VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Lofsans kostskola

Jag har skrivit ner några tankar om måltidsordning och energifördelning, väldigt förenklat men förhoppningsvis lättförståeligt även om man saknar förkunskaper. Detta är konkreta tips och ren fakta även om andra har en annan syn på ämnet. Denna text är avsedd som ett enkelt sätt att förklara att det är inte vad du äter som spelar roll, utan när och hur mycket. Se detta inlägg som en liten lektion i näringslära för dig som vill få bättre struktur i matintag kombinerat med träning. Vill du använda dig av LCHF eller Nutrilett får du vända dig till någon annan expert eftersom jag är inriktad på kost och träning.

Vill man träna, må bra och se resultat samtidigt är varken svältdieter eller hårt dragna förbudmetoder optimala.

Svenskar är indoktrinerade i frukost, lunch, middag och 1-2 mellanmål. Utomlands äter man på ett helt annat sätt. Det finns såklart inget rätt eller fel; välj det som passar din kropp och livsstil. Våga prova dig fram till den metod och de klockslag som passar dig bäst.

Energiinnehåll i mat mäts i kilojoule eller vanligast kalorier. Det totala energibehovet varierar från människa till människa. En stor människa förbränner mer än en liten (jämför en stor bil som drar mer bensin än en liten), muskulösa förbränner mer än smala, muskler mer än fett, att stå upp förbränner mer än att ligga ner. Genetik spelar också en stor roll; vissa har högre förbränning än andra. Vissa kraftigt överviktiga människor hävdar att de har fel på de organ som är aktiva i förbränningsprocesser men i själva verket är det extremt få som har biologiska fel i sin omsättning. Däremot kan du störa din förbränning genom att experimentera med dieter, soppmetoder och pulverkurer. Kroppen ställer in och om sig och tappar den finkänslighet den normalt har.

Här finns ett verktyg för dig att beräkna hur mycket energi du uppskattningsvis gör av med under ett dygn. Om vi ponerar att du inklusive träning gör av med 2000 kalorier per dygn så är 2000 kalorier 100% av ditt energibehov. 100% som ska fördelas över dagen. Se dina 100% som ett balanskonto som antingen kan ligga på underskott eller överskott beroende på livsstil och mål.

Alla studier visar att en jämn energifördelning över dagen är det bästa för att kroppen ska fungera som mest optimalt. I själva verket äter många för liten frukost, ingen lunch och gigantisk middag. I slutändan är det det totala energiintaget som spelar roll men en ojämn måltidsordning ger en ojämn förbränning och kroppen gör av med mindre energi än vad den skulle kunna göra om den fick energi jämnt utspritt.

Prova dig fram till en måltidsordning som passar dig; frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare kanske passar dig som vaknar vrålhungrig på morgonen. Vet du med dig att du ofta är hungrig/sugen kvällstid trots en bra middag så beror det troligen på att du har ätit för lite under dagen eller missat ett mellanmål.

Vilken energifördelning som är mest optimal är svårt att säga på individnivå, då krävs det ett laboratorium och blodprov. Men ett generellt räknesätt i % är 25 frukost, 25 lunch, 25 middag och 12,5 för två mellanmål.

Ni är många nyfikna på hur min måltidsordning ser ut; Jag äter oftast som ovan med ett mellanmål vid 15 och ett vid 22 innan sängen. Det senaste målet består ofta enbart av protein och fett för en så liten insulinutsöndring som möjligt. Det är insulinet som lagrar fett. Dessutom mättar protein och fett mycket bättre än kolhydrater och jag hatar att vakna hungrig på natten.

En annan metod jag använder mig av är att äta under dagen fördelat på fyra måltider. Till exempel om jag fikar på eftermiddagen. Då står jag mitt kast kvällstid och avstår från kvällsmål. Då är jag i och för sig sällan sugen också.

Om jag tränar hårt på morgonen och behöver ett större återhämtningsmål/lunch kan jag fördela dagens mål så här: frukost 25%, lunch 33% och två större fast ändå små måltider på eftermiddag/kväll på ca 20% vardera.

Tränar man på kvällstid är det en bra idé att ladda med energi jämnt fördelat över dagen och spara en måltid på 25% till efter träningspasset. Jag mäter alltid i portioner; en portion per måltid som i mängd motsvarar en tallrik.

Några vanliga fallgropar som många vittnar om:

-underskattar energiinnehåll i pizza, chips,hamburgare och kebab. En pizza innehåller ca 2000 kalorier.

-misstar törst för godissug, drick ett stort glas vatten och se om du fortfarande är godissugen.

-tror att kroppen är godissugen fast den egentligen är hungrig.

-glömmer bort att räkna antalet timmar sedan senaste målet. 3-5 timmar är lagom.

-”förbrukar” värdefulla kalorier på balanskontot genom att äta såser som är kaloririka men inte bidrar med några näringsämnen.

-ligger för lågt i energiintag under dag 1 ”för att vara duktig” men är dag 2 vrålhungrig och äter mer än vad man skulle ha gjort om man legat på balans dag 1, så kallad överätning.

-måndag-torsdag fungerar rutiner bra men fredag-söndag fallerar strukturer och måltider hoppas över och ersätts med snask, vin och chips. Äter man 28-35 måltider på en vecka kan 3-5 av de vara lite onyttigare beroende på dina mål men inte 20 av 35.

Om man vill gå ner i fettvikt behöver man ha ett underskott på balanskontot för energiintaget utspritt under till exempel en vecka. Lagom underskott är 500 kalorier per dygn. Det är svårt att hålla detta underskott och samtidigt undvika hungerskänslor om man inte tränar. Genom att konditionsträna och styrketräna hårt ökar du din förbränning och hamnar på underskott om du äter lika mycket som du skulle ha gjort ändå. Ligger du på ett större underskott än 500 kalorier finns risken att du blir matfixerad och din kostsatsning bara blir kortvarig för att du går ut för hårt. Lagom är bäst.

Vill du å andra sidan gå upp i vikt till exempel för att bli mer muskulös eller vill ha kurvigare former behöver du ha ett energiöverskott på ca 500 kalorier. Dessa kalorier bör komma från proteinkällor som kött, fisk och ägg istället för chips. 😉

Hur beräknar man energiinnehåll i måltiden då? Antingen använder man en tjänst på nätet, Hälsovakten har till exempel en gratis provversion, söker i Livsmedelverkets databas, eller så tänker man att en normal portion på 25% är en knuten näve protein, en handflata kolhydrater och två nävar grönsaker. Din magsäck är ungefär lika stor som två knutna nävar så mer volym än så behöver du inte äta. Vill du minska ner andelen kolhydrater bör du öka på andelen nyttiga fettsyror (inte bearnaise, bacon eller grädde) och äta lite större mängd protein.

Det är svårt att ge individuella rekommendationer, jag har provat mig fram i flera år för att hitta det som är optimalt för mig och min kropp. Det viktiga att tänka på är att om du inte får några resultat behöver du göra en förändring. Slå inte pannan blodig mot väggen gång på gång.

Leta efter de verktyg som ger balans och välmående i ditt liv. Höj blicken och se bortom vikten eller måttbandet. Ge kroppen den energi den behöver och när du ska ”unna” dig något; unna kroppen något bra istället för något du är sugen på.

Det är såklart inte dödsviktigt med siffror hit och dit. Men försök att hitta känslan och ett flow av att du har kontroll på portionsstorlek och måltidsordning. Hamna inte i knät på någon annan som bestämmer agenda utan styr dina måltider själv. Hela familjen behöver inte äta bara för att din kropp behöver det.


Kommentarer


 1. anna ylitalo 17 augusti, 2011 on 09:14 Svara

  mycket bra inlägg..vettig information..håller just på att försöka finna motivationen att gå ner några (många) graviditetskilon…

 2. Lina 17 augusti, 2011 on 10:11 Svara

  Åh denna bloggen. Vad hade man gjort utan den?! Lofsan, du är en pärla ju!
  Nu ska minsann jag försöka ta tag i detta o luska ut hur jag ska göra med min kost.
  Tack för all bra information!

 3. Jessica 17 augusti, 2011 on 10:25 Svara

  Bra inlägg! Vi tänker lika =)

 4. I min lilla lilla värld 17 augusti, 2011 on 10:34 Svara

  Kosten har jag absolut svårast med. Jag tycker aldrig jag får till det riktigt, men så har ju också min kropp fått stå ut med mycket. Jag har inte svårt att äta rätt. Jag avstår gärna godis och kakor. Problemet är nog att jag äter för mycket eller för lite. Svårt att hitta rätt liksom

 5. Sanna 17 augusti, 2011 on 10:40 Svara

  Vilket bra inlägg! Hela din blogg är fantastisk! Så mycket bra information och framför allt inspiration!

  Jag undrar om du har några tips på bra mellanmål som är proteinrika men som inte är nötter (är allergisk mot alla slags nötter). Jag har ett ganska stillasittande jobb och försöker komma iväg och träna direkt efter jobbet de dagar jag inte hämtar barnen på förskolan. Jag har ofta många möten och har svårt att hinna med att äta en hel måltid mellan mötena och då blir det oftast att jag tar en banan innan träningen. Har du tips på något annat mellis som är bra att ta i farten?

  Tack igen för en underbar blogg! kram Sanna

 6. lillal 17 augusti, 2011 on 12:08 Svara

  Såå bra :)

 7. Jessica 17 augusti, 2011 on 17:19 Svara

  Lovisa, fasen va d skriver bra och inspirerande!!tusen tack för massa fina och bra råd:) kraaaam

  • lofsan 17 augusti, 2011 on 18:23 Svara

   Kraaam! :-)

 8. Lotta 17 augusti, 2011 on 23:34 Svara

  Du är ju helt grym! Det här är ju precis sådant man vill läsa om, lite klarhet och lite handfasta råd!!! Åh, du borde lanseras överallt! KRAAAM

 9. Annica 14 september, 2011 on 11:41 Svara

  Grymt bra att du skriver detta! Är så sjukt less på alla som skriver om dåliga sätt att gå ner i vikt/hålla vikten. Har själv förespråkat detta till släkt och vänner, men tyvärr är de många som tar den ”snabba” vägen. Du borde få skriva i en tidning! Kram

 10. Mia 5 januari, 2013 on 09:43 Svara

  Jag vill bara påpeka att kött, fisk, ägg kategorien också absolut kan innehålla bönor, linser eller soja/quorn produkter, om man ska ta hänsyn till vegitarianer och veganer?!

 11. Malin 19 februari, 2013 on 13:36 Svara

  Hej Lofsan
  Jag såg dig för första gången på Nyhetsmorgon i Söndags och gick in på din blogg och kollade runt lite. Mycket inspirerande.
  Jag har en fråga och det hade varit jätteroligt om du hade tid och lust att svara:
  Jag är rätt så lång och rund (179cm o 84kg) och det är ok men jag tränar styrka 2 ggr o kondition 2ggr i veckan o blir inte fastare?
  Jag tål inte fiber eller fullkorn och undviker men utesluter inte mjöl i socker.
  När jag räkanr ut kaloribehov med underskott på 500kcal för att gå ner så hamnar jag på 1600kcal + träningskalorier. Du skriver att man ska äta upp dom, jag försöker att äta mindre än hälften av dom men det händer inte så mycket ialla fall
  Min kropp är segare än många andras pga jojobantning men de sista 5 kg sitter som berget.
  Ska jag försöka äta lika många kcal alla dagar i veckan eller mer de dagar jag tränar?
  vad är ditt råd?
  Mer protein ? jag äter mycket protiein till frukost och även prodeindrink i samband med träning, nu vet jag att du inte gillar dom men det är snabbt o enkelt.
  tack för en inspirerande sida och jag kommer sitta klistrad vid tv på söndagarna hädanefter :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna