VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Recension av Bugaboo Donkey

_MG_6470

Jag har skrivit mer information om Bugaboo Donkeys svenska lansering.

Det är roligt att det har blivit en så stor uppståndelse kring vår nya vagn, Bugaboo Donkey. Förutom alla mail och frågor här på bloggen så kommer det fram mammor på stan (och blivande tvillingpappor!) som frågar saker om vagnen så det är på sin plats med en utförlig recension tycker jag.

Bugaboo Donkey är vår sjätte vagn i ordningen så mina erfarenheter från vagnar är stora. Vi har tidigare använt Teutonia Spirit (trehjuling), Gesslein Swift (lyxigare paraplyvagn), iCandy Peach (både som singel- och syskonvagn), Mamas & Papas Traveller (sulky i syskonmodell) och Mountain Buggy Terrain (trehjulad terrängvagn).

Eftersom Bugaboo Donkey i skrivande stund inte finns att köpa/beställa i Sverige så köpte vi vagnen i New York under en semesterresa. Fokus i denna recension kommer att ligga på vagnen och modellen i sig.  Jag har skrivit ett utförligt inlägg om att köpa barnvagn i New York.

En nylevererad vagn till en lycklig mamma och en bebis som måste provsitta direkt.

Jag har sammanställt alla de frågor ni läsare och andra har ställt om Bugaboo Donkey och berättar nedan om min personliga uppfattning om storlek på sitsar, chassikvalitet, varukorg, hjulstorlek och så vidare. Vill ni veta teknisk specifikation, mått och vikt så kan ni läsa mer HÄR. Jag nämner nedan både Urban Jungle och Phil & Ted. Dessa vagnar är dominerande på den svenska syskonvagnsmarknaden och fungerar därför som ”måttstockar”. Vi har alltid valt bort både UJ och Phil & Ted´s på grund av att barnen hamnar framåt utan alternativ och Phil & Ted´s modeller är dessutom trehjuliga vilket skapar instabilitet när ett tyngre barn sitter överst och kastar sig från sida till sida. Phil & Ted´s modeller har undantagslöst en plats som alltid ( i våra ögon) kommer att ses som sämre, den där bak. Vi har skaffat två barn tätt och varken Sixten eller Baxter ska behöva lida för att de är två jämnåriga barn och åka sämre än vad de skulle ha gjort med större åldersskillnad.

Bugaboo Donkey i (från vänster) Single Mode, Duo Mode, Twin Mode.

Sittdelarna

Mina söner är i skrivande stund sju (Baxter) och 22 (Sixten) månader gamla, normalstora. Båda använder varsin sittdel men i Duo Mode ingår det förutom två sittdelar också en klädsel för att trä om en sits till liggdel. Väljer man att köpa en Mono ingår bara en sittdel och en klädsel för att klä om ramen till liggkorgen. Vid Twin Mode ingår två sitsar och klädslar till två liggdelar. Sittdelarna är lite smalare än de traditionella till Bugaboo´s singelvagnar men jämfört med iCandy Peach´s främre sittdel känns de gigantiska. Sixten har 1 dm kvar med fötterna ner till ramen och minst 1 dm upp  till suffletten. Sittdelarna känns tillräckligt breda för både overall och åkpåse men vi har inte testat. Baxter halvsitter i stolen i lutat läge och kan med lätthet somna i det läget. Jag kan sakna en ombonad miljö kring hans huvud men det löser vi själva med en filt.

Sitsarna lutas enkelt med ett enhandsgrepp vid nacken på utsidan av ryggstödet. Det är enkelt att luta sitsen utan att behöva ta i eller rucka så att barnet vaknar. För att lossa sitsen från chassit krävs ett tvåhandsgrepp samtidigt som sitsen lyfts rakt uppåt med hjälp av handtaget på sittdelen eller liggdelen. Jämfört med iCandy Peach´s knappar för att luta eller lyfta stolen är det väldigt smidigt och enkelt utan att du behöver ha starka nypor.

5-punktselen glider lätt inuti ryggstödet så att det blir smidigt att byta barn mellan respektive sittdel utan att behöva justera längden på bältet manuellt. Dock tycker jag att det vore bekvämare om grendelen och spännet på selen (i mitten, mellan benen) satt längre ut på sitsen närmare knäet så att man slipper gräva efter den under rumpan på barnet. Händer mig varje gång.

Den allra största fördelen med Bugaboo Donkey tycker jag är möjligheten att vända barnen exakt som jag vill. Baxter åker alltid bakåtvänd men när vi är på restaurang och jag vill använda vagnen som barnstol så vänder jag på honom och fäller upp honom till sittande läge. Sixten vill sitta bakåt ibland och framåt ibland. Eftersom vi bor i stan är det viktigt för mig att skydda honom för stora intryck men när vi är i skogen vill han gärna sitta framåtvänd och till exempel titta på fåglarna. Jag gillar att Sixten kan titta på Baxter eftersom Baxter oftast är lutad till halvsittande och då blir det fri sikt åt sidan för Sixten som sitter framåt. När båda sitter bakåt håller Sixten ofta Baxter i handen, helt fantastiskt för mig att se och omöjligt i andra vagnar där barnen åker bakom varandra.

Bugaboo Donkey i Duo Mode med sittdel och liggdel

Suffletten

Suffletten finns i olika färger, du kan välja själv om du vill ha samma till båda sitsarna eller olika. Jag gillar att suffletten går långt ner när sittdelen är i helt uppfällt läge så att barnet inte får solen i ansiktet. I lutat läge täcker suffletten i princip hela kroppen och jag har inte behövt använda ett extra skydd för Baxter. Det jag gillar framförallt med suffletterna är den rymd de skapar. Det är högt i tak och bredd hela vägen. Sixten tycker att det är mysigt när den är nedfälld och vill gärna leka koja där inne. Suffletten har samma funktion som Bugaboo´s vanliga på Camelion med stålbågar insydda i tyget. De känns lite ömtåliga när Sixten vill leka och dra dem upp och ner utan att hålla rakt på ramen.

Chassit

Jag har tidigare sågat Bugaboo´s chassi eftersom jag har upplevt det som skrangligt i deras vanliga singelmodeller. Till Bugaboo Donkey har de förstärkt alla ramar och ökat flexibiliteten i axeln där sittdelarna fäster och handtag och mittbalk möts. Handtaget är vadderat och skönt att hålla kring och lätt att justera med hjälp av stå knappar/klaffar på sidorna.

Hjulen

Till skillnad från Bugaboo´s alla andra modeller är alla fyra hjul luftfyllda och fylls på med hjälp av en medföljande liten pump. Min erfarenhet är att luftdäck rullar bättre än skumfyllda däck men det finns alltid en risk för punktering. De bakre hjulen är lite större än de främre och vagnar rullar lätt över både kullerstenar och stigar. Främre hjulen går att låsa men det har jag aldrig behövt göra. Vid hjulens infästning på ramen är det extra stötdämpning som gör att vagnen rullar lätt trots två barn och full varukorg. Vagnen känns mer lättrullad än Urban Jungle`s syskonvagn, det kan ha att göra med framhjulens placering och barnens tyngdpunkt på chassit. Eftersom Bugaboo Donkey har luftdäck och en bra ”studs” i sig tycker jag att den med sina fördelar i separata sittdelar som kan vara vända bakåt konkurrerar ut Urban Jungle´s syskonvagn för den som väljer mellan de två.

Duo Mode

Trots att vagnens bredd ändras genom att en del av chassit dras ut från den andra känns det långt ifrån instabilt. Omvandlingen sker genom att tre knappar/klaffar öppnas och sedan håller man in en fjärde knapp samtidigt som man skjuter in/drar ut chassit. Jag gillar att Baxter kan sitta kvar i vagnen på förskolan medan jag lyfter ut Sixten, vinkar hej då, lyfter av hans sittdel och lämnar den i vagnförrådet. Jag skjuter in chassit och fäster den extra varukorgen bredvid utan att Baxter ens märkt något. Smidigt för en tvåbarnsmamma som alltid är på språng.

I Single Mode är chassit 60 cm brett. Det är samma bredd som Bugaboo Camelion. Duo Mode är 74 cm vilket tydligen ska vara den smalaste (riktiga, ej sulky) syskonvagnen på marknaden. Hans tycker att vagnen känns bred, nästan så att han skäms på trottoaren medan jag upplever den som smal, i alla fall jämfört med känslan som Urban Jungles syskonvagn ger. I Duo Mode går vagnen in genom alla dörrar och hissar, dock med liten marginal.

Varukorgen

En av vagnens stora styrkor tycker jag är den stora varukorgen undertill. Även om båda barnen sover i fullt liggläge går det att ställa två matkassar (max 10 kg) i varukorgen och dessutom ha plats kvar. De tre fickorna i nät inuti varukorgen är grymma att förvara småplock, blöjor och vällingflaskor i. Varukorgen expanderar när man fäller ut vagnen i Duo Mode. Smart. Om vagnen är i Mono Mode använder jag alltid den extra varukorgen på sidan och den tar 5 kg till. Vagnen är en riktig packåsna med andra ord, därav namnet. Jag har slutat använda skötväska sedan vi köpte Donkey.

I bilen

Vagnen fälls enkelt ihop genom ett tvåhandsgrepp på handtaget. Vagnen kan vara i både Mono och Duo Mode när man fäller ihop den men den tar såklart mindre plats i Mono Mode. Båda sittdelarna kan vara kvar på chassit och man kan ha grejer i varukorgen när vagnen är ihopfälld. Om man tar loss bygeln på sittdelarna går sittdelarna lättare att stapla och den tar mindre plats.

Bugaboo Donkey Mono Mode med extra varukorg


Fördelar med Bugaboo Donkey:

+Vagnen förändras enkelt mellan singel- och syskonvagn.

+Sittdelarna lutas enkelt med bara en liten enhandsrörelse.

+Inget barn behöver åka sämre än den andra (jämfört med Phil & Ted´s).

+Sittdelarna går att vända både framåt och bakåt, helt oberoende av varandra.

+Bra stötdämpning, till och med så att den går att jogga med om båda barnen sitter i.

+Lättrullad och svänger på en 50-öring.

+Gigantisk varukorg.

+Vagnen är smalare än vad den verkar vara.

+Snygg.

+Lätt att fälla ihop.

+Skönt handtag.

+Extra varukorg.

Nackdelar med Bugaboo Donkey:

-Suffletten känns ömtålig om en 2-åring rycker i den.

-Spännet på selen sitter något för nära ryggstödet och hamnar först under barnets rumpa när man sätter ner det (barnet).

Vill du veta mer om Bugaboo Donkey?

Den första leveransen av Bugaboo Donkey kommer till Sverige 1/9, läs mer HÄR. Förboka ditt eget exemplar genom att besöka Barnbutiken eller maila brogatan@barnbutiken.net för mer information.


Kommentarer


 1. Carola 18 maj, 2011 on 06:47 Svara

  Oj vilket inlägg! Men toppenbra :)
  Kul att hitta en vagn man är så nöjd med. Så känner jag med vår. Hade ju en syskonvagn på bredden innan man när jag var på stan i såg jag hur irriterad jag blev av att inte komma fram bland kläderna så därför köpte vi vår baby jogger o den är jag mycket nöjd med.

 2. Mimmi 18 maj, 2011 on 07:55 Svara

  Tack för en jättebra recension av Donkeyn! Jag anmälde mig till eventet också, vill gärna känna och klämma på den lite innan jag bestämmer mig.

 3. M 18 maj, 2011 on 12:04 Svara

  Vilken bra text! Googlade runt efter info om donkeyn då vi väntar barn nr 2 så detta var perfekt.:) Har mailat Barnbutiken och hoppas att jag kan få en plats. Man vill ju gärna klämma lite på vagnen innan köp.:) Vi är supernöjda med vår cameleon vi har nu och donkeyn verkar onekligen bra, och så snygg!

  Tack för all info!:)

  • lofsan 18 maj, 2011 on 12:31 Svara

   Grattis! Vad härligt för er!

   Då hoppas jag att vi ses hos Barnbutiken!

 4. Marlene 18 maj, 2011 on 13:08 Svara

  Du behöver inte ta bort sittdelarna i duo när du fäller 😉 Jag har samma vagn och behöver inte göra det :) Plötsligt blev det mer plats i bilen…

  • lofsan 18 maj, 2011 on 13:37 Svara

   Gud vad bra! På alla filmer gör de nämligen det på Duo men inte Mono så jag utgick från det!

   Måste till garaget och prova! :-)

   • Marlene 18 maj, 2011 on 15:47 Svara

    Den blir visserligen lite tyngre och otympligare att få in men du är ju stark 😉

    • lofsan 18 maj, 2011 on 17:30 Svara

     Fast kort. :-)

 5. Julia 22 maj, 2011 on 20:26 Svara

  Hejsan

  Jag kommer den 1 juni, var och skrev upp mig i förra veckan någon gång :)

  Just nu har jag den Basson Duo, som jag råkade se av en slump.
  Det är en dansk vagn och den är också 74 cm bred, fast det står 76 eller så på deras hemsida.

  Den köpte jag för att jag kan ha mina tvillingtjejer mot mig.

  Men den känns aningens B och jag är rejält sugen på en Donkey.

  Vet du hur det är med leveranstiden i Holland?
  Vi kommer förmodligen att åka förbi där i sommar och det vore toppen om man kunde svänga förbi någon butik och köpa en, helst utan att boka och betala i förväg, eftersom vi inte vet om vi kommer stanna till eller inte.

  Kram
  Julia

  • lofsan 23 maj, 2011 on 14:12 Svara

   Vad roligt! Tar du med dig vagnen så jag får titta? 😉

   • Julia 23 maj, 2011 on 18:16 Svara

    Min sambo har tagit ledigt så att jag kan titta på vagnen i lugn och ro men han kommer dit och lämnar töserna på väg till jobbet och även vagnen :)

  • lofsan 23 maj, 2011 on 14:16 Svara

   Jag har ingen aning faktiskt om Hollands system. Ta kontakt med alla butiker och kolla vilket system de har. I USA har vissa en väntelista på flera hundra medan andra kör först till kvarn.

   • Julia 24 maj, 2011 on 21:29 Svara

    Nu berättade min kompis att hon fått mail av butiken om besöket den 1 juni, jag har inte fått något mail.

    Vi var där samtidigt och skrev upp oss, jag skrev upp mig före henne.
    Vet du vad var det som stod i mailet?

    • lofsan 24 maj, 2011 on 21:32 Svara

     Okej, nej, jag har inte hört något. Jag kollar med Barnbutiken imorgon!

     • Julia 24 maj, 2011 on 21:40

      Ja gör det, du kan väl maila mig efteråt?

     • Julia 24 maj, 2011 on 22:03

      Ok min kompis vidarebefordrade mailet till mig och dom har skrivit fel adress till mig, ett k istället för ett t :(

      Man skulle svara om man skulle komma eller inte och det var först till kvarn, hoppas jag inte missar visningen nu pga det :(

      Jag svarade i alla fall dom och skrev att jag ville komma, hoppas hoppas.

     • lofsan 24 maj, 2011 on 22:25

      Det löser sig, jag fixar det annars.

      Bugaboo kommer vara där med sina vagnar och jag är där för att svara på användarfågor, jag har ju nästan bättre koll på körkänsla nu när vi har haft den några veckor.

     • Julia 25 maj, 2011 on 12:56

      Du är en ängel :)
      Än har dom inte svarat på mitt mail men jag håller tummarna.

   • Julia 24 maj, 2011 on 21:41 Svara

    Förresten, är det din vagn som kommer visas?

  • lizzy 25 maj, 2011 on 14:05 Svara

   ang. holland. min man var i amsterdam förra veckan, och alla butiker där hade 2-3 månaders leveranstid :( surt!
   men skriv upp er på väntelista! säkert bara att ringa runt till butikerna. http://www.bugaboo.com/c/document_library/get_file?uuid=82f6b2ea-646b-4d5a-90da-e55040412b22&groupId=10136

   • Julia 25 maj, 2011 on 16:42 Svara

    Ok om det är så lång leveranstid så kan vi lika gärna köpa i sverige.
    Man kunde visst lägga handpenning i butiken den 1 juni sa dom då jag var där.

    Så hoppas nu jag kommer in då, än har jag inte fått svar på mitt mail :)

    Tack för att du svarade :)

 6. Julia 26 maj, 2011 on 07:00 Svara

  Dom har inte svarat på mitt mail? Däremot så har om svarat på min kompis mail och bekräftat att hon och en vän är välkomna, vännen är jag så där är den frågan löst i alla fall.

  Men det känns lite oseriöst av dom att inte svara mig , bryr dom sig inte om sina kunder?
  Nej jag kommer inte att köpa vagnen av dom, jag kommer köpa den av Babyproffsen, där har jag handlat många gånger och fått bra service.

  Vi ses den 1 juni :)

 7. Ciis 21 oktober, 2011 on 22:07 Svara

  Måste man ha dendär varukorgen bredvid när man har singel mode?

  • lofsan 21 oktober, 2011 on 22:22 Svara

   Nej, man måste inte men då blir det tomt på den platsen.

 8. Jennie 24 april, 2012 on 08:40 Svara

  Hej!
  Jag provar att ställa en fråga här trots att tråden är från ett tag sedan.
  Hur gick det till när du reste hem med vagnen?
  Jag bor snart i Schweiz och reser mycket till Sverige och andra länder och skulle därför behöva en syskonvagn som är smidig att resa med. Vet du om Bugaboos egna transportväska fungerar till donkeyn? Eller är det en universell större som behövs?

  Tacksam för svar. (Från alla som har erfarenhet av det här)
  Mvh Jennie

 9. […] kommer att köpa ytterligare en ny Bugaboo Donkey i Duo Mode att ha som syskonvagn i vinter. Den är lättrullad genom snö, båda barnen har bra sitt- och […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna