VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

SAFFRANSBULLAR MED VANILJKESELLA & VITCHOKLAD

Todilooooo

Mitt i adventsstöket!!! Som ni vet så ÄÄÄLSKAR JU JAG JULEN!! och har hällt på här hemma och bakat och piffat hela helegen.. med några små hinder som att alla julsakerna låg längst in i våra totalkaos förråd så var tvungen att städa ur det, sen var det julmarknad på barnens skola och middag hemma hos min kompis Lina i fredags i går så var det bara julpiff heldagen och kalas hos min kusin på kvällen och i dag så har hela morgonen gått åt till att lämna in en stol uppgift och att bära ner alla kartonger till julsakerna i källaren…  Snart ska vi i väg på lite juliga äventyr med bästa kompisarna så blir ett till inlägg i kväll med lite mer julpiff… Jag har lagt upp en video på min istagramTV där jag visar hur man gör dessa men annars så ser ni ju ganska bra på bilderna! Får här kommer recept på dom ända bullarna ni ska baka i jul!!!

DSC_1189

FLÄTADE SAFFRANSBULLAR MED VITCHOKLAD

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk 3%
  • 150 g smör
  • 250 g vanilj kesella
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran (2 kuvert)
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
  • riven vit choklad efter smak

 

  1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
  6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  7. Kavla ut degen
  8. blanda I hop smör och socker ca 200g smör och 2dl socker
  9. bred på degen
  10. riv på vit choklad och se bilder hur du viker / Flätar bullarna.
  11. låt jäsa igen i ca 40-50 min
  12. grädda sedan i ugnen på 225 grader 5-8 minuter
  13. koka en dl socker och 1dl vatten tills sockret löst sig pensla bullarna med detta och doppa / häll sedan på/I strösocker
    DSC_1204

DSC_1232

Visst blir dom himla fina? & sååå goda!!

DSC_1139

DSC_1145

DSC_1146

Kavla ut degen och bre på smörsocker blandningen.

DSC_1149

Riv vit choklad och stö på..

DSC_1150

DSC_1153

Vik degen så här och vik sedan upp den delen där man ser smörsocher och den vita chokladen ovanpå den just vikta delen.

DSC_1154

kavla lite till..

DSC_1156

skär ca 4 sm breda remsor

DSC_1158

skär varje remsa med två snitt så det blir 3 st remsor

DSC_1161

fläta sedan en fläta av remsorna

DSC_1162

Vik upp ena och sen andra delen. vänd på bullen och dra i sär den lite och forma den så rund det går.

DSC_1163

DSC_1165

DSC_1166

låt jäsa igen  i ca 40-50 minuter grädda dom sedan som dom är i 225grader i 5-8minuter

DSC_1169

pensla sedan med sockerlag

DSC_1172

avsluta med att strö på strösocker går även bra att doppa bullarna i strösockret!

 


Annons

Kommentarer


  1. D 3 december, 2018 on 00:21 Svara

    Måste testa! Du fick inte med på film hur du viker bullen efter flätan, undrar mest efter att man vikt upp båda delarna ska man klämma ihop dem med fingrarna eller bara låta dem ligga över varandra?

    • lisaabefelt 5 december, 2018 on 22:45 Svara

      bara vik in bägge ändarna under bullen… KRAM

  2. C 6 december, 2018 on 17:42 Svara

    Jätte fina! Jag provade precis detta, men mina blev tre gånger så stora! Man skulle inte dela degen i två?!

    • lisaabefelt 6 december, 2018 on 19:20 Svara

      men oj nä det gjorde inte jag.. verkar som det va himla sprutt i din jäst eller nått… Kram

      • C 6 december, 2018 on 20:53 Svara

        Haha ja kanske det! Men jätte gott blev det 🥰

  3. Nadia 7 december, 2018 on 08:53 Svara

    Hej,

    Såå fina, måste testa. Hur många bullar blir det? :)

    • lisaabefelt 8 december, 2018 on 21:14 Svara

      Hej.. ja fick ut ca 15…. men det går lika bra att dela degen och bara göra dom mindre så blir det ju dubbelt så många!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna