promenad när Anton låg och sov i den så slutade låsmaniken på sittdelen att fungera och huvudändan på sittdelen ramlade bakåt :( Tänkte höra om eran oxå better sig konstigt?

  Kram

 6. Gunilla 7 oktober, 2011 on 12:22 Svara

  Jag tycker du är grym på att svara på frågor och påståenden utan att det känns som du försvarar dig. Jag hade blivit vild och tagit det som kritik direkt. Det finns väl oftast bra skäl till att ha barnen på förskolan och jag skulle blivit ärligt förvånad om du ”bara skickat dit” Sixten utan att tänka igenom det. Jag håller helt klart med dig. Förskolan kan ge barnen en del som vi föräldrar på ett eller annat sätt inte kan ge våra barn på de tiderna. Du har dina skäl, jag har mina och nån annan ett annat skäl. Sen är det lätt att glömma att vi alla har olika tänk vad gäller saker som förskola etc.

  Jag är grymt opepp idag, men lyckades med att riktigt bra pass på gymet imorse. Så firar vi in fredagen här. Hoppas ni får en mysig fredag också trots sjukdom. Krya på din killar!
  Kram

 7. Eva 7 oktober, 2011 on 12:24 Svara

  Bra och sakligt svar.

 8. Life of Lisa 7 oktober, 2011 on 13:17 Svara

  Vad bra skrivet.
  Jag håller med dig om allt (och ja, även med 2½ år emellan tänker man lika). Och allt som skrivs i kommentarerna.

  Dessutom är det timmarna då Stella är på förskolan som Max kan få det som Stella fått. Min fulla uppmärksamhet.
  När jag är själv med båda får han bara hänga med, inget (nästan) blir på hans villkor. Jag kan inte SE honom på samma sätt. Stella tar det mesta utrymmet.
  9-15 är min och Max tid. Vi älskar det båda.
  Och visst saknar jag mer ensamtid med Stella, men man gör så gott man kan, och jag tror hon känner sig både uppskattad och älskad och allt sånt. Det går ingen nöd på henne. När jag är med bara henne eller pratar om hur mycket jag tycker om henne så lägger hon alltid till ”Och du älskar Max också!”, mer för att jag ju inte får glömma honom. Så noll rivalitet där.

 9. hanna 7 oktober, 2011 on 13:53 Svara

  Jag har två flickor som det är 17 månader mellan. Vi ville ha det så och det var våran plan.
  De är nu 5 1/2 och 7 år och jag har alltid varit hemma med båda och är fortfarande det (fast stora går 1:an nu) Jag jobbar helger men hemme vardagar men jag har Endå kännt att det äldre fått mindre tid för hon har alltid också varit mer självständig och den mindre krävt lite mer.
  Så de jag skulle säga var att det spelar nog ingen roll,man kan nog känna så hur man än gör.

 10. Karro 7 oktober, 2011 on 14:58 Svara

  Så bra skrivet, men sorgligt att ens få frågan. Jag har 2 år och 4 mån mellan mina och storebror är på dagis 15h i veckan. Då kan ja precis som life of Lisa skriver, ge lillen det storebror fick.
  Men vill man ha båda hemma samtidigt är väl det precis lika bra som att ena är på dagis, att få välja själv hur man vill göra utan att bli ifrågasatt är väl fantastiskt!!!

 11. Aniika 7 oktober, 2011 on 15:04 Svara

  Jag gick från att jobba mer än heltid som jurist, till att få två barn i tät följd och vara hemma med dem. Har haft privilegiet att fortsätta jobba en hel del hemifrån, när barnen sover, eller när min man är hemma. Vi har haft store killen hemma hela tiden, även när lillan kom. Barnen är nu tre och ett år gamla. Under tiden jag gick på öppna förskolan fick jag hela tiden frågan varför jag inte lämnade mina barn på förskola, och hur jag orkade att ha båda hemma!?

  Det bästa är väl ändå om alla får göra det som känns rätt för just deras familj. Det finns många som tycker och tänker! Skönt att vi lever i ett land där vi själva får bestämma hur vi vill göra.

  Kul att följa din blogg, du ser grymt fit ut!

 12. Frida - Militärmamman 7 oktober, 2011 on 21:40 Svara

  Elise började på förskolan när hon var 13 månader och både jag och Militärpappan gick tillbaka till att arbeta 100%. Vi pusslar med tider och jag har förmånen att flexa samt att Militärpappan med ojämna mellanrum är borta på övning flera veckor i sträck, men också hemma och ledig lika mycket. Elise är på förskolan ca 30 h per vecka.

  Om ett par månader föds en till Militärbebis i familjen (det blir 19 mån emellan syskonen) och vår önskan var att få barn tätt, men liksom du skriver, ingen självklarhet.

  Elise kommer att fortsätta på förskolan de 15 h per vecka somhon har rätt till. Det är för allas skull. För Elises skull, att få leka med andra barn, att få pedagogisk stimulans och möjlighet till utveckling på en helt annan nivå än jag kan erbjuda henne, Det är deras jobb, de är utbildade pedagoger och bedriver pedagogisk verksamhet. När Elise är på förskolan har jag möjlighet att vara ensam med Militärbebisen och komma in i allt med nya rutiner och kanske vila om jag behöver det, så jag kan vara en bra mamma åt mina barn dygnet runt.

 13. Carina 7 oktober, 2011 on 22:25 Svara

  Tycker att du verkar vara en sund och klok mamma som är väldigt lyhörd för dina barns behov. Att ha förmånen at ha sina barn på förskola mellan 9-15 är inte alla förunnat och jag har i mitt jobb(förskollärare) sett många stressade föräldrar som tyvärr är tvugna att lämna barnen 8-17 eller ännu längre varje dag. Ibland kan man så klart fundera på varför vissa föräldrar väljer att jobba heltid och prioritera dyra utlandsemestrar istället för att spendera tiden med sina barn, men de barnen kanske har det bättre på förskola så att de föräldrarna kan njuta av de stunderna de tillbringar med barnen. Alla är vi oika.

 14. Rosahjärtan 9 oktober, 2011 on 12:42 Svara

  Jag har oxå fått frågor som denna, speciellt när Mini var nyfödd & jag & pappan var hemma båda två medan Gos gick sina timmar på förskolan. I det fallet valde jag att inte diskutera saken då det kom från en ung person utan egna barn. Jag vet själv hur jag tänkt om saker INNAN jag varit med om dem själv & om jag ska ha en diskussion vill jag att vi ska vara på ”samma nivå”.

  Vi har ca 3 år mellan barnen & den äldsta är sina 15h på förskolan & hon ÄLSKAR att gå dit. En snart 4 årig tjej behöver ganska så mycket stimuli & jag känner att man inte riktigt hinner ge det när man även har en till yngre att ta hänsyn till med sina mat & sovtider & annat som nehöver pysslas med. För henne är 15h på förskolan i minsta laget men vi tackar & tar emot & vi & hon är glada för de timmar hon får gå. Vi har även valt att dela lite på barnen dvs att lämna till far&morföräldrar lite då & då & få egen tid med ett barn i taget. Vi har tex nyss kommit hem från 4 dagar i Spanien med den äldsta medan den yngsta varit hos farmor & farfar. Detta anses konstigt i mångas ögon men för oss & för barnen fungerar det utmärkt & jag ser det som en positiv sak att barnen har tillfälle att skapa relationer med andra vuxna än sina föräldrar! För det kommer för eller senare en dag när man som förälder av en eller annan orsak inte kan vara med sitt barn & man behöver någon annan vuxen som barnet är tryggt hos.

  Vi har även valt att vara hemma länge med båda barnen dvs att de börjar på förskola efter de fyllt 1½ år & jag har även & kommer att arbeta deltid. Men det fungerar inte för alla familjer & man får repektera att det fungerar olika hos olika familjer. INgen är bättre eller sämre mamma/pappa för det -vi gör alla så gott vi kan efter det VI tror på!
  KRAM

 15. jennyn 11 oktober, 2011 on 23:18 Svara

  Men sen är det oxå bra för Sixten att vara på förskolan några timmar per dag. Träffa kompisar i sin ålder men även äldre så att han kan lära sig lite av de i leken. Eftersom man alltid lär sig i leken. Han får sakna mamma och lillebror lite, det behövs ibland;).

  Sen för Baxter är det väl bra att storebror är borta några timmar per dag så att han får den ensam tiden som Sixten fick när han liten bebis. Jag tycker det är positivt att ha sina barn på förskolan. De lär sig mycket, de får träffa kompisar.

  Så att ha sina äldre barn på förskola när man är mamma ledig är bra för alla inblandade;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna