VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

London med bebis

Eftersom jag ska en tur till London idag så har jag faktiskt en gästbloggare, Oscar som har en liten berättelse om när han fick barn i London nyligen och varför han flyttade hem till Sverige. Alltid spännande att läsa om era läsarberättelser och jätte kul när ni mailar mig och delar med er;

Graviditet och förlossning som svensk i London
 
London är världens kanske mest spännande stad i mina ögon. Jag flyttade dit och jobbade där i 3 år innan jag nu nyligen flyttat hem med min fru och min nyfödde son. Londons attraktion i mina ögon är den uppfriskande blandingen av människor från alla världens hörn och många flyttar dit som singlar och flyttar ifrån som föräldrar, liksom jag själv. :-) Jag tänkte berätta lite om nyföräldraskapet där.
 
Tyskar tycker tysk sjukvård är bäst, svenskar litar bara på svenska läkare och britterna visade stolt upp sitt NHS, National Health System, under OS invigningsceremoni. Alla föredrar vården hemma. Men jag måste säga att britternas system överaskade mig positivt. Den första och största skillnaden är att det är helt universellt och kostnadsfritt. De behandlar alla patienter oavsett ursprung utan frågor egentligen. Det gör att man verkligen inte behöver oroa sig som ny Londonbo eller som ny förälder, du får vård, oavsett. 
 
Generellt sett håller vården god kvalitet, vi använde Royal Free Hospital i Hampsted Heath i norra London för vår graviditet och förlossning. Ett universitetssjukhus. Egentligen fungerar nog hela processen mycket som det gör i Sverige, ett par ultraljud och möten under graviditetens gång. De kollar så att allt går rätt till samt intressanta sessioner tillbaka i skolbänken där vi fick lära oss om hur förlossningen skulle gå till samt första tiden som förälder. Som en sidnot, under graviditetsklasserna så tror jag andelen engelsmän i gruppen var under 20%, verkligen internationellt och spännande att utbyta erfarenheter med europeer, latinamerikaner, asiater med fler! 
 
Så kom förlossningen som blev ett oväntat akut kejsarsnitt. Nervöst men läkarna var mycket professionella och vi kände oss verkligen säkra och i goda händer. Allt gick bra. Vår pojk föddes och fick ligga med mamma i en sal med 3 andra nymödrar de första 3 nätterna utan mig. Min fru blev dock nästan galen på det eftersom det inte gick att sova, hon var ju utmattad från operationen, och ljudet, ljuset och känslorna gjorde att hon inte kunde sova. Så vi åkte hem så snabbt vi kunde. Mer tänker jag inte berätta för det blir allt för långrandigt. 
oscarl
 
Men som slutkläm är möjligheterna som förälder bättre i Sverige och kostnaderna också mycket lägre tack vare föräldraförsäkring och barnomsorg från staten. Det är bra det, dagis, förskola och föräldraledighet i Sverige som inte finns från staten på samma sätt i Storbrittanien. Så vi flyttade hem och började nytt eftersom vi har startat vår alldeles egna webshop, Nordic Design Hub, där vi säljer designprodukter inom inredning, smycken och accessoarer främst.
Vill du bli min nästa gästbloggare? Maila gärna en reseberättelse om en resa i Sverige eller utomlands om du vill, så publicerar jag den vid tillfälle på bloggen. Maila till lina_g80@hotmail.com  Alltid roligt med ännu mer inspiration!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna