VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Julgodis?

Den här hade jag med på LadySylvias blogg den 24/11

Sweets 4 my sweet

– Ska hon inte få äta kakor, utropade min väninna M.

Hon stod med ett färgglatt och prassligt paket fyllt med hårda kakor som fullständigt kryllade med E-nummer och härdade fetter.

– Självklart ska hon få äta kakor. Hon ska få äta massor med kakor, godis och alla tänkbara läckerbitar. Men inte några som innehåller saker jag tror är skadliga. Till exempel transfetter.

– Alltså, man kan inte skydda dom från allt här i världen, sa M och höjde förnumstigt på ögonbrynen.

– Nej, det har du verkligen rätt i, höll jag med och fortsatte:

– Men transfetter, cigaretter och kokain är sånt jag känner att jag som mamma faktiskt kan skydda henne ifrån.  Du vet, man gör vad man kan.

Det här är ett referat av vad som känns som en allt oftare förekommande diskussion. Min dotter börjar närma sig året och äter med god aptit allt som bjuds. Människor runt omkring oss vill bjuda henne på än det ena, än det andra. Allt som oftast någon liten godsak de har fått för sig skulle falla henne på läppen. Eftersom jag själv är noga med vad jag stoppar i mig, har jag självklart argusögon även på Trixis kosthållning. Än så länge har både kokain och cigaretter lyst med sin frånvaro på förslagslistan, men annars så duggar det tätt med tveksamma propåer.

Varför tror många att ”gott” är synonymt med färdigköpt? Jag kan baka kakor tusen gånger godare och helt utan vare sig transfetter eller raffinerat socker. Dåligt med tid eller ork? Nemas problemas, mosad banan med jordgubbar är färdigt snabbare än du hinner öppna ett rör med pringles.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna