VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

SOCKERKAKS-SEMLA!

Todiloooo

Kiwis fritids skulle på utflykt idag så hon va super sugen på att gå dit så hon och Louie fick vara på fritis och förskola idag.. Matteo va hemma ensam medans jag kände mig sååå duktig som satte mig i skolan helt ensam lånade ett ton böcker i biblioteket och började skriva på min uppsats.. Satt där och skrev i några timmar och sen vid lunch så gick jag hem igen.. Har så svårt att sitta hemma då finns det så mycket annat som lockar… Väl hemma igen så bakade jag och Matteo semmel sockerkaka… Har alltid lite panik känsla i kroppen när han är hemma själv.. Asså ni som har barn vet nog vad jag menar men när man har en nyfödd så tittar man ju stup i kvarten att dom andas.. Så tänker man lixom att man slutar med de när dom är stora.. haha Matteo fyller ju 10år i år och jag går fortfarande in flera gånger när han sover och tittar så han andas… Så min stora rädsla när han är ensam hemma är att han ska äta något och sätta i halsen och kvävas… Har dock sagt de så många gånger att han är nog lika rädd som jag för att göra det men ja yoghurt utan bitar och utan flingor går ju bra.. Men asså när ska detta gå över känns som jag aldrig kommer sluta titta när barnen sover och kolla att dom andas och nä fy vill aldrig någonsin att dom ska äta något när dom är ensamma… Jah har ett sånt extremt katastrof tänk så jag blir lixom närstan arg på mig själv.. När jag klev innanför dörren så ropa jag Matteo.. Han svarar inte det nästa jag ropar är hallå lever du… Han kliver in i hallen och tittar på mig och säger men mamma sluta tro att jag är död hela tiden jag lovar att jag inte hade flingor i yoghurten.. Känner mig lixom så dum då men kan lixom inte hjälpa det..

Sen gick jag och Matteo och hämtade småsyskonen, köpte lite porslin.. Jag samlar ju på Royal Copenhagen porslin så blev 2 tallrikar och ett fat som fick följa med hem idag:-) Nu e jag barnvakt till Editas lilla Alba och det spelas memory för fullt här! Och sen blir det semmel fika:-)

DSC_1234

DSC_1217

Sockerkakas SEMLA

75 g smör
1 dl standardmjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt

Jag brukar köpa färdig mandelmassa och vispa den med en skvätt vispgrädde så den blir lösare i konsistensen och perfekt att fylla en semla med!! (enkelt och Såå gott)

1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra- samt bröa en sockerkaksform på 1.5 l, ställ åt sidan.
2. Smält ihop smör, mjölk och kardemumma. Låt stå.
3. Vispa upp ägg och strösocker på hög hastighet med din elvisp eller i din assistent. Vispa i 5 minuter till ett vitt fluff.
4. Tillsätt smörblandningen och de torra ingredienserna. Rör ihop en klumpfri smet och häll den sedan i formen.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter, stickan ska vara torr när kakan är klar. Tag ut och låt svalna helt.
6. Skär av toppen på kakan (som ska bli ett lock) och gröp sedan ur en ”skåra” i hela kakan (se bild här ovan).
7. Fyll med mandelmassa. Spritsa sedan över vispad grädde och lägg på locket.

Strö över florsocker på toppen! (Receptet kommer från proffset Fridas bakblogg)

DSC_1197

DSC_1198

DSC_1201

DSC_1205

DSC_1240

DSC_1242

DSC_1245

DSC_1233

 


Kommentarer


  1. D 28 februari, 2019 on 23:29 Svara

    Jag är precis likadan med mina barn! När jag inte är i samma rum (tex om jag är i duschen) så får de inte äta något som skulle kunna sätta sig i halsen. De får snällt vänta tills jag är klar ?

  2. Lisa 1 mars, 2019 on 07:59 Svara

    Mums! Va använder du för sprits? Blev så fin grädde ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna