Så fyllde lillbrorsan år och jag bakade såklart födelsedagstårtan! Som blev helt galet god!! Helt ärligt en av dom godaste jag någonsin bakat!
Bottnar 2st
4 ägg,
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gram smör
Vispa ägg & socker fluffigt! Rör i mjöl & bakpulver häll hälften i en vanlig rund bakform som du klätt med bakplåtspapper strö över små klickar med hälften av smöret grädda i 35 minuter på 175 grader gör sedan samma sak med resten av smeten och smöret (jag hade bara en form på landet) så jag fick vänta tills första kakan var klar innan jag kunde grädda den andra..
Det räcker helt klart med 2 bottnar men jag ville ha den hög så jag dubblade detta receptet så det sammanlagt blev 4 st bottnar!
Fyllning
5dl vispgrädde
300 gram philadelphia
1dl strösocker
1dl florsocker
massa skivade jordgubbar.
Vispa grädden i en skål blanda allt utom jordgubbarna i en annan skål och vispa rör sedan samman allt med en stor sked bre på bottnarna och lägg på ett lager skivade jordgubbar ovanpå fyllningen på varje tårtbotten! (Detta recept på fyllning räckte till 4st bottnar så gör man bara med 2 bottnar så halvera receptet på fyllningen)
Italiensk maräng
5st äggvitor
3dl strösocker
1dl vatten
Koka upp vatten och socker till 123 grader, när termometern når ca 100grader så vispa äggvitorna till ett hårt skum. När sockret och vattnet nått 123 grader så häll ner det i en tunn stråle ner i äggvitsskummet och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är helt kall.
Jag spritsade som tjocka sträck runt hela tårtan men det kan man ju bra på och göra som man vill, bränn sedan marängen med en gasbrännare så den blir sådär fin och brun.
Sen dekorerade jag med lite jordgubbar och kolasås:-) (ps blev inte as snyggt med kolasåsen) hehe
Kommentera