VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

CORONA -Droppsmitta

Hej finisar hoppas ni har en mysig fredagskväll Känns ju som att typ alla håller sig hemma just nu så tänker att man får göra det bästa av situationen..

Känns ju som att man inte kan posta något just nu utan att nämna Corona.. & det cirkulerar ju så mycket tankar, frågor, åsikter fakta & saker som inte äns stämmer… JAG fått så mycket frågor om detta eller oki det beror ju vad man tycker är Såå många men det är över 40 personer både vänner och följare som frågat (som om att jag skulle vara nån expert på detta) haha🤔 ÄHH jag är sjuksköterske student 😅 Men istället för att be alla stanna hemma så mycket det går & tvätta händerna mm som jag såklart tänker är en självklarhet att alla redan gjort! .

Så bidrar jag med att förklara vad droppsmitta är något många tydligen inte riktigt förstått😘

& vad är då droppsmitta ?
Det smittar i första hand genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Så nån måste alltså nysa / hosta på dig & om du får de i munnen näsa eller ögon så smittar det! Det är fortfarande oklart om den så kallade indirekta kontaktsmittan (enligt folkhälsomyndigheten) , det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, men virus släktingar till covid-19 kan överleva i flera dagar på t.ex. ett handtag! . Alltså att du tar där någon innan hostat eller nyst & sen stoppar handen du rört med i munnen i näsan eller kliar dig i ögonen! 🙌🏻Så nu när handspriten är slut på många ställen & man inte kan tvätta händerna om man nu t.ex. måste åka tunnelbanan så stoppa inte fingrarna i munnen eller näsan eller ögonen då tänker säkert många men det gör man ju inte ändå.. men visst har man väl stoppat nått gott🍬  i munnen eller fått smuts eller hår i ögat man sen petat bort av ren reflex … så TVÄTTA/ SPRITA händerna ofta & på rätt sätt! & RÖR INTE ANSIKTET det är där viruset tar sig in i kroppen! Genom ögon näsa & mun! 😘

DSC_0697

Passar även på att visa upp min nya fina vas från lagerhouse!

DSC_0723


Kommentarer


 1. Vera 13 mars, 2020 on 22:19 Svara

  Bra skrivet! Trodde det var luftburet🙈

 2. Brita Andersson 14 mars, 2020 on 11:24 Svara

  Jag trodde det flög runt i luften överallt 🙈 skönt att veta att det inte är så! Tack

 3. Natalie 14 mars, 2020 on 11:26 Svara

  Tack! Så otroligt trött på att alla influensers ska uttala sig om vad exakt dom tycker, så har dom ingen aning om FAKTAN bakom❣️Kram

 4. Karin 15 mars, 2020 on 16:42 Svara

  Fast tyvärr är covid luftburet också…. ”The discovery of the disease being airborne means coronavirus now has three modes of transmission. Direct transmission occurs when a person breathes the air close to an infected person who has coughed or sneezed. Contact transmission is when a person touches a contaminated surface then infects themselves by touching their mouth, eyes or nose. 😭😭😭

  • lisaabefelt 19 mars, 2020 on 23:04 Svara

   Hej jag utgår från infon på folkhälsomyndigheten.+ att jag skickade min text till en som jobbar med Corona patienter på Huddinge sjukhus för jag absolut inte ville skriva något som inte var rätt..:-)

   och det som beskrivs i texten du skickade är droppsmitta! Det är inte så en luftburen smitta smittar.. Det står att det man ska andas in luften nära en smittad som nyst eller hostat Det är inte vad som menas med luftburet.. ett luftburet virus som t.ex. mässling eller vattkoppor kan cirkulera i luften i flera timmar kan föras vidare via t.ex. ventilation och smitta andra människor.. Så smittar inte detta! Läs om droppsmitta och luftburen smitta på folkhälsomyndigheten! KRAM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna