VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Hur hårt kan / bör man träna som gravid?

Hanna undrar hur hårt man kan träna som gravid med tanke på puls och mjölksyrenivåer.

Graviditeten delas upp i trimestrar och under den första trimestern kan man träna på som vanligt även om många mår väldigt illa och drabbas av extrem trötthet i början. Om du är så pass tidigt gravid att du inte ens vet om det så är det heller ingen fara för graviditeten att träna.

Det finns inga studier som visar hur foster påverkas av mjölksyra (vilken gravid vill utsätta sitt växande barn för risken) och därför är man i Sverige extremt försiktig i sina träningsrekommendationer till gravida kvinnor och ingen rekommenderas att träna på mjölksyrenivå.

Ju mer gravid du blir desto mer blod får du i kroppen och det blir tyngre för kroppen att jobba på samma belastning som tidigare. Om du normalt sett joggar på 10 km/h med 150 i puls kanske du har samma puls på 8 km/h efter halva graviditeten. En generell rekommendation är att man som gravid inte ska överskrida 70% av sin maxpuls (220-din ålder) men jag tycker att det är bättre att lägga pulsklockan åt sidan och för en gångs skull lyssna ordentligt på kroppen. Det ska inte vara jobbigare att konditionsträna när man gravid än jämfört med tidigare, då kör du för hårt. Är du van att träna hårt kan du behöva bromsa dig men om du vet med dig att du är en lagommänniska så kan du konditionsträna i det tempo och på den nivå som känns bra.

Om DU vill läsa fler frågor jag fått om träning före, under och efter graviditet eller ställa din egen får du gärna klicka dig till min expertsida här hos Allt för föräldrar eller så kan du ställa din egen fråga här i bloggen eller via mail (lovisa.sandstrom@me.com).

En liten parantes för dig som är intresserad av ämnet träning och graviditet;

Tidigt i graviditeten skjuter hormonnivåer i taket och blodvolymen ökar vilket leder till en ökad prestationsförmåga hos kvinnliga elitidrottare. Detta sägs ha utnyttjats i Östtyskland där tränarna gjorde tjejer i styrkegrenar och uthållighetsidrotter som simning gravida, tjejerna tränade stenhårt eller tävlade och vann. Sedan gjordes medicinsk abort. Huruvida det är sant eller inte låter jag vara osagt men alla studier visar att en kvinnas syreupptagning är som störst när hon är gravid i tredje månaden. Med andra ord; en graviditet ger i början samma effekt som bloddoping gör. Om du efter att ha fött barn satsar på att bli vältränad igen och tycker att träningen känns lätt så beror det sannolikt på att du tränade under graviditeten och kroppen anpasade sig efter de förutsättningar som rådde och numer tycker att ett träningspass är piece of cake när det inte finns ett foster i magen. :-) Tro på det om ni vill.


Kommentarer


 1. Elina 24 augusti, 2011 on 20:51 Svara

  Vad glad jag blev när jag hittade din blogg! Jag är gravid i vecka 21 och behöver träningstips nu när jag är gravid. Börjar bli lite orolig på om jag tränar magen rätt. Jag gör plankan och så spänner jag magen/drar in naveln mot ryggraden när jag värmer upp på crosstraining-maskinen och även när jag gör andra övningar på gymmet för att ha bra hållning. Är detta bra träning för magen borde jag göra annorlunda? Känner att bebisen börjar sparka en massa när jag tränar, antar att det är för att jag spänner magen och hon får mindre plats att röra sig på.. Tack på förhand! :)

  • lofsan 24 augusti, 2011 on 21:47 Svara

   Absolut! helt rätt!

 2. Hanna N 24 augusti, 2011 on 21:48 Svara

  Jättekul att läsa lite om träning och graviditet ! Jag är i V 10 nu och har bestämt mig för att träna så länge allt känns bra. Jag som i vanliga fall ( alltså innan graviditeten) älskar träning får nu verkligen kämpa för att genomföra min bestämda pass. Det känns som all min kondition och styrka är som bortblåst ! Skitjobbigt.. Är det vanligt tror du ? Jag hoppas det vänder snart !
  Tack för en inspirerande blogg !

  • lofsan 24 augusti, 2011 on 22:32 Svara

   Grattis till graviditeten!

   Många känner sig trötta och omotiverade att träna i början men det brukar kännas bättre sen. Om inte annat så blir ju kroppen piggare av träning så det är bara att bestämma dig. 2-3 ggr per vecka är lagom och som du säger; kör så länge det känns bra!

 3. Johanna 25 augusti, 2011 on 09:35 Svara

  Tack för att du tog dig tid att lägga ut information! :)

 4. Johanna 27 augusti, 2011 on 13:35 Svara

  JAg har en undran som gäller träning under graviditet…

  Denna vecka har jag kört två kombipass spinn+ pump pass och på ena spinnpassen hade jag haft en maxpuls på 161 och medelpuls på 142.. det andra passet idag körde jag på och hade en maxpuls på 175… Det var så roligt och jag drogs med så jag missade att kolla pulsklockan på två låtar och såg att jag stegrat i puls…… :( :(
  På mitt crosspass 50 min hemma så hade jag en maxpuls på 157 och medelpuls på 138.. också rejält svettig och varm…

  På spinnen idag blev jag ordentligt varm och svettades floder… vilket var jätteskönt såklart men nu blev jag orolig efter att ha läst i min bok Stark, Glad, gravid…

  Här står det: kort sammanfattat: ” Den största anledningen till att rekommendationen tidigare var att vara restriktiv med träning under graviditeten var rädslan för en förhöjs kroppstempratur som i det här sammanhanget definieras till 39.1 har visat att under vissa känsliga skeden av fostrets utveckling visat sig kunna relatera till såkallade slutningsdefekter. Ett exempel på en sådan defekt är ryggmärgsbråck som kan leda till att barnet får leva med olika grader av funktionshinder. Risken för sådana missbildningar finns mellan graviditetsvecka sex och sju och när det gäller tempraturen är vecka sex sen mest känsligaste.

  Det finns inga studier som visar på ökad risk för missbildningar hos fostret i samband med träning eller att gravida kvinnor som tränar skulle nå en kritisk tempratur. Istället så är det faktiskt så att tempraturen i en gravid kvinnas kropp sjunker kontinuerligt under graviditeten samtidigt som hon känner sig varmare och svettigare.

  Det beror sannolik på att den gravida kroppen har en skyddsmekanism som hjälper till att ställa om kroppsreguleringen. Kroppen blir helt enkelt bättre på att regulera tempraturen under graviditeten för att skydda barnet”

  Nu blir jag orolig… jag har precis dragit igång med träningen och är i vecka sex… och jag har kört tre konditionspass, alla där jag blivit rejält varm och svetten bara runnit om mig…. Jag blir liksom inte klok på det här, ska man bara ta promenader eller? Har jag skadat fostret för evigt nu?!?!

  Sen står det också i boken under Intensistet hur hårt? Att pulsen bör ej överstiga 160 i puls…

  Tacksam för svar hur du ställer dig till detta…. är det dags att få panik eller?

  • Maggie 3 juli, 2013 on 19:57 Svara

   Hej,
   Jag fick just veta att jag är gravid, en vecka efter BIM, och är på ett två veckor långt träningsläger. Träningarna, racketsport, är ganska hårda…är det någon fara tror du?

 5. jessica 23 januari, 2013 on 11:04 Svara

  Hej
  JAg är i V34 +2 och försöker träna i 2-3/dar/veckan, hur länge kan man köra? Tränar både spinning och jympa (utan hopp)?

  Mvh
  Jessica

  • Lofsan 23 januari, 2013 on 13:01 Svara

   Om du mår bra kan du träna fram till förlossningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna