VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

PÅSKIG BLÅBÄRS/CITRON TÅRTA

Todilooo

Asså vilken trist dag jag haft idag… Ja och det snöblandade iskalla vädret gjorde ju knappast saken bättre… Ni vet när absolut inget går äns väg.. Louie vaknade och gick ljudlöst upp och fick tag på ett nagelack.. Som han målade på sina händer och på kroppen på golvet & PÅ ENA MATSTOLEN… Så mörkrosa nagelack har alltså droppat ner på den ljusbeigea sammets stolen… Det var ingen direkt stämningshöjare på morgonkvisten vill jag lova.. Sen spädde Kiwi på det hela lite då det utbröt ett klädbråk då hon absolut gått in i VÅR mood och att sätta på sig långkalsonger och vinterjacka va inget hon hade tänkt sig… Kom till skolan 20 minuter sent sönder stressad… PJUHHH Och bland det 1a läraren sa när jag kom in i klassrummet var att i vår så väntar den svåraste pollen säsongen på 45år!!! Så ni som är pollen allergiska kan ju förbereda er.. Jag är bara pyttelite allergisk så hoppas det inte blir mycket värre än vad det brukar vara för mig i år när det ska vara så höga halter…  Så att få komma hem på eftermiddagen vara HELT ENSAM i några timmar lyssna på en podd och baka var exakt vad jag behövde! Så jag gjorde denna SUUPER GODA CITRON/BLÅBÄRS TÅRTA!

DSC_0355

DSC_0393

DSC_0367

DSC_0395

DSC_0412

DSC_0347

DSC_0386

DSC_0333

DSC_0335

om den blir toppig i ugnen så skär bort själva appen på kakan så de blir två jämna bottnar! Om ni undrar varför dom fick olika färg så hade jag bara en form så fick grädda en botten i taget och då hann dom frysta blåbären smälta och följa smeten i den jag gräddade sist..

DSC_0336

DSC_0339

DSC_0340

DSC_0394

DSC_0402

 

 

BLÅBÄRS SOCKERKAKA MED CITROM OCH MARÄNG SMÖRKRÄM 

Detta receptet är dubbelt för 2 sockerkakor så bara dela måtten på 2 om man vill göra en lägre variant.. 

150g smält smör

2dl mjölk

4 ägg

4dl strösocker

2tsk vaniljsocker

6dl vetemjöl

3tsk bakpulver

1 citron

1dl frysta blåbär

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 ½ liter.
  • Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det svalna.
  • Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp.
  • Blanda ner vaniljsocker och mjöl blandat med bakpulver och till sist mjölkblandningen riv citron skal och pressa i citronsaft efter smak tilsätt blåbären. Rör snabbt ihop till en jämn smet och i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

 
MARÄNG SMÖRKRÄM
4st äggvitor
4dl  strösocker
70 gram rumsvarmt smör små smält smör
1 msk vaniljsocker

1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller tills alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingrarna.
2. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till rumstemperatur, det tar minst 10 minuter.
3. Tillsätt det rumsvarma/halvsmälta smöret vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter vanlig maräng smörkräm är ju mycket mer fast vill man ha den så så tillsätter man 450g rumstempererat smör lite i taget då blir den så där super fast och man kan lätt bra den på hela kakan men jag tycker det är fint med en rinnigare variant så det är ju en smak sak:-)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna